Caricaturistul Alexandru Plăcintă a avut grijă să deseneze celebritățile cu accesoriile de care acestea nu se despart. Zinaida Julea apare cu un clește de prins părul și cercei rotunzi mari. Gheorghe Urschi, cu un zâmbet până la urechi, purtând șapcă de marinar. Cleopatra Stratan a fost desenată în rochiță cu buline și ochelari roz, așa cum a apărut în videoclipul „Ghiță”, prin care a devenit faimoasă în toată lumea. În caricatură, Grigore Vieru are părul vâlvoi și fruntea extrem de lată, iar nasul lui Eugen Doga a fost lungit, nu glumă.

placintaDe ce ai ales această cale? De ce caricaturizezi personalitățile notorii ale țării? Și apoi, nu îți este frică să nu fii înțeles și criticat?

Când mă aflam peste hotare și le spuneam străinilor că sunt din Moldova ei se gândeau la Maldive. Mă întrebau unde se află țara noastră și eram nevoit să le vorbesc despre România ca să mă înțeleagă. Sper că aceste caricaturi vor ajunge în toate colțurile lumii ca să existe mai puține neclarități.

De ce „Top 100 Moldova”?

Pentru mine este un număr ce determină un lucru finalizat, de exemplu un secol, 100 de procente, 100 de dolari, la urma urmei. (Râde)

Spune-ne și nouă cine va mai intra în acest top pe lângă celebritățile pe care deja le-ai caricaturizat?

Noi avem foarte mulți oameni faimoși în țară, dar eu i-am ales doar pe cei ce au fost remarcați în afară. Câteva nume notorii ar fi Maria Bieșu, Nicolae Botgros, Gheorghe Urschi, Mihai Volontir, Cleopatra Stratan. Nu vă spun toată lista, ca să las un pic de intrigă. Aveți răbdare și o să îi vedeți pe toți.

Ai un favorit în listă?

Mie, cel puțin astăzi, la această etapă, îmi place cel mai mult Maria Bieșu. S-ar putea să fie așa, pentru că nu prea am găsit imagini cu ea în tinerețe, ceea ce mi-a luat foarte mult timp ca să execut lucrarea. Iar eu vreau să rămână o caricatură interesantă, foarte calitativă. Să zicem, trebuie să transpir nițel ca să realizez caricatura.

De ce unii au dinții foarte mari, alții nasul lung? În realitate parcă nu sunt atât de proeminente părțile corpului pe care tu le evidențiezi în mod deosebit?

Să știi că eu evidențiez sau chiar diminuez doar acele aspecte ale persoanei care îl caracterizează, prin care el este unic. Deci scot în prim-plan ceea ce sare cel mai tare în ochi.

Unde vrei să ajungi cu aceste caricaturi?

În final, vreau să fie tipărită o carte cu cele 100 de caricaturi, iar fiecare din imagini să fie însoțită de o mică descriere a personalității și a meritelor pentru care s-a remarcat în toată lumea. Consider că ar fi un suvenir extraordinar pentru turiști sau cadoul perfect pe care îl pot lua ai noștri cu ei atunci când pleacă în afara țării. Nu mai vreau să povestesc istorii despre România și Hagi ca să se înțeleagă de unde vin eu, adică din Moldova. Și-apoi, noi avem „Hagii” noștri.

Cum apare cartea, să ne anunți! Vrem să fim printre primii moldoveni care o răsfoiesc. 

Citește și: Caricaturistul Alexandru Plăcintă și-a expus lucrările la Strasbourg

Amintim că, acum trei ani, a caricaturizat practic toți miniștrii și deputații moldoveni.

Foto: Alexandru Placinta