Deși nu ne-am propus ca să continuăm atât de curând proiectul de promovare a portului național, se pare că cititoarele noastre au ales singure să fie Pentru IE la cel mai de amploare festival al tradițiilor și muzicii – Gustar. Camera PentruEA le-a prins pe cele mai inspirate doamne și domnișoare, toate purtând ie la festivalul de pe malul Răutului. Iile, dar și alte accesorii tradiționale au fost vedete vestimentare în cele două zile de Gustar, fără ca organizatorii să impună vre-un dress-code anumit pentru eveniment. Grație ultimei campanii organizate de revista noastră, a mișcării ample desfășurate de mai multe organizații și personalități din țară întru promovarea iei, dar și din proprie inițiativă, moldovencele au ales, la Gustar, să fie Pentru IE.

Olga a găsit o bună oportunitate să îmbrace ia moștenită chiar de la mama ei, accesorizând-o cu o pereche de blugi.

 

Angela a declarat că este pentru prima oară la acest festival, iar ia e cea mai potrivită haină care putea fi îmbrăcată la un asemenea eveniment.

 

Deși a purtat o ie stilizată, Lucia spune că se simte foarte bine în cămașa de inspirație tradițională și nu are frică să o accesorizeze chiar și cu o pereche de pantaloni scurți.

 

Mămicile au hotărât de asemenea să poarte ii la Gustar. Victoria declară că ia i se potrivește și îi place să o poarte oriunde. “Sper ca la anul să am o ie și pentru fetița mea”.

 

Diana a venit la Orheiul Vechi cu bebelușul de câteva luni și cu ia – cea mai dragă bluză din garderoba ei.

 

Nu doar iile au fost la înălțime în valea Răutului, torbele și trăistuțele de inspirație tradițională s-au potrivit de minune unui stil hippie și evenimentului care a fost foarte degajat.

 

Ludmila și Daniela, mamă și fiică, au venit asortate, ambele purtând câte o cămașă tradițională. Pentru o imagine completă de moldoveancă – Ileană Cosânzeană, Daniela a purtat pe cap coroniţa din flori roșii cu care a fost încoronată la Balul său de absolvire, fiind desemnată Regina Balului.

 

Au mai fost reprezentante ale sexului frumos care au dorit să semene Cosânzenei și au ales drept accesoriu pentru podoaba capilară o coroană de flori. Ne bucură mult că, atât concursul nostru, cât și Ziua națională a iei, le-a cultivat tinerelor din sate și orașe o mai mare admirație pentru portul strămoșesc. Și mai mare bucurie că avem de la cine lua exemplu.

 

Distribuie articolul: