Moldovenii noștri găsesc undă verde pentru a pleca fie la studii, fie la muncă, ori chiar să se stabilească definitiv cu traiul în țara în care au ajuns și reușesc de minune să se integreze în societatea care până nu demult le-a fost străină. Chiril Tîșcic este unul dintre mulții studenți moldoveni care, prin ambiție și entuziasm, a avut dorința să-și continue studiile de master în dreptul internațional în Elveția, la Geneva. E greu să fii fericit departe de casă
Chiril Tîșcic este originar din Chișinău. La cei 31 de ani poate afirma că este realizat. În anul 2004 a absolvit Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Facultatea de Drept cu specializare în Drept Internațional. După mai puțin de un an a mers să-și continue studiile în domeniul economiei, în Franța. „Profesia de economist a fost o încercare, dincolo de cea aleasă, spune Chiril. Am descoperit Universitatea de la Geneva și mi-am zis că aici îmi este norocul să fac carte și mai bună”. În 2009 a venit în Elveția unde și-a continuat studiile la Facultatea de Drept Internațional. Recent a obținut diploma de master, dar, fiind ambițios, se pregătește să facă și doctoratul. „Mă simt bine în această țară. Nu am ambiția să fiu primul, dar nici ultimul, menționează Chiril. “Deocamdată nu activez în domeniul pe care l-am studiat, muncesc în sectorul hotelier ca auditor intern, aici, în Elveţia unde serviciile hoteliere sunt foarte dezvoltate. Este la fel o experiență frumoasă și utilă pentru mine. Am și un salariu satisfăcător, sunt mulțumit”.

Asociația Universitară „Eminescu” reunește studenți din Moldova și România
Chiril se numără și printre membrii fondatori ai Asociației moldo-române „Eminescu”. Împreună cu alți colegi din R.Moldova și România și-au propus să formeze o asociație comună, pornind de la faptul că vorbesc limba română. Ideea înființării a venit atunci când s-au organizat manifestări și proteste ontra derapajelor democratice din R.Moldova, în aprilie 2009, pe Piața ONU de la Geneva. De atunci, Asociația „Eminescu”organizează proiecte culturale și umanitare, promovează imaginea și cultura românească în Elveția. “Noi, tinerii, putem fi potențiala clasă politică de mâine, cea care va avea și cunoștințe, și poate mai multă verticalitate, convingere, că viitorul Republicii Moldova este în Europa”, menționează Chiril.

 

A ales această Universitate pentru renumele ei și seriozitatea studiilor
O bună parte dintre basarabeni și români își fac studiile la această Universitate în cele mai diferite domenii: „Am ales această Universitate pentru prestigiu și nume. Sistemul de învățământ este mult mai avansat decât în Europa de Vest. E o diferență enormă dintre studiile din Moldova și Elveția. Aici se face carte, însă sunt mulțumit de studiile obținute la ULIM, pentru că acele cunoștințe mă fac mai sigur și mai organizat. Continuarea studiilor în Europa este pasul doi în devenirea mea ca specialist în drept”, spune Chiril. „Copiatul nu e admis în această țară și în deosebi în Occident. Riscul este mare, căci se ajunge și la exmatriculare, cu interzicerea de a mai studia în orice altă instituție de acest nivel”, precizeză moldoveanul.

 

Studiile nu-i garantează un job sau carieră, așa cum și-ar dori
„Studiile pe care le-a absolvit recent nu sunt garanția unui job bun, pentru că încadrarea în câmpul muncii, în Elveția, este foarte grea, în comparație cu alte state din Uniunea Europeană. Fenomenul migrației ilegale în această țară este mult mai redus, comparativ cu alte țări europene. Am venit în Elveția cu scopul de a face studii. Beneficiind de acest sistem educațional vreau să preiau cât mai multe cunoștințe de la profesorii de aici, cu renume mondial”, zice Chiril.

 

Rămâne optimist că va obține ce își dorește
„Dificultățile cu care se confruntă un student în Elveția sunt din ce în ce mai dure și greu de depășit, dar e bine că sistemul de învățământ nu este exclusiv privat. Universitatea din Geneva este publică, respectiv, aici au acces toți studenții localnici, precum și cei străini, cum ar fi cazul meu, fapt care îmi permite o anumită flexibilitate – de a studia și, concomitent, de a munci. Sunt riscuri la care trebuie să le faci față – dacă nu ai bursă, ești nevoit să-ți autofinanțez studiile, plus chiria, hrana și altele. Însă doar frumusețea Genevei merită totul”, menționeză Chiril. Se încurajează pe sine, fiind mulțumit de toate cele obținute până acum și rămâne optimist în continuare și cu credință în Dumnezeu. Este sigur că va obține tot ce își dorește.

Are un vis – să devină doctor în drept
Meserie moștenită din tată în fiu – vrea să devină și el avocat. Are o mare pasiune pentru dreptul umanitar internațional. La fel ca și părinții, își urmează cu exactitate, râvnă și devotament scopurile. Mai are și un vis – realizarea profesională și ducerea la bun sfârșit a studiilor. Este ambițios, dinamic, cu o puternică voință de a învăța și de a se dezvolta. Râvnește și un loc de muncă în domeniul dreptului, însă toate vin la momentul potrivit, crede el. După absolvire vrea să acumuleze mai multă experiență și să devină un bun profesionist în Basarabia lui. Chiril speră ca Moldova să progreseze și să iasă cât mai curând posibil din perioada de tranziție.

 

Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara mea
Nu există date oficiale care ar arăta numărul exact al basarabenilor care locuiesc în Elveția. Statistica de la misiunea diplomatică de la Geneva oferă cu aproximație cifra de 800 de moldoveni, inclusiv studenții. Indiferent de statutul social, unii și-au deschis aici mici afaceri, alții lucrează în companii cu renume, însă toți păstrează Moldova într-un colț de suflet. Pentru a fi cu sufletul acasă și cât mai aproape unii de alții, asociația „Eminescu” participă și organizează diferite de activități culturale. Ultimul eveniment a fost organizat pe malul lacului de la Geneva. „A fost frumos – am cântat, am dansat și am plâns împreună – vorba cântecului: Moldovenii când se strâng/ Și-n petreceri se avântă/ La un colț de masă plâng,/ La alt colț de masă cântă”, declară autorul.

Text de: Maria Jomir-Flores,
Geneva, Elveția, Iulie 2013

Distribuie articolul: