Optimiştii asociază Columbia cu siropoasele seriale latino-americane, iar pesimiştii se gîndesc la fărădelegile baronilor din narcotrafic. Undeva între aceste extreme, Viktoria Gumennaia şi-a proiectat propriul destin. De 20 de ani, ea este pianistă şi profesoară în Columbia.

Chişinău — Pereira

Casa Viktoriei Gumennaia este la mii de kilometri depărtare de Chişinău. Ea locuieşte în orașul Pereira, într-o zonă situată la poalele munţilor Anzi și la 1500 m deasupra nivelului mării. De 20 de ani, ea este pianistă în Columbia.

Viktoria s-a născut la Chişinău, a învăţat la colegiul Ştefan Neaga şi a absolvit Conservatorul. întâmplarea a făcut să-și cunoască viitorul soţ la nunta unui coleg de clasă. Pe atunci, Hector Sanchez îşi făcea doctoratul în biologie la Chişinău. La o nuntă cu 400 de invitaţi, cei doi s-au întâlnit. La Chişinău s-a născut şi fiul lor, (tot) Hector. Timp de câţiva ani, cuplul a locuit la Chişinău, iar în 1991, odată cu deschiderea frontierelor, au plecat în Columbia.

„Nu am ştiut niciodată unde sfârșește lucrul şi unde începe pasiunea”

Viktoria s-a adaptat repede la noua viaţă din Columbia. „După 3 luni am început să lucrez într-o şcoală muzicală, iar după un an şi jumătate am trecut un concurs şi am fost acceptată să predau la Universitatea din Pereira”, povestește Viktoria. Timp de 15 ani a predat la Universitate solfegiul și teoria muzicii, iar acum îi învaţă pe studenţi armonia şi polifonia.

Pe lângă orele la Universitate, Viktoria are şi alte activităţi legate de muzică. De 12 ani, în fiecare săptămână prezintă la radio o emisiune de jumătate de oră pentru copii. „Emisiunea mea se numeşte „Cajita musical” (în traducere Cutiuţa muzicală) şi este dedicată copiilor. în emisiune le vorbesc copiilor despre sunete şi instrumente muzicale, despre muzica populară şi clasică”, povesteşte Viktoria.

între timp, Viktoria s-a produs și ca solistă în câteva concerte, însă din 1998 îşi dedică aproape tot timpul elevilor şi studenţilor săi. Are și lecţii particulare de pian. „Elevii mei sunt copii de la vîrsta de 3 ani. împreună cu ei am organizat câteva concerte. A fost o muncă enormă, în schimb a ieşit ceva deosebit – publicul nu e foarte obișnuit cu astfel de evenimente”, susţine Viktoria. 

De altfel, tot pasiunea pentru muzică şi pedagogie au făcut-o să publice 6 cărți. „Am inclus în cărţile mele compoziţii muzicale pe care le-am făcut pentru elevii mei. De obicei, preiau piese din folclorul columbian şi le adaptez pianului clasic”, relatează pianista.

Perseverenţa şi dorinţa de perfecţionare au făcut-o să susţină în 2008 teza de doctorat la Rostov (Rusia). Astfel, Viktoria a ajuns să ţină cursuri de muzică columbiană în Rusia şi să participe la conferinţe internaţionale. în tot acest timp, Viktoria spune că „niciodata nu am ştiut unde se termină lucrul şi unde începe pasiunea, pentru că eu fac ceea ce îmi place.”

„în Columbia este periculos, pentru că vii şi nu mai vrei să pleci”

„Aici mă simt în siguranţă şi îmi sunt recunoscute meritele. Columbienii sunt foarte deschişi şi prietenoşi. Deși erau vremuri când nu ieşeam în stradă, pentru că se răpeau oameni, acum nu mai avem astfel de probleme.” Apoi, mai este și faptul că societatea de acolo este împărţită în şase categorii, în funcţie de poziţia socială: „Noi suntem în cea de-a cincea. Tot în funcţie de această categorie se plătesc impozitele, iar oamenii locuiesc în zone diferențiate.”

în toţi aceşti ani, ea s-a ocupat doar de muzică: „Nu obișnuiesc să gătesc şi să am grijă de casă, pentru că avem angajată o femeie de serviciu. în Columbia, până şi o secretară de la Universitate îşi permite să aibă o femeie de serviciu.”

Până la urmă, moldoveanca crede că Columbia este o ţară foarte frumoasă. „Chiar la aeroport în Bogota este un panou publicitar pe care scrie: „în Columbia este periculos, pentru că vii şi nu mai vrei să pleci.” 

Distribuie articolul: