Scriam recent despre cum îi îmbracă pe italieni moldoveanca Olesea Ioniță. Aflată de ani buni în Italia, Olesea alături de stilista italiană Debora Igrassia a reusit să deschidă un salon de haine la Torino și să prezinte prima ei colecție oficilă – Structure. Mai nou, designerul cu rădăcini basarabene a instruit un grup de 16 tehnologi și designeri de la diverse companii moldovenești în arta modelării și desenării schițelor. Atelierul de lucru a ținut o săptămână, iar Olesea a fost ajutată să le răspundă la întrebări și să potrivească bine creionul pe hârtie de creatoarea Debora Igrassia, cu care colaborează și în Italia. Atelierul este parte din programul “Creșterea Competitivității și Dezvoltarea Întreprindeilor” și a fost organizat cu spriginul proiectului USAID CEED II. Proiectul susține șase sectoare: vinicol, mobilier, IT, încălțăminte și accesorii de modă, turism și desigur industria textilă.

Olesea Ioniță a fost pusă în fața unui obiectiv major: să le ajute pe tehnologii din industria textilă în implementarea schemelor de lucru care ar asigura valoare adăugată mai înaltă companiilor lor. Una dintre aceste scheme este producerea și comercializarea articolelor de confecții sub marcă proprie, domeniu pe care designerul moldovean l-a încercat pe deplin în Italia și, practic, deloc în Moldova.

 

“Eu am pornit de aici doar ca om, dar m-am format profesional acolo, în Italia. Nu știu niciun nume de designer moldovean, însă pot spune cu certitudine că printre doamnele participante la atelier am observat câteva care au lucrări, talent și perspectivă foarte mare. Trebuie doar să muncească mult și să fie apreciate la justa valoare aici, acasă”, ne-a declarat Olesea. “Am încercat să le dau o ușoară orientare și câteva repere ce țin de dezvoltarea personală, pentru ca astfel să poată aduce o plus-valoare companiei pentru care ele lucrează. Sper că am fost înțeleasă corect și că ideile mele le vor prinde bine în lucru”, a mai ținut să precizeze Ioniță.

 

Atelierul desfășurat în perioada 17-22 iunie a avut ca scop însușirea tehnicii italiene de construire a tiparelor pentru hainele de damă. Întrebată de noi cât de dificil i-a fost să se acomodeze specificului autohton caracteristic industriei ușoare, Olesea Ioniță ne-a declarat: “A durat o zi până ne-am clarificat în mărimi și abordările de lucru, după care nu puteam să finalizez cursul. În fiecare seară erau zeci de întrebări personale și mereu mai rămâneam cu participantele după orele de curs. Mi-a plăcut faptul că erau foarte deschise să afle tehnici noi, metode deosebite, să lucreze cu materiale pentru tipare care nu se găsesc în Moldova. A fost o experiență frumoasă”.

 

Olesea Ioniță crează haine de când se știe, părinții având pe lângă casă un mic atelier unde ea trebuia mereu să aibă grijă de ceva în procesul de lucru. „Aceasta m-a disciplinat și mi-a marcat alegerea. Acum realizez colecții mult superioare și nu pentru publicul larg, hainele mele sunt destinate mai curând artiștilor, oamenilor cu o viziune mai diferită decât a celorlați”, ne-a spus moldoveanca. Întrebată care este cheia succesului unui designer, Olesea a precizat: „Dacă vrei să ai succes și să te poți numi cu adevărat designer, trebuie să știi nu doar a desena, pentru că riști foarte repede să aluneci în copiat. Un designer trebuie să știe să taie, lucru esențial în realizarea unei haine. Doar așa o să dai naștere unui model unic, unei croieli deosebite și unei ținute de podium”.

Foto: Arhiva personală 

Distribuie articolul: