Ala Turculeţ a împlinit majoratul şi, concomitent, i s-a împlinit cel mai frumos vis: de a studia la Londra – unul dintre cele mai fascinante oraşe de pe glob. După un an de liceu petrecut în Germania şi un bacalaureat susţinut cu brio la Chişinău, tȃnăra a plecat să-şi încerce norocul în Albion. La doar un an de aflare în capitala Marii Britanii, Ala vorbeşte o engleză perfectă şi chiar a prins şi cochetul accent britanic. Expatriată pe insulă
Nu i-a fost teamă să schimbe liniştita capitală basarabeană cu tumultuosul megalopolis englez. „La Londra mă simt ca acasă. A fost alegerea mea să locuiesc aici şi nu m-am înşelat. Auzisem multe stereotipuri despre Marea Britanie, înainte să vin aici, dar am fost plăcut surprinsă să descopăr un mediu plăcut şi oameni interesanţi”, mărturiseşte tȃnăra.

Viaţa în centrul financiar al Europei nu este tocmai uşoară. Deşi e ticsită cu zgȃrȃie-nori impunători, este extrem de complicat să găseşti o locuinţă aici , iar distanţele sunt pe măsură, într-un oraş cu un număr de locuitori triplu faţă de cel al Moldovei. Totuşi fata spune că nimic nu o poate opri atunci cȃnd îşi doreşte ceva, iar obstacolele nu fac decȃt să-i îndulcească gustul succesului. „În plus, oraşul este excelent conectat cu alte locuri şi, cum eu ador turismul, îmi oferă posibilitatea să călătoresc atȃt în Europa, cȃt şi peste Ocean.”, spune Ala.

Un job în IT este visul ei
Londra e una dintre destinaţiile de top nu doar pentru turişti, ci şi pentru cei care vor o educaţie excepţională. „Anglia este „crème de la crème” în materie de studii, iar eu sunt genul de persoană care vrea totul sau nimic. Am muncit din răsputeri ca să ajung aici.”, spune basarabeanca. Şi rezultatul nu s-a lăsat aşteptat – la 18 ani, a absolvit cu note maxime primul an de licenţă la Middlesex University din Londra unde învaţă Informatica în Afaceri.

Ţara lui Shakespeare oferă tot ce e mai bun tinerilor cu personalitate, iar Ala se numără printre cei care au ştiut să se impună în acest mediu. „Sistemul de învăţămȃnt britanic identifică şi cultivă talentele, ceea ce din păcate, nu e cazul la noi.”, crede tȃnăra. Se gȃndeşte să continue cu un job în IT, după ce, vacanţa de vară la Chişinău s-a transformat într-o slujbă cu normă întreagă la o firmă germană: „După un interviu cu managerul unei companii străine în Moldova, am fost angajată imediat”. Oricum, prioritatea ei acum este să absolvească facultatea în Marea Britanie şi să obţină experienţă în SUA.

Între manuale și suflet
„Varietatea imensă de opţiuni pentru a petrece timpul liber e unul dintre motivele pentru care am ales să locuiesc în cel mai mare oraş din Uniunea Europeană. Cu un procent semnificativ de străini şi miriada de limbi vorbite, în capitala Regatului Unit se găseşte întotdeauna ceva pe gustul fiecăruia”, spune studenta.

Ala pare să se simtă la fel de bine în centrul istoric, printre vechile castele, ca şi în Canary Wharf – unul dintre cartierele financiare ale oraşului de pe Tamisa. „Pe lȃngă tradiţionalele locuri de vizitat, cum ar fi Palatul Westminster, National Gallery, British Museum sau Catedrala Sf. Paul, uneori, în zilele însorite merg în parc, să împart alune cu veveriţele” (zȃmbeşte).
Stilată şi cu un gust rafinat, domnişoara crede că Londra îşi merită pe deplin titul de „una dintre cele patru capitale ale modei”: „Britanicii ştiu să se îmbrace, iar marile case de modă sunt prezente aici din plin. Cu alte cuvinte, e un paradis pentru cei care iubesc să facă shopping”.

Cu gândul mereu acasă
Deşi Londra arată şi mai spectaculos în timpul sărbătorilor, tȃnăra preferă să le petreacă acasă, în sȃnul familiei: „Merg la Chişinău ori de cȃte ori am posibilitate. Din păcate, mijloacele de comunicare moderne şi tehnologia avansată nu pot înlocui o îmbrăţişare a părinţilor, cărora le mulţumesc pentru sprijinul necondiţionat.”
Chiar dacă este mereu prinsă în diferite activităţi, Ala nu uită nici de amicii din Moldova. „Ţin legătura cu prietenii şi le simt lipsa aici, evident. Totuşi îmi place să folosesc timpul la maxim şi să comunic cu cei ce mă înconjoară, aşa că rareori mă simt însingurată mai spune protagonista articolului.

„The world is mine” ( Lumea este a mea )
Dezinvoltă, tȃnăra se simte în largul ei pe pămȃnt britanic şi ştie deja unde îşi va petrece următorii ani: „Vreau să mă stabilesc la Londra. Oraşul îmi place la fel de mult ca în prima zi, iar atȃta timp cȃt sunt tȃnără şi ambiţioasă, nu văd de ce nu aş reuşi în copurile propuse.”

Din păcate, perspectiva întoarcerii în ţară nu îi prea surȃde și asta nu din cauza banilor. „Ce mă atrage în această ţară este felul în care sunt organizate lucrurile şi oamenii: sistemul îţi oferă stabilitate, iar societatea te tratează după merit. Pur şi simplu nu vreau să-mi irosesc tinereţea aşteptȃnd ca lucrurile să se schimbe cȃndva în ţară. Voi reveni acasă atunci cȃnd noi, tinerii, vom avea condiţii propice pentru a ne realiza pe deplin potenţialul”, mărturiseşte Ala.

Foto: Arhiva personală
Maria Jomir-Flores