Pe 26 decembrie, Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) a aprobat Regulamentul de participare la etapa naţională a concursului Eurovision Song Contest 2014, dând start preselecțiilor. Recent și TVR a decis că anul acesta România va participa până la urmă la concursul muzical european și a anunțat că pe 15 ianuarie ia startul perioada înscrierilor, în care artiștii români își pot trimite piesele ce urmează a fi selecționate, mai întâi, de un juriu specializat, urmând să participe apoi la secția națională.

Concursul din Moldova durează mai mult

Concurenţii care vor să reprezinte Republica Moldova la Eurovision 2014 pot depune formularele de participare şi materialele până la 23 ianuarie 2014 la Centrul Eurovision (Chişinău, strada Mioriţa 1, etajul 7). Finala Naţională Eurovision 2014 va fi organizată la 15 martie 2014, precedată de două semifinale, pe 11 şi 13 martie, și va fi difuzată în direct la posturile Moldova 1 și Radio Moldova. La această etapă vor fi luate în calcul, în proporţii egale, decizia juriului şi rezultatele televotingului.

Din fiecare semifinală vor accede câte opt concurenţi: șapte vor avansa în finală în urma punctajului acumulat din votul publicului şi a juriului, iar al optulea va fi salvat de public prin televoting pe parcursul spectacolului. Notele juriului se vor face publice la finalul fiecărei etape. Republica Moldova va participa pentru a zecea oară consecutiv la ediția a 59-a a concursului Eurovision Song Contest care va avea loc la zece mai 2014 în Copenhaga,

trm.md

În România se jurizează mai repede 

Televiziunea Română a anunțat că pretendenții pentru a reprezenta România la Eurovision 2014 au la dispoziție o lună pentru depunerea dosarelor 15 ianuarie – 14 februarie. Artiștii își vor trimite piesele la TVR sau pe email la [email protected]. Zilele de 19-20 februarie sunt rezervate preselecției realizate de juriul de specialitate, urmând ca pe 20 februarie să fie anunțate cele 12 piese ce vor intra în selecția națională. Pe 1 martie la TVR se va transmite selecția națională televizată, la care va putea vota și publicul.

Conform regulamentului înaintat de partea română, artiștii au voie să înscrie piese ce nu au fost lansate comercial sau interpretate în public până la 1 septembrie 2013. Melodiile nu trebuie să depășească 3 minute, iar artiștii trevuie să aibă cel puțin 16 ani împliniți la 10 mai 2014.

 

Belarus, Letonia și Lituania au anunțat la fel preselecțiile pentru selectarea participanților din partea loc în această competiție. Semifinalele și finala Eurovision 2014 Copenhagen vor avea loc pe 6, 8 și 10 mai în capitala Danemarcei, câștigătoare a concursului european de cântec în 2013. 

Surse: TRM, ADPM