Probabil, peste cîțiva ani ar putea fi mama campionei naționale a Statelor Unite la tenis, dar deocamdată Elena Dobîndă are grijă ca fiicele ei să facă antrenamente zilnice și să primească o educație bună. Tocmai de asta familia s-a mutat în Florida, pentru ca fiica mai mare să poată practica tenisul. Între timp, ea a rămas la New York, unde lucrează vice-președinte în biroul unei bănci investiționale din Statele Unite. „Export de creier” în Chicago
Elena Dobînda și-a început cariera la Chișinău în secția de creditare a unei bănci comerciale. Treptat, a avansat, ajungînd să lucreze în secția investițiilor corporative, iar în 1999 să primească o ofertă de angajare la compania internațională de audit „Procewaterhouse Coopers”. Totuși, recunoaște Elena Dobîndă, îi lipsea o experiență internațională. „Întotdeauna am visat să îmi fac studiile de masterat la una din cele mai bune școli din lume. În 2001 am candidat la Kellogg School of Management din Chicago, unde am fost admisă din prima încercare. Astăzi, mă mîndresc că sunt prima absolventă din Moldova la Kellogg School of Management”, povesteşte ea.

Însă, ne întoarcem cu zece ani în urmă, pe vremea cînd Elena se hotărîse să studieze peste ocean și își lăsa la Chișinău familia: un soț și o fiică de 4 ani. „Plecam fără vreo intenție să rămîn, nu realizam că plec pentru o perioadă mai îndelungată, de aceea mi-a fost ușor”.
După un an petrecut în SUA, a reușit să i se alăture și familia. Atunci, Elena împreună cu soțul ei au luat o decizie comună: să încerce să stea temporar în SUA pentru a acumula o experiență nouă.

Carieră în marile corporații – misiune îndeplinită
Studiile, dar și experiența acumulată, i-au asigurat Elenei un serviciu pe care nu i-a fost greu să-l găsească. „De fapt, am primit o ofertă de la una dintre cele mai mari bănci investiționale din lume și am hotărît să-mi încerc șansă. La început, am lucrat în Chicago în departamentul de audit intern al băncii, iar în 2008 am trecut cu traiul în Florida și am devenit șeful departamentului de audit intern la o companie publică de asigurări. Cu toate că a fost o istorie de succes, în 2010 am revenit la banca investițională și acum lucrez ca vice-președinte în biroul din New York” şi aminteşte Elena Dobîndă.

Și dacă totuşi cariera nu i-a dat bătai de cap, deoarece iubeşte ceea ce face și întotdeauna vine cu plăcere la serviciu, perioada de adaptare la noua cultură a fost mai complicată pentru ea și familia care și testa rezistența la dorul față de casă. „Pentru fiecare om cu rădăcini mari în țara natală, perioada de adaptare este foarte grea. Lipsa prinților și a prietenilor, nostalgia după casa natală a fost foarte mare. Însă întotdeauna ne-am gîndit la viitorul copiilor și la faptul că putem reveni oricînd înapoi. Între timp, am reușit să întînim mulți prieteni noi, să-i păstrăm pe cei vechi și să fim fericiți și pe meleag străin. Numai dupa ce s-a născut a doua fiică am realizat că deja avem rădăcini în țara în care ne aflăm și vom sta aici pentru o perioadă mai îndelungată.

Dincolo de tenisul de performanță
Deși, cariera Elenei Dobîndă ar trece cu brio în lista reușitelor la superlativ, ea e în afară oricărei concurențe, deorece știe să îmbine la fel de bine rolul de mamă și soție cu cel din marile corporații. Din cauza regimului fiicei mai mari, familia Dobîndă cu trei ani în urmă s-a mutat cu traiul în Florida. Între timp, Elena a trebuit să plece la New York, așa încît acum își vede familia doar în week-end.

Totul s-a făcut de dragul antrenamentelor de tenis. « Magdalena, fiica mai mare, petrece 6 ore pe zi la antrenament, la o Academie renumită de tenis. Acolo este antrenată de cei mai buni antrenori. Ea a ajuns în topul Statelor Unite a fetelor de vîrsta ei și a fost invitată să joace în grupul de elită al Asociației de Tenis din Statete Unite. Ea învață la școală printr-un program on-line și este eminentă. Fiica mai mica, Katrina, merge și ea la școală, face pian, tenis și dansuri. Ambele s-au integrat foarte bine », povestește cu mîndrie Elena.

La hotarul unui ocean și distanța dintre două continente
Cu Moldova, Elena Dobînda încearcă să păstreze legătura prin orice mijloc posibil : « citesc presa locală, vorbesc cu prietenii de la Chișinău foarte des, vizitez părinții, particip la activitățile ambasadei din SUA, avem mulți prieteni moldoveni în comunitatea noastră. Copiii vorbesc româna, respectă sărbatorile moldovenești și întotdeauna vin cu bucurie la buneii din Moldova».

Distribuie articolul: