Anorexia promovată în modeling a ajuns să fie un subiect serios de discuții în Franța, mai ales după ce noutățile de astăzi informează despre interdicția oficială a modelelor slabe în industria modei. Agențiile de modeling care nu se vor conforma noilor prevederi legislative, vor suporta amenzi extrem de usturătoare. În Franța, numărul de adolescenți anorexici crește exponențial.

Parlamentul francez  a votat, în sfârșit, pentru interzicerea modelelor prea slabe în industria modei, scrie Reuters. Deputații francezi au introdus această prevedere în proiectul de lege cu privire la apărarea sănătății, în contextul luptei cu anorexia (lipsă a poftei de mâncare, întâlnită în multe boli febrile).

Ministrul Sănătății al Franței, Marisol Tourraine, a susținut această decizie, considerând că prezența unui număr prea mare de manechine slabe în modeling și industria fashion este alarmantă. „Este interzisă angajarea la muncă, în calitate de modele, a persoanelor, a căror  indici de masă corporală (IMC) sunt mai mici decât cei prestabiliți”, este indicat în textul actului normativ susținut de Partidul Socialiștilor din Franța, dar și de către Partidul Verzilor.

foto: Flickr

foto: Flickr

Noul proiect de lege prevede și următorul fapt: dacă vrei să devii model, trebuie să ai mai mult de 18 ani, să cântărești nu mai puțin de 55 de kilograme, iar asta, în condiția standard, în care trebuie să ai o  înălțime nu mai mică de 175 de centimetri.

Angajatorii care vor încălca aceste prevederi legislative, urmează să achite amenzi de peste 75 000 de euro (82.000 dolari) , plus detenție. Parlamentarii au adoptat, de asemenea, o măsură separată , care vizează site-urile ce încurajează pierderea periculoasă în greutate. Pentru acestea, legislatorii au promis pedepse ce presupun un an în închisoare și amenzi de până la 100.000 de euro.

Prin aceste mesaje sociale, Franța se alătură Italiei, Spaniei și Israelului, care au adoptat legi similare, orientate împotriva modelelor prea slabe pe podiumuri sau în campanii publicitare încă din 2013. Circa  30.000-40.000 de francezi suferă, actualmente, de anorexie, majoritatea dintre aceștia fiind adolescenți, după cum estimează exprții din domenul sănătății.

În 2007, Isabelle Caro, un fost model francez, de 28 de ani, a murit după ce s-a fotografiat pentru o campanie de sensibilizare cu privire la prevenirea anorexiei.

foto: revue.idnes.cz

foto: revue.idnes.cz

Amintim că modelele foarte slabe au început să fie promovate în industra fashion încă în deceniul al șaselea al secolului trecut. Tendința devenise foarte actuală prin 1990.

Abia prin 2010, agențiile de modeling au început să curteze modele care nu corespundeau în niciun fel parametrilor clasici, general acceptați până atunci. Brandul de cosmetice L’Oreal a acceptat din start ideea și a semnat un contract cu un model transgender. Din contra, pe podiumuri au început să defileze în sfârșit și modele cu forme realiste, voluptoase, modele cu dizabilități, dar și modele vârstnice.

Distribuie articolul: