Lucrurile nu sunt tocmai atât de simple — deşi mulţi cred că mâncând doar fructe şi legume duc un mod de viaţă sănătos, o astfel de dietă poate provoca probleme grave de sănătate şi te poate face chiar să te îngraşi.

Cea mai mare parte a greutăţii corpului tău o constituie… apa. Cam în proporţie de 60-80 la sută. Anume din acest motiv boxerii atunci când sunt cântăriţi pentru a da examenul de categorie, dehidratează organismul prin toate metodele. Fructele şi legumele în mare parte conţin apă, glucide (zahăruri) şi celuloză. Toate la un loc nu te fac să devii mai slabă ci din contra.

Care e mecanismul?

Verzăturile sunt destul de sărace în calorii şi nu prea pot servi drept sursă normală de existenţă pentru un om sănătos şi activ. Ierbivorele, pentru a-şi întreţine cât de cât organismul în stare funcţională, sunt nevoite să se hrănească practic non-stop. Acelaşi lucru îl are de suferit şi corpul tău dacă îi dai la masă numai iarbă — dându-şi seama că stăpânul se ceartă cu mintea, organismul hotărăşte că vin vremuri grele şi e timpul să facă rezerve. Pofta de mâncare creşte şi te apuci să mănânci câte 2 kile de buruiene pe zi, ceea ce nu e tocmai bine pentru tractul tău digestiv. în acest caz zahărul din fructe este transformat în grăsimi şi se depozitează pe unde se poate pentru a fi consumat mai târziu. La transformarea glucidelor în grăsimi se consumă şi apă, care la fel se depozitează pe şoldurile tale.

în plus, celuloza din plante nu poate fi digerată de organismul nostru. Ierbivorele în acest scop fac simbioză cu nişte bacterii, care le ajută să descompună această substanţă. în cazul nostru, celuloza pur şi simplu trece prin tractul digestiv, dând de lucru în zadar stomacului şi intestinelor. Uneori chestia asta îţi poate provoca mari probleme de sănătate pe viitor.

Ce facem?

Evident nu putem renunţa la fructe şi legume — sunt gustoase, conţin vitamine şi minerale, arată bine pe masă, la urma urmei. Important e să le consumăm cu măsură.

Zahărul care nimereşte în organism pe această cale poate fi (şi trebuie) ars în timpul exerciţiilor fizice sau lucrului intelectual. Da-da, gânditul la fel te ajută să slăbeşti! Aproximativ o pătrime din toată energia consumată de organismul tău revine creierului, aşa că activitatea intelectuală te poate face mai frumoasă.

Nu poţi şi nu trebuie să renunţi la carne şi la produsele animale. Aşa s-a întâmplat că natura ne-a făcut să mâncăm carne şi nu e bine să mergem împotriva ei. Savanţii afirmă chiar că un rol extrem de important în evoluţia creierului nostru l-a avut mărirea ponderii alimentelor de origine animală în raţionul nostru. Plantele îţi oferă prea puţină energie pentru a hrăni corpul şi creierul.

Atunci cum slăbim?

Hrană variată, multe vitamine, multe exerciţii fizice şi lucru intelectual. Nu poţi avea o figură frumoasă fără nici un efort şi totul nu se limitează doar la mâncare. Având pe masă numai verdeaţă poţi rămâne cu problema nerezolvată şi rişti să primeşti un buchet de complicaţii în plus.

Măsură în toate 😉

Distribuie articolul: