Dacă ai trecut de anii tinereții, asta nu înseamnă că nu te poți bucura la fel de mult de o viață sexuală sănătoasă. Deși sunt multe mituri în privința sexului la bătrânețe, ele trebui tratate ca atare, fără să fie băgate prea mult în seamă. Îmbătrânirea nu este echivalentă cu renunțatul la sex.

Iată care sunt cele mai importante mituri despre sexul la bătrânețe, demontate de dr. Edmund Duthie, profesor universitar și șeful secției de geriatrie și gerontologie de la Colegiul medical din Wisconsin.

 Problemele fizice mă împiedică să fac sex

Deși sexul la bătrânețe necesită ceva mai multă creativitate, este posibil – și chiar indicat – să nu renunți la viața sexuală. Din păcate, susține dr. Duthie, foarte mulți oameni renunță la primul obstacol (scăderea libidoului, disfuncții erectile etc.).

Nu pot evita durerea

Femeile resimt anumite modificări biologice, odată cu înaintarea în vârstă, care pot aduce cu sine acte sexuale dureroase. Unul dintre efecte este uscăciunea vaginală cauzată de modificările hormonale. Soluția este una foarte simplă și o poți găsi la mai toate farmaciile. Se numește – lubrifiant. Durerile musculare sau la încheieturi pot fi rezolvate prin schimbarea poziției, adăugarea pernelor pentru susținere sau cu tratament medicamentos recomandat de medic.

 Nu pot să fac nimic ca să simt plăcere
În realitate, sunt foarte multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți recăpăta pofta și plăcerea de a face sex. Primul pe listă este să ceri sfatul medicului pentru a vedea dacă nu este o cauză fizică a lipsei tale de satisfacție sexuală. Posibile cauze ale scăderii libidoului și a plăcerii sexuale sunt: medicamentele, disfuncțiile erectile, diabetul, modificările hormonale, bolile cardiovasculare.

Sexul este periculos la vârsta mea

Dacă ești îngrijorat că sexul (sau orice altă activitate fizică) poate fi periculoasă pentru tine, cere sfatul medicului. Poți consulta chiar mai mulți specialiști dacă ai suspiciunea că nu ești luat în serios. Cu toate acestea, sexul este departe de a fi periculos și, mai mult decât dureri musculare sau ale încheieturilor, nu poate genera. În plus, mai multe studii au relevat faptul că o viață sexuală activă este benefică atât sănătății fizice, cât și sănătății emoționale și mintale.

Citește și: Greșeli ale femeilor, care taie apetitul sexual al bărbaților

Distribuie articolul: