Gala Premiilor Radio România Cultural, ediția XXI, singurul eveniment care premiază toate domeniile culturii din România, va avea loc pe 18 aprilie 2022, pe scena Teatrului Odeon, după doi ani de absență cauzată de pandemie.

În cadrul ediției vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2021.

La categoria Poezie a fost nominalizată Miruna Vlada, pentru cartea Prematur, apărută la Editura Cartier, alături de Ștefania Mihalache, pentru volumul Cronica Akasha, Editura Nemira și Simona Popescu, pentru Cartea plantelor și animalelor, Editura Nemira. 

Din juriu au făcut parte: scriitorul, traducătorul și criticul literar Bogdan Ghiu, Andreea Chiriac Hentea – critic de film, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Matei Martin – realizator Radio România Cultural,  Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural.

Prematur crește dintr-o rană, dar, în același timp, deschide un orizont al vindecării, al transformărilor după propriile legi. E un pumn și o mângâiere, așa cum puține cărți de poezie au reușit să fie, balada grunge pe care mamele noastre nu și-au putut-o permite.” (Alina Purcaru)

„… o clinică neonatologică (neapărat privată) și-ar tapeta pereții cu versuri din Prematur: «nu ai job, nu îți poți permite un copil;/ ai job, nu ai timp pentru un copil». Ideea nu mi se pare rea nici acum, dar nu sunt sigur că ea n-ar trăda intenția profund personală, casant personală, a volumului. Retorica de manifest se resoarbe perfect în organic. În bio- și psihologic. Nici urmă de dogmatism, așadar: ceea ce e general funcționează sub regimul meditației (de o paralizantă acuitate, aceasta), ceea ce e particular ține de regimul necontrafăcut al confesiunii. Rareori am citit o poezie mai empatică față de ceilalți și mai necruțătoare față de sine.” (Cosmin Ciotloș)

MIRUNA VLADA s-a născut în 1986 în București. A publicat 3 volume de poezii: Poemextrauterine (Editura Paralela 45, 2004; Premiul pentru debut al Asociației Scriitorilor din București), Pauza dintre vene (Editura Cartea Românească, 2007) și Bosnia. Partaj (Editura Cartea Românească, 2014; Premiul „Cea mai bună carte de poezie a anului 2014” la Gala Națională a Radio România Cultural). Selecții din poemele ei au fost traduse în limbile albaneză, bosniacă, engleză, franceză, germană, italiană, polonă, macedoneană, sârbă, spaniolă, suedeză, ucraineană. A studiat științe politice la București, Graz, Ljubljana și Berlin. În 2013 și-a obținut doctoratul în relații internaționale. În 2016 a primit bursa „Traduki Literary Residency” în Sarajevo. Pentru moment combină scrisul cu predarea studiilor est-europene la SNSPA București, cu activismul cultural în organizația PEN Club România și cu facilitarea de evenimente culturale. În prezent lucrează la primul său roman, Anticoncepțional.

Mai multe detalii pe: mirunavlada.com

Prematur (poeme), de Miruna Vlada (Rotonda). Broșată, 116 pag. Preț: 29 RON/ 119 MDL

Intră în cărți pe cartier.md

Ne găsești pe twitter la https://twitter.com/EdituraCartier 

și pe facebook la https://www.facebook.com/librariilecartier

Distribuie articolul: