Miercuri am cunoscut niște copiii speciali, cu ochii plini de sclipire și cu zâmbete pe fețe. E vorba de elevii de la școala internat pentru copiii cu dizabilități locomotorii, din orașul Hâncești. Elevii școlii internat, au avut parte de o excursie prin Chișinău, organizată de către diaspora moldovenilor din Toronto. Un act de binefacere
Copiii de la școala internat din orașul Hâncești, au avut parte de o excursie prin Chișinău, datorită donațiilor moldovenilor din Toronto, act de caritate devenit deja tradiție. De opt ani, organizația Moldova – Canada Link, organizează excursii, copiilor de la diferite școli – internat sau orfelinate. În acest an, de această ocazie s-au bucurat elevii “Școlii internat specială pentru copii cu restanțe ale poliomielitei și paralizie cerebrală din or. Hâncești”, donația a alcătuit 1700 de dolari. Pe lângă excursie, copiii au avut parte și de daruri din partea organizatorilor. La Chișinău au venit 12 copiii, care sunt orfani sau nu au fost luați acasă de către părinți sau rude.


Au colindat întreg Chișinăul

De dimineață l-au colindat pe Prim – Ministrul R. Moldova , Vlad Filat, care le-a dăruit dulciuri, fructe și câte un set de căciulițe și fulare, pentru toți cei peste 40 de elevi ai școlii internat. Copiii au venit și ei cu un dar pentru Premier, i-au adus un covor țesut de către o elevă a școlii. Apoi au mers la aeroportul din Chișinău, unde au văzut avioanele, iar după, au luat prânzul într-un mall din Chișinău. În timp ce mâncau, copiii l-au încântat pe un domn aflat la o masă vecină, iar acesta le-a cumpărat tuturor câte o înghețată. După ce-au mâncat au vizionat un film. Seara copiii și-au gătit cina, o pizzerie din Chișinău le-a oferit ocazia să-și gătească singuri pizza, pe care mai apoi au mâncat-o.

 

 

Impresiile copiilor
Gabrielei i-a plăcut excursia. “Am mâncat înghețată, am văzut avioanele”, mi-a mărturisit fetița, vizibil emoționată. Mi-a zis că nu a mai fost la Chișinău pentru că “era la izolator”. Deși am râs și eu și educatoarele la spusele fetiței, aceasta a mărturisit un adevăr dureros, pe care îl trăiește zi de zi.

Olimp ne-a spus că: “Am fost la domnul Filat și l-am colindat, ne-a dat cadouri. Sunt foarte bucuros de excursie.” Olimp a zis că e încântat de excursie și că și-ar dori să revină la Chișinău, de câte ori ar avea posibilitatea.

Victoria a mărturisit că i-a plăcut foarte mult aeroportul. “Dar cel mai mult îmi place, că suntem cu toții împreună și mâncăm la o masă”.

Valeriu ne-a spus că excursia e “foarte frumoasă, e super”, zise el. L-a impresionat vizita pe care i-au făcut-o lui Vlad Filat și mâncarea fast – food. Valeriu a ținut să le mulțumească organizatorilor excursiei: “Cel mai mult le doresc sănătate și fericire, un An Nou fericit și să continue să facă bine, dar în primul rând le doresc sănătate”.

 

 

Voluntarii despre actul de caritate
Oxana Oprea, organizatoarea excursiei, a spus că fiecare voluntar, de fapt își reprezintă rudele din Canada care fac aceste donații an de an. Organizatoare a zis că în acest mod, moldovenii din Toronto, nu numai că își doresc să facă un bine, ci să mai și demonstreze că nu au uitat de țara natală. “În fiecare an avem un alt beneficiar al donațiilor, anul acesta am ales ca acesta să fie școala internat din or. Hâncești. La Chișinău au venit în excursie 12 copii, adică toți cei care au rămas pe timpul vacanței la internat; unii dintre ei sunt orfani, pe alții pur și simplu au uitat părinții să-i ia acasă.” Cât despre răsplată: “Primim o satisfacție enormă când le vedem la sfârșit de zi zâmbetele, entuziasmul, plăcerea de care au parte”, a spus Oxana. “

Sergiu Ciupac (voluntar): “Impresiile mele sunt foarte colorate, precum curcubeul rămâne sufletul meu după o asemenea zi. Evenimentul îl numim “Minuni de Crăciun”, e o minune cu adevărat. La sfârșit de zi, rămân satisfăcut moral și sufletește, că am făcut un bine și că am primit de la un grup de copiii un mare “mulțumesc”.

 

Prejudecăți
Deși s-au găsit oameni cu suflet mare, care au servit acești copiii cu înghețată, alții cu dulciuri, totuși mulți i-au privit lung, i-au arătat cu degetul. Organizatorii mărturisesc că încă un scop al acestei excursii este familiarizarea copiilor cu societatea și invers. Voluntarii speră să distrugă prejudecățile din societatea noastră și își doresc ca într-o bună zi, oamenii perfect sănătoși, din societatea noastră, să-i privească pe copiii cu dizabilități și să vorbească cu ei de la egal la egal.

 

 

O lecție de viață
Am învățat miercuri, câteva lucruri de la acești copii minunați: să nu uit să mă bucur de viață, pentru că ei asta fac, să mulțumesc pentru faptul că sunt sănătoasă și să nu mă mai plâng de ceea ce nu am. Dacă credeți că sunteți nefericiți, mergi la acești copiii și vă vor readuce pofta de viață, ei vă vor învăța cum să vă bucurați de ea.

 

 

Distribuie articolul: