Astăzi sărbătorim 22 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Cu această ocazie, în Piața Marii Adunări Naționale se desfășoară un amplu program cultural, deschis de Parada Portului Popular. Prezentă la eveniment, Ministrul Culturii, Monica Babuc, a ținut un discurs de felicitare, purtând o ie de toată frumusețea. Monica Babuc a îmbrăcat, cu ocazia Zilei Independenței, o ie albă cu mâneci lungi, brodată pe margine. Bluza tradițională a fost asortată cu o fustă neagră, tip creion și un colier cu elemente tradiționale. În mesajul său de felicitare, Babuc a menționat cât este de importantă pentru concetățenii noștri independența Republicii Moldova, felicitându-i pe aceștia cu prilejul celor 22 de ani de suveranitate și urându-le în continuare multă prosperitate.

Amintim că Ministrul Culturii a mai îmbrăcat recent straie naționale. Se întâmpla la un defileu cu ocazia Festivalului Iei, atunci când Monica Babuc a purtat un costum tradițional din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei. Babuc a menționat că are în colecția sa vestimentară câteva ii, unele dăruite de mama sa, altele cumpărate, pe care le poartă de fiecare dată cu mare plăcere.

La 27 august 1991, Parlamentul adoptă Declarația de Independentă prin care Republica Moldova este proclamată „stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”.

Citește și: Monica Babuc despre Parada Portului Popular