Evenimentul de inaugurare a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor-2014” a avut loc pe 1 martie, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Prezentă la eveniment ministrul Culturii, Monica Babuc, a remarcat importanţa Festivalului „Mărţişor” pentru cultura noastră care tradiţional ne aduce revelaţia întâlnirii cu redutabilii maeştri ai scenei din ţară şi de peste hotare. Ministra a excelat cu o ținută tradițională, un costum popular, caracteristic zonei de centru a Moldovei.

„Acest anotimp al eternei sărbători ne-a adus în dar Mărţişorul – talismanul speranţei poporului nostru”, a notat Monica Babuc. Ministrul Culturii a fost aplaudată și apreciată pentru ținuta sa, la coborârea în sală primind și flori de la spectatori.

Monica babuc

În cadrul evenimentului anual au evoluat artişti atât din ţară, cât şi de peste hotare: Valentina Naforniţă, Ilian Gârneţ, Nelly Ciobanu, Zinaida Julea, Igor Ţurcanu, Vadim Mitreaev (Ukraina), Tania Cerga, Cristina Scarlat, Corina Ţepeş şi Costi Burlacu, Marin şi Alexandru Gheras, precum şi colectivele artistice: Ansamblul Naţional Academic de dansuri populare “Joc”, Orchestra Simfonică Naţională “Teleradio-Moldova”, orchestra de muzică populară a fraţilor Advahov, Dorel Burlacu Band, Acustic Drive (Israel), trupa de balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu”, show balet “Just friends”, formaţia “Catharsis”, ansamblul “Concertino”, formaţia “Plăieşii”, ansamblul “Rodoliubie”, ansamblul “Cadânja”.

   Monica Babuc

Ediția a 48-a a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” din acest an va include evenimente culturale zilnice, în număr de 49, cu participarea artiștilor și a colectivelor artistice atât din țară, cât și de peste hotare.

  Monica Babuc

PentruEA precizează că Ministrul Culturii, Monica Babuc, nu este la prima apariție publică în costum tradițional. De Ziua Independenței, ministra a apărut la Festivitatea din Piața Marii Adunări Naționale purtând o ie tradițională, iar la Festivalul Iei, Babuc a defilat chiar în costum tradițional, alături de prima doamnă, Margareta Timofti și alte femei din artă și business.

Sursa: mc.gov.md