Tânărul interpret Mihail Sandu, originar din Doroțcaia, este un artist care a îmbinat perfect toate pasiunile și talentele pe care le are: muzica, pictura, design-ul și fotografia. Toate îi sunt extrem de dragi, însă mai nou este cunoscut pentru vocea lui caldă și melodioasă. A reușit deja să lanseze primul său videoclip, difuzat și apreciat de specialişti, curând va vernisa o expoziție de fotografie în Oradea… încet, dar sigur cucerește publicul cu orice gust artistic. 

Situația mai grea din familie m-a motivat să lupt pentru o viață mai bună

Am descoperit muzica de mic, am făcut șapte ani de pian, iar în paralel făceam școala de pictură. Îmi amintesc cum, atunci când eram mic, încercam să fac acasă o scenă improvizată, să organizez show-uri, trucuri diverse… mă amuz pe cinste când îmi aduc aminte. Vin dintr-o familie simplă și inevitabil, situația mai grea m-a motivat să lupt pentru o viață mai bună. Am dat la facultatea de arte în Chișinău, dar am depus actele și în România. Nu-mi prea plăcea ceea ce făceam la facultate la Chișinău – am plecat în România şi am sesizat o diferență mare la capitolul noutate și inovare.     

 Mihail Sandu

Moldovenii de la Cluj se ajută și la bine, și la greu

De îndată ce am venit în România, la Cluj, am sesizat diferența prin faptul că studenții de acolo mânuiau deja foarte bine photoshopul – la Chișinău încă erau doar pe lucrul manual. Perioada de adaptare la programul din România a fost foarte grea. Trebuie să recunosc că m-a ajutat mult comunitatea studenților din Cluj –  GIB, m-a ajutat mult experiența de volutariat de la Chișinău și persoanele pe care le-am cunoscut în acest răstimp. După acomodare am început să cânt în cercurile prietenilor, cu chitara. În străinătate, cel puțin la Cluj, moldovenii se ajută foarte mult și te înțeleg perfect prin ceea ce treci pentru că ei știu că au fost ca tine.

“Am învățat să cânt la chitară ca să dau bine la fete”

Am făcut școala de muzică, am cântat în câteva formații de muzică locale, prin formații de copii, am fost clapist, apoi am cântat și cu cei mai în vârstă, dar am abandonat pentru că ei deja mă invitau pe la nunți. Fiind deja mai mare, îi admiram pe prietenii mei care mânuiau chitara – ei erau foarte căutați de fete. Așa am hotărât și eu să învăț chitara, după care am participat pe la concursuri. Când am fost cu bursa Erasmus în Polonia pentru un an, am rămas acolo încă jumătate de an pe cont propriu, primind oferta să rămân acolo să cânt într-o formație în restaurant. Cântam în rusă, română şi engleză… străinii dar și localnicii erau foarte entuziasmați de sentimentalismul pieselor mele.

 

Prima melodie – scrisoare amoroasă de adio

De foarte mult timp aveam în gând imprimarea unei piese, pentru că adesea mă așez la pian și improvizez o melodie și versuri. Adevărul e că mereu nu-mi ajungea un pic de tupeu. Armonia și refrenul a venit foarte repede, versurile au venit ca răspuns la o scrisoare de adio pe care mi-a scris-o prietena mea de atunci. Așa s-a născut prima mea piesă: ascultând un concert live și spălând vasele. Piesa e făcută cu un tovarăș de la Cluj, Sergiu, care are un studio. M-a ajutat cu imprimarea, eu tocmai fiind în căutare de un suport tehnic, deoarece e foarte scump să înregistrezi ceva în România. Cred că am ascultat melodia asta de vreo mie de ori deja.

 

“Nu am luat niciodată lecții de canto, eu cânt ce simt”

Am participat și la X Factor în România, am trecut vreo trei etape, ca să-mi dau seama că nu sunt de fapt suficient de pregătit. Nu cred că voi mai participa la asemenea proiecte, deşi îmi dau seama că am avut ceva de învăţat din el. A fost o experiență faină, deși se pare că eram prea încrezut. Greșeala mea era că nu am cântat niciodată pe bandă, am cântat doar live. Eu nu mă auzeam atunci când cântam. Acum îmi promovez piesa atât în România, cât și în Moldova. M-am gândit la Eurovision, dar vedem cum facem deja la anunțarea concursului.

“Mă bucură orice susținere și fiecare aport venit de pe ambele maluri de Prut”

Având prieteni care mă ajută, având și o cameră proprie, mi-a venit ideea să fac un videoclip. Iarăși prin niște cunoscuți, amici, am beneficiat de servicii profesioniste ale unui studio cu experienţă deja. Fata din clip este actuala mea prietenă, e studentă la psihologie, din Siret. A fost miss Transilvania anii trecuți. Mă bucur mult că am deschidere din partea posturilor de radio și TV locale, de aici de la Chișinău, și presa este interesată de noutățile muzicale – lucru care mă încurajează mult.

 Mihail Sandu

“Am multe idei, lucrez acum la alte proiecte”

Îmi place foarte mult muzica de peste hotare, ascult frecvent John Mayer, Glen Hansard, The Black Keys, Jack Johnson… Din Basarabia ascult Zdob și Zdub, Gândul Mâței – ei sunt favoriții mei. Am realizat și un cover pentru o piesă a trupei Gândul Mâței. Îmi place mult și ceea ce face Dan Bălan. Îl cunosc încă de pe băncile studenției pe dirijorul de la Youth Orchestra, Adriano Marian, poate realizăm ceva împreună, pentru că am multe idei și proiecte la care lucrez. Trebuie să mai adun vreun kilogram de tupeu.

Foto: Igor Vrabie

Distribuie articolul: