Cartea scrisă de Mihaela Rădulescu, „Despre lucruri simple”, a apărut încă în 2007, la editura POLIROM. Au trecut câţiva ani de atunci, însă chestiile „simple” pe care le-am citit în cărţulia ei, mi se par încă extrem de actuale. Despre bărbatul ideal, haine scumpe, trădare, slăbire şi vedetele superficiale sau modeste din România. Mihaela scrie exact ceea ce gândeşte femeia modernă şi citind o frază, nu ai răbdare să treci la alta. Cartea se citeşte dintr-o răsuflare, iar dacă nu aţi reuşit să trăiţi momentul ăsta, vă invit să lecturaţi 5 fragmente extraordinare, despre lucrurile simple din viaţa noastră complicată.

1. Despre femeia cuminte, bine educată, tăcută şi „smerită”

„Femeile care par cele mai uşuratice, sunt începătoare la capitolul aventuri, în faţa mai multor femei deştepte, poate mai puţin spectaculoase la trup, dar cu mult mai dornice de păcat. Ce caută femeile în taină? Exact ce nu au acasă, şi mai concret, ce au în minte. Când un alt bărbat îţi face exact complimentul după care tânjeşti cu limba scoasă, aventura e ca şi ambalată. Cu cât ochelarii femeii sunt mai vizibili pe nas, cu atât s-ar putea să descoperim o încălcare mai spectaculoasă a preceptelor morale. Aparenţele înşală mai bine decât nevestele disperate, totuşi…”

2. Femeia, între casă, familie şi carieră 

„Mi se pare demodat să nu-ţi doreşti decât să fii soţie şi mamă. Sigur, pe cele care au copii le respect cu sfinţenie, dar pe cele care nu trăiesc decât întreţinute de bărbaţi nu le pot respecta – le-am numit „femei-rucsac”, pentru simplul motiv că stau mereu pe spinarea cuiva şi nu vor decât să le umpli cu ceva, ca să-şi justifice existenţa. Este o alegere terifiantă (n.a. – între carieră şi familie) şi oricare ar fi direcţia, femeia e nefericită. (…) o femeie le poate face bine pe amândouă, dar totul depinde, până la urmă, de el! Femeile capabile au o energie uriaşă, care generează forţe uluitoare – şi la muncă, şi acasă, şi în taior, şi în capot, şi în şedinţe importante.”

3. Despre tânăra fată şi moşneagul de lângă ea sau baba şi adolescentul

„Rafinamentul bărbaţilor „copţi” este inegalabil; pentru ei, importante nu sunt tatuajele, hainele supercool şi muzica din maşină. În schimb, o gleznă rafinată, o piele catifelată (…), o naturaleţe impecabilă, o strălucire a privirii, o decenţă a vocabularului (…), sunt elemente strategice în codul lor de punctaj. Cine vrea să cunoască dragostea adevărată, ar trebui să o caute doar în ochii partenerului, nu în buletin sau în gura lumii. Dar bănuiesc că ştiţi deja asta şi că nu faceţi o greşeală de a nimici o iubire, doar pentru că „nu se cade”, vorba bunicii.”  

4. Bărbatul ideal e cel de care eşti îndrăgostită

„Orice femeie deşteaptă are parte de un bărbat ideal. Bărbaţii văzuţi de la distanţă, de obicei, la braţul altor femei, par a fi mai competitivi, mai merituoşi, decât cel pe care-l vedem lăsându-şi zilnic şosetele pe canapea. (…) Diferenţa dintre  realitatea pe care o trăim şi cea pe care o contemplăm cu suspine constă doar în superficialitatea de a nu pricepe la timp că un bărbat ţi se pare mai bun decât al tău doar dacă nu eşti fericită… Dacă sufletul tău nu e negru, ci atât de luminos încât să înţeleagă că iubirea înseamnă TOTUL, bărbatul ideal va fi mereu cel de lângă tine, şi nu cel de pe trotuarul de vizavi, de la braţul altei femei, de pe ecran sau din cărţi…”

5. Din jurnalul unei femei, care a avut peste 30 de kg în plus 

„Îmi iubesc prea mult soţul ca să-l pun în situaţia de a se resemna în braţele unei soţii plinuţe şi de a fi fericit în braţele unei amante perfecte. Nu mai cred în femei care nu pot slăbi câteva kilograme, ci că nu ştiu cum să facă asta singure şi se pierd în diete prosteşti, auzite de la prietene. (…) în afară de voinţă în stare pură, doar disperarea sau pierderea unei iubiri te mai poate disciplina şi supune la cel mai aprig exerciţiu de voinţă, de care ai fost vreodată capabilă. Varianta ideală ar fi să-ţi imaginezi, în timp ce faci sport sau înainte ca lingura plină ochi de amandine să-ţi intre în gură, că-ţi fuge soţul la alta. Rezulatul poate fi spectaculos. (…) Femeile, când iubesc şi sunt iubite, ţin, practic, cea mai importantă dietă a vieţii: îşi refuză orice le face rău şi se hrănesc sănătos cu dragostea la care au visat.”

Mihaela RĂDULESCU, „Despre lucruri simple”
 

Distribuie articolul: