Reuşita unei afaceri depinde de cunoştinţele, perseverenţa şi răbdarea celui care a iniţiat-o consideră Victoria Branişte, o tânără originară din Hârtopul Mare care şi-a făcut o afacere din albinărit. Optimistă, veselă şi cu aspiraţii mari, ea încear

Dragostea  Victoriei faţă de natură s-a transformat, câţiva ani în urmă, într-o afacere profitabilă.  Absolventei  facultăţii contabilitate şi audit i-a venit ideea să deschidă o afacere mult timp în urmă dar existau mulţi factori care o împiedicau.

“Ideea a venit de foarte mult timp, dar nu aveam posibilitatea deoarece nu aveam studii, nu aveam un început de la care să pornesc. Pentru orice început este nevoie de surse financiare. La început a fost o afacere de familie, lucram în familie şi pe urmă mi-a venit ideea de ce să nu fac un business, să arat că această îndeletnicire poate fi o afacere care să  aducă un profit. Am dorit să arăt că şi tinerii pot deschide o afacere în mediul rural”, a spus tânara.

Numele  întreprinderii “Albinuţa Fermecată” nu a fost ales la întâmplare. Victoria menţionează că “ într-o zi posomorâtă te rogi să iasă soarele, in special cind infrunţi dificultăţi financiare, îţi doreşti o minune, deaceea am hotărât să fie asta numele întreprinderii”.

Granturi pentru tineri antreprenori

Datorită cunoştinţelor pe care le-a acumulat pe parcursul anilor de studii, i-a fost uşor să deschidă acest business, nu a fost nevoită să meargă la cursuri, la diferite organizaţii pentru scrierea planului de afaceri.

“ Am participat la Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) prin care am obţinut un credit cu parte de grant pentru utilaje de tâmplărie. în sezonul cald al anului producem miere şi regine de prăsilă, iar în sezonul rece – facem stupi pentru cei care vor să crească albine la ei acasă. Astfel, în fiecare sezon sunt angajaţi câte trei-patru persoane, în total oferim circa opt locuri de muncă.

 “Albinuta fermecată” s-a evidenţiat faţă de celelate întreprinderi nu numai prin  tâmplarit dar şi prin creşterea reginelor de prăsilă. “Suntem printre puţinii din Republica Moldova care creştem regine de prăsilă, am fost înregistraţi în 2010 şi suntem o întreprindere comercială care  le fabricăm. Ca să te lansezi, să ai succes trebuie să combini ceia ce ştii cu ceia ce nu pot face alţii” spune Victoria despre succesul în apicultură.

 Tînăra afirmă că mâna cea dreaptă în afacere şi sprijinul în tot ceea ce face,este tatăl ei dar mai lucrează şi cu alţi parteneri  în fabricarea stupilor, a mierii şi a reginelor de prăsilă. Plus la aceasta ea spune că colaborează şi cu Asociaţia Naţională de Apicultură din Republica Moldova care  face legătura cu alţi apicultori.

în gospodăria din Hârtopul Mare, tânăra creşte 220 familii de albini. Investiţia a început de la  50 de stupi care pe parcursul câtorva  ani s-au extins dar care necesită resurse finaciare.

Ea spune că în apicultură sunt necesare investiţii  foarte mari şi scopul ei pe moment este să reînnoiască prisaca, deoarece doar 25 procente de stupi  sunt noi.

 Exportul mierii- problemă importantă

 Ca orice  business, ei se confruntă cu diferite probleme.  Victoria afirmă că la noi această ramură a agriculturii  se află la etapa în care are nevoie de ajutoare din afara ţării, de granturi. Este necesar de vreo 5 ani. O problemă cu care se confruntă ei dar şi alţi apicultori din Republica Moldova este exportul de miere peste hotare.

 “ Nu exportăm miere peste hotare, deoarece trebuie să fim atestaţi ca produs ecologic pur. Un produs ecologic pur înseamnă fără nitraţi, elemente chimice sau medicamente. Noi nu folosim aceste preparate din 2009, am găsit alte remedii naturale. Trebuie să fiu sinceră cu cumpărătorii ca la anul să fiu sigură de realizarea mierii. Un alt factor este faptul că trebuie să exportăm o cantitate mare de miere. O soluţie ar fi să ne unim toţi apicultorii pentru a exporta peste hotare o cantitate mai mare. Astfel, noi o vindem la prieteni, la prietenii prietenilor noştri, mai mult conlucrăm cu persoane fizice”, spune tânăra antreprenoare.

 Albina niciodată nu te va înţepa dacă nu vei fi vinovat de aceasta

 Problema cea mai mare în business-ul din mediul rural nu sunt banii, dar lipsa personalului calificat. în opinia ei, nu este nevoie de studii superioare, este nevoie de o şcoală profesională. Ea  adăugă că în domeniul apiculturii, oamenilor le este frică de albini. “Sunt persoane care vor să lucreze, sunt convinşi că vor putea lucra cu albinile, dar în realitate ea îi sperie cu toate că este un animal binevoitor. Albina nicioadată nu te va înţepa dacă nu vei fi vinovat de aceasta.

Preţul unui kilogram de miere a fost vândut în 2010 la preţul producătorului cu 50 de lei per kilogram, cea de salcâm curat costă puţin mai scump, 60 de lei. în realitate preţurile sunt mai mari.

întrebată de  ce a rămas în satul natal şi nu a plecat peste hotare ca majoritatea tinerilor din republică, ea s-a referit la povestea lui Ion Creangă cu drobul de sare, a spus că cine nu deschide o afacere, nu riscă şi  nu va avea nimic.Eu personal nu m-am gîndit că nu voi reuşi şi uite am reuşit. 

 “Tot ce se face, se face spre bine”

 Sfatul tinerei antreprenoare celor care vor să-şi deschidă o afacere în mediul rural este să aibă curaj, să nu le fie frică de probleme, să gâdească pozitiv şi când le va fi greu să vadă partea bună a lucrurilor. Mama ei are o zicală: “Tot ce se face, se face spre bine” şi în întuneric se află o raza de lumină. Contează să nu lase mâinele în jos, ci să muncească. “Dacă nu o vom  face noi, atunci nimeni nu o va face”, spune Victoria.

Dacă înainte să deschidă afacerea  umblă la dansuri, mergea la bazin , avea un loc de muncă, astazi Victoria îşi ocupă timpul cu altceva. Este căsătorită, are o afacere, iar  lecţiile de dans au fost înlocuite cu un  hobby nou, design-ul vestimentar “ un hobby vechi cu aspiraţii noi”.

Distribuie articolul: