Ludmila Timofti este moldoveanca, al cărei nume e rostit cu admirație și încredere la Chambre de Commerce et d’Industrie du Sud-Ouest de Montréal. Povestea dumneaei nu se deosebește prea mult de cele ale miilor de familii plecate peste ocean în căutarea fericirii de familie. În 2009, a emigrat în Québec alături de cei apropiați, și-a făcut studii, stagiu, s-a angajat, iar acum are mari șanse să învingă în competiția online „Concours Femme d’inspiration 2017 Sud-ouest”, lansată de portalul montrealrendezvous.com. Ne-am propus să îi descoasem povestea și am descoperit o femeie nu doar frumoasă și fericită, ci și extrem de îndrăgostită de limba franceză și job-ul pe care îl practică în fiecare zi!

Doamnă Timofti, faceți pare din Generația de Aur a Republicii Moldova, pe care țara o pierde, se pare, irecuperabil. Cum ați luat decizia de a emigra în statul canadian și cum v-a întâlnit orașul Montreal?

IMG_1206_ppVoi începe aceast dialog pornind de la noțiunea de valori, ele vorbind despre personalitatea fiecăruia dintre noi. De fapt, ele fac și diferența între oameni. De ce Canada? Ca să păstrăm intactă una din valorile noastre – familia.

Mi-am împachetat viața în câteva valize și nu a fost deloc ușor, mai ales că din ea făceau parte și oameni dragi. Știam că o să întâmpin greutăți, însă doar atunci când am trecut prin ele am înțeles cât e de greu să o iei de la capăt. Începutul a fost greu. Important este că mi-am acordat timpul necesar și nu am disperat, ci am tins în continuare să-mi ating scopul.

Montréalul ne-a întâmpinat în toamna anului 2009 cu un «Bine ați venit la Montreal!» De altfel, este un oraș frumos, plin de vegetație, în care nu ne-am simțit niciodată străini sau discriminați în vre-un fel. Ba din contra, a trebuit să învățăm și noi, la rândul nostru, să acceptăm fiecare nație cu calitățile și defectele ei. Este exact spiritul în care ne educăm copiii, spirit conform căruia toți sunt egali.

IMG_4207

Cu siguranță că una din cele mai mari dificultăți ale migranților este cea a reluării studiilor. Vă rugăm să ne vorbiți despre perseverență în acest domeniu, dar și despre studiile pe care ați reușit să le faceți.

IMG_1250_ppCei ce emigrează în Canada, au posibilitatea să facă studii, indiferent de vârstă și origine. Foarte important, în acest sens, este să faci alegerea corectă a domeniului, ca mai apoi să ai un job bun și să fii bine remunerat.

Cât despre mine, mi-a luat ceva timp ca să fac o alegere de care să mă bucur mai târziu. Am făcut secretariat la Colegiul de Administratie și Informatică din Verdun, Québec. A urmat un stagiu de trei săptămâni la Chambre de Commerce et d’Industrie du Sud-Ouest de Montréal, unde și am rămas să muncesc în calitate de Asistent Manager (Adjointe administrative).

Consider că nimic ne se obține fără munca și nimic nu este imposibil, totul ține de dorință și perseverență. Nu renunța niciodată! Perseverează și vei reuși!

Vă felicităm pentru faptul că ați reușit să obțineți o funcție demnă de apreciere în cadrul Chambre de commerce et d’industrie du Sud-Ouest de Montréal. Ce responsabilități vă revin în fiecare zi și care e scopul instituției pentru care munciți?

Pentru mine succesul este alegere și oportunitate. Am ținut să aleg o profesie în care să mă regăsesc, să investesc zi de zi și care să-mi aducă mulțumirea.

În Canada, spre deosebire de Moldova, Camera de Comerț este o instițutie cu scop non-lucrativ, care are menirea de a reprezenta oamenii de afaceri din teritoriu, de a le oferi un schimb de opinii, contribuind astfel la succesul dezvoltării lor economice. În acest context, noi organizăm diverse activități sociale și de informare.

IMG_1187_ppMie îmi revine responsabilitatea de a organiza și desfășura aceste întruniri începând de la anunarea lor pe site-ul de internet și în presa locală, până la desfășurarea completă și compilarea rezultatelor, analiza calității muncii depuse. Comunic cu funcționarii publici în vederea participării lor ca și conferențiari, redactez texte, prezentări, etc. Am însă și o serie de însărcinări clericale, cum ar fi de exemplu documentarea și tratarea informațiilor, funcția de «filtru» și legătura între comunitatea de afaceri și conducerea instituției, asistarea directă a superiorului imediat și organizarea agendei sale de lucru, a călătoriilor de afaceri, a diverselor ședințe cu caracter administrativ, dar și implicarea nemijlocită în proiectele de lucru ale instituției indiferent de tematică și gen. O bună asistentă trebuie să audă fără ca să asculte și să privească fără a vedea.

Apreciez foarte mult relația pe care o am cu colegii mei. Ne înțelegem foarte bine, ne completăm reciproc indiferent de poziția pe care fiecare o ocupă în cadrul instituției. Comunicăm foarte mult unii cu alții și niciodată nu am simțit acel sentiment de superioritate între șef și subaltern. Cu toții consideră ca succesul nu este personal, ci colectiv.

14522977_680071205494772_3175240817086974338_n

Vorbiți-ne despre participarea în cadrul competiției „Femmes d’inspiration 2017” și cât de mult valorează să vă aflați în rândul persoanelor cu mari șanse de câștig.

O moldoveancă, printre favoritele concursului canadian Femme d’inspiration 2017 Sud-Ouest! Cum o poți susține

823840_46bdc55e732beb47cfcbfeeb5e856a54

image (9)Inițial nu mi-am propus ca scop să câștig acest concurs. Acum, că sunt în lista persoanelor cu mari șanse de câștig, sunt intrigată.

Dacă este important pentru mine acest concurs? Da, este, întrucât reprezint imaginea unei comunități care se instalează activ în partea de sud-vest a Montrealului. Cred că v-ați dați seama că este vorba de comunitatea moldovenilor ce sa face cunoscută tot mai mult, în ultimii 5 ani. Este vorba în egală măsură de imaginea instituției pe care o reprezint, cât și a comunității de afaceri din regiune. Și dacă e vorba de concurs, să câștige cel care merită!

_MG_1638

Nu vom ezita să aflăm cum ați reușit să studiați atât de bine franceza, ca să deveniți eligibilă pentru o funcție administrativă!

image (7)Nutresc un sentiment aparte pentru limba lui Molière. De mică mi-a plăcut să recit poezii în franceză, în fața oglinzii. Am fost o norocoasă să am cei mai buni dascăli atât în școală și liceu, cât și la facultate. Modelul lor m-a inspirat mult, astfel am ales să fiu și eu profesoară de franceză și germană.

Cunoașterea perfectă a limbii franceze a fost un punct forte în alegerea domeniului, dar și a funcției pe care o am în prezent.

DSC07087

Prin ce vă cucerește la sistemul educațional canadian? Vă întreb asta, pentru că nu știți din auzite.

14067540_532579166937374_4108016604085443246_nSistemul educațional canadian este flexibil și se bazează pe ceea ce fac copiii la școală, din acest motiv elevii nu au multe teme de făcut acasă. Aceasta le dă posibilitatea să se încadreze paralel în diverse activități extrașcolare. Discuțiile cu părinții, despre reușita școlara a copiilor, sunt confidențiale și se referă la copilul în cauză. Profesorul nu are drept să vorbească despre un elev comparativ cu ceilalți, acest lucru împiedicând dezvoltarea complexului de inferioritate la elevi.

Consider, de altfel, că este foarte atractivă modalitatea de învățare prin joacă, la nivel primar. Copiii sunt atrași involuntar în diverse activități individuale sau de grup și astfel învață lucruri noi. Sunt puse în evidență regulile de comportament. Se mizează mult pe autonomia și creativitatea copiilor. Profesorul inventează diferite forme de recompensă pentru cei care respectă regulile și sunt motivați în timpul orelor.

Cine sunt oamenii cărora ați dori să le mulțumiți pentru sprijin, curaj și inspirație, pe această cale deloc ușoară spre succes?

IMG_1458Pentru fiecare dintre noi care reușește, există cineva care ne-a arătat calea, ne-a îndrumat, ne-a cultivat anumite valori: un părinte, o educatoare, o învățătoare…o societate, un neam!

Le mulțumesc din suflet părinților mei, cei care au pus temelia educației și valorilor ce mi-au zidit personalitatea; profesorilor, care, cu răbdare și înțelepciune, mi-au fost un model pe care l-am urmat; familiei mele, care este sursa mea veșnică de energie; rudelor și prietenilor, care mi-au oferit sprijinul și considerația de care am avut nevoie în calea mea spre succes…

Cum se vede Republica Moldova de departe, mai ales din fruntea unei astfel de instituții, ca cea la care munciți în prezent? Ce diferențe de sistem v-au atras atenția din prima zi?

Văd Republica Moldova sărăcind zilnic de oameni buni și capabili să contribuie la o schimbare spre bine, oameni care, ajunși la limita disperării, pleacă în exterior și nu se mai întorc. Văd o generație de tineri care cresc departe de familie și de valorile pe care aceasta le-ar putea oferi. Oameni, a căror voce trădează suferința. Un sistem politic putred și corupt.

IMG_0122

Nu o să vă rugăm să lăsați un mesaj pentru moldovencele rămase acasă, ci pentru acele care, la fel ca și dumneavoastră, au plecat într-un colț străin de lume, în cautarea fericirii…

Aș avea un mesaj pentru toate moldovencele noastre: Este prea ușor să măsurăm lumea prin succes și fericire. Eu zic că dacă iubești ceea ce faci și o faci cu dăruire și pasiune, succesul nu va continua să întârzie. Fericirea este acolo unde te simți bine și unde ești împlinit, nu neapărat în afara țării. Continuați să vă afirmați și să dați sens vieții dumneavoastră.

Să vă vedeți toate visurile realizate cât mai curând, căci o meritați!

Și dumneavoastră, cu atât mai mult, o meritați din plin! Vă mulțumesc pentru exemplul pe care îl oferiți. Vă urăm sănătate și să ieșiți învingătoare din competiție!

Plaza 28 noiembrie 2009 061

Foto: Arhiva personală, montrealrendezvous.com

Distribuie articolul: