Când vine vorba de multitudinea de metode de contracepție, poți fi foarte confuză. Care sunt pilulele contraceptive potrivite pentru tine? Care este cea mai eficace metodă de contracepție? Multe întrebări cu multe variante de răspuns. Iată câteva dintre cele mai des utilizate metode de contracepție și ce avantajele și dezavantajele lor. 1. Pilulele contraceptive combinate
Pro: Sunt 99% eficiente în protejarea împotriva unei sarcini nedorite, dacă sunt luate în jurul aceleiași ore. Sunt utile și în reglarea ciclului menstrual și în diminuarea bufeurilor.
Contra: Nu sunt recomandate fumătoarelor și femeilor peste 35 de ani. Estrogenul conținut de pilulele contraceptive, poate duce la apariția cheagurilor de sânge. Dacă suferi de migrene, ar fi bine să renunți la aceste pilule întrucât pot da dureri foarte mari de cap.

2. Pilulele contraceptive doar cu progestative
Pro: Aceasta pilulă nu conține estrogen și este mai sigură pentru fumătoare, diabetice și persoanele cardiace. De asemenea, poate fi folosită de mamele care alăptează, întrucât nu reduce cantitatea de lapte.
Contra: Ar fi bine să o eviți dacă ești sigură ca nu o poți lua fix la aceeași oră, în fiecare zi. Dacă ai întarziat sa o iei mai mult de 3 ore, folosește și alte metode contraceptive.

3. Inelul vaginal
Pro: Inelul este realizat din plastic flexibil care eliberează estrogen si progestativ, exact ca o pilula contraceptivă. Se introduce în vagin pentru 3 săptămâni, apoi o săptămână se scoate pentru a avea ciclu normal.
Contra: Inelul nu ar trebui folosit de femeile fumătoare, de cele care au probleme cu coagularea sângelui sau cele care au cancer.

4. Diafragma
Pro: Este realizata din cauciuc și are forma unei cupole. Diafragma previne înaintarea spermei către ovul, pentru că se așază la intrarea spre colul uterin și se folosesc întotdeauna spermicide. Diafragma se fixează în cabinetul ginecologic, sub supraveghere medicala.
Contra: Diafragma nu poate fi folosită daca ai fluctuații de greutate, întrucât își pierde eficacitatea. Diafragma poate duce la infecții urinare. De asemenea, dacă suferi de sindromul șocului toxic, ar trebui să eviți utilizarea diafragmei.

5. Steriletul
Pro: Este un dispozitiv care se implantează prin metode chirurgicale și care împiedică fertilizarea ovulului de către spermatozi. Steriletul rezistă până la 10 ani și este 99% eficient în protejarea de sarcinile nedorite.
Contra: Specialiștii recomandă steriletul doar femeilor care au născut. Dispozitivul poate crea dureri abdominale femeilor care nu au născut. De asemenea, dacă intenționezi să faci copii în următorii 1-2 ani, costurile implantării și scoaterii steriletului s-ar putea să nu merite efortul financiar.

6. Prezervativul pentru femei
Pro: Este asemănător prezervativului pentru barbați, este realizat din poliuretan și protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Se „montează” adânc în vagin, asemănător cu diafragma. Spre deosebire de prezervativul masculin, cel feminin se poate introduce în vagin cu până la 8 ore înainte de sex.
Contra: Sunt mai puțin eficace decat prezervativele masculine. Așa că nu sunt recomandate, mai ales dacă partenerul de sex este ocazional.

7. Prezervativul pentru bărbați
Pro: Utilizat corespunzător, prezervativul pentru bărbați din latex sau poliuretan protejează de bolile cu transmitere sexuală și sarcinile nedorite.
Contra: Nu sunt recomandate în cazul persoanelor alergice la latex sau poliuretan. Nu se folosesc lubrifianți pe baza de ulei care pot degrada latexul.

8. Plasturii contraceptivi
Pro: Se pot amplasa pe umeri, fund sau abdomen și „rezistă” o săptămână.
Contra: Nu sunt recomandați dacă ai probleme cu coagularea sângelui, pentru că eliberează cu 60% mai mutl estrogen decât pilulele contraceptive.

9. Sterilizarea
Pro: Se realizează în cabinetele ginecologice, fie prin proceduri chirurgicale (legarea trompelor, la femei sau vasectomia, la bărbați), fie non-chirurgical – prin metoda Essure (introducerea unui dispozitiv prin histeroscopie în interiorul trompelor uterine, vagin și uter).
Contra: Dacă intenționezi să mai ai copii, aceste metode sunt ireversibile.

10. Pilula de a doua zi
Pro: Contracepția de urgență este o metodă de rezervă. Pilulele conțin o doză mai mare de hormoni. Sunt eficiente dacă sunt luate nu mai târziu de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.
Contra: Pilula se eliberează fără prescripție medicală, doar la persoanele peste 18 ani. Minorele au nevoie de rețetă. Deși reprezintă o alternativă preferabilă avortului și mult mai puțin traumatizantă, contracepția postcoitală trebuie să rămână o metodă utilizată ocazional.

sursa: sfatulparintilor.ro