O educaţie corectă a unui copil îl ajută enorm de mult în relaţiile de viitor cu semenii săi. Atunci când copilul este prea alintat, când i se oferă de mic tot ce-şi doreşte sau dimpotrivă nu i se dau anumite lucruri, obiecte, dar nici nu i se explică de ce, acesta prin încercarea de a se răzbuna, protestează într-un mod violent.

Fie în magazin atunci când vede zecile de jucării frumos aranjate, fie atunci când mergeţi în ospeţie sau atunci când discutaţi cu cineva ţipă, strigă, plâng, se tăvălesc pe jos.Aplicându-i o pedeapsă pentru comportamentul său, va găsi o metodă prin care să se răzbune din nou dacă nu în familie, cu siguranţă îşi va exprima furia faţă de copii cu care se joacă.
Din experienţa mea, am cunoscut istoria unui băieţel de 5 ani, care era problematic. Fiind, ultimul copil din cei trei fraţi, toţi îl alintă şi el nu îşi putea crea o personalitate puternică. Când a venit la prima lecţie plângea şi nu o lăsa pe mama sa să plece. Atunci am încercat să mă apropii de el şi să răspund la întrebările lui. Cu alte cuvinte încercam să fiu receptivă la necesităţile lui şi să-i răspund la toate curiozităţile. Efectul nu s-a lăsat mult aşteptat. Băiatul alintat numai făcea “scene”, ba din contra îşi dădea interesul pentru lecţii, iar mama numai era pusă în situaţia de a-l linişti sau eventual de a-l pedepsi.

O educaţie corectă, în acest sens, este să găsiţi modalitatea prin care să le explicaţi de ce anumite lucruri trebuie să se întâmple anume aşa. O metodă eficientă de educare este jocul de rol, ceea ce le permite a învăţa mai rapid regulile de comportament în orice situaţie, abordându-le ca pe o joacă. Iar de fiecare dată când procedează corect, lăudaţi-i, răsplătindu-i cu ceva simbolic.
Mai mult, este recomandat să le repetaţi de câte ori va fi nevoie de ce sunt obligatorii de respectat manierele, începând de la o vârstă fragedă. Bineînţeles, învăţaţi-i câte puţin, nu îi aglomeraţi cu prea multă informaţie deodată.

Distribuie articolul: