Scene desprinse din Avatar, stânci gigante, care îţi taie răsuflarea prin măreţie, toate astea trebuie să le vezi, ca să-ţi dai seama cât de impresionante sunt. Le-am văzut cu ochii mei şi pot să confirm că este, probabil, cel mai frumos loc pe care l-am văzut până acum. Despre Giganţii Stâncoşi din câmpia Thessaliei aflați imediat.

Complexul de mănăstiri din Meteora este al doilea ca mărime şi importanţă în Grecia după Muntele Athos. Este inclus în Patrimonul Mondial UNESCO. Meteora cuprinde 24 de mănăstiri, dar acum sunt funcţionale doar şase din ele şi toate sunt deschise pentru turişti. Pentru a  vizita Meteora am făcut cam 390 km din orăşelul Ouranoupoli până în Kalambaka. Drumul este foarte bun, sunt două porţiuni bune de autostradă şi ne-a luat cam patru ore să ajungem cu maşina.

Oraşul Kalambaka se află în marginea de vest al câmpiei Thessaliei, aici unde încep primele ridicături ale şirului muntos Pindu sub uriaşele stânci ale Meteorei. Cum intraţi în oraş sunt câteva indicatoare, care te direcţionează spre mănăstiri. Dar până ajung să povestesc câte un pic de fiecare, vreau să spun câteva date istorice.

 Orașul Kalambaka

Cică în anul 1334 fugărit de pe Muntele Sfânt de piraţi, va veni la Meteora călugărul Athanasios, însoţit de părintele său de suflet Grigore. Athanasios, numit apoi Mucenicul Athanasios Meteoritius, şi-a pus în gând să înfiinţeze o mănăstire bine organizată, asemănător ca şi cele de pe Athos. Astfel împreună cu alţi paisprezece călugări au urcat pe cea mai înaltă stâncă la 600 metri şi au început construcţia primelor clădiri, care mai târziu vor alcătui Mănăstirea Megalu Meteoru sau Marele Meteor.

Mănăstirile sunt aşezate pe nişte stânci, foarte greu accesibile, aceasta a făcut de-a lungul timpului imposibilă invazia contropitorilor, respectiv mănăstirile s-au întărit şi înstărit din diverse donaţii. După cum spuneam şi la început, acum sunt deschise pentru turişti șase mănăstiri. E vorba de Metamorfosis sau Megalu Meteoru, Varlaam, Sfântul Nicolae, Russanu, Sfântul Ştefan şi Sfânta Treime.

 Interior Sf. Nicolae

Din aceste şase, noi am vizitat doar trei, am fost la prima de pe traseu la Sfântul Nicolae, apoi la Varlaam şi într-un final am ajuns la Marele Meteor. În trecut accesul la Mănăstiri, sus pe stâncă, se făcea cu o plasă agâţată de un scripete. În zilele noastre sunt scări săpate în stâncă, sunt podeţe amenajate sau chiar un soi de teleferic.

Prima Mănăstire la intarea în complexul Meteora este Sfântul Nicolae, sunt sute şi sute de scări până ajungi sus, în schimb, când ajugi acolo se deschide o panoramă superbă spre celelate mănăstiri. E miros de tâmâie, se cântă cântece bisericeşti. În general, este o mănăstire mică, cu o biserică centrală şi câteva chilii. Tot în interior au şi o mică librărie cu diverse cărţi religioase în greacă, slavonă, dar şi română. Mănăstirea datează de prin anul 1500 şi foarte multe picturi murale sunt încă de pe atunci.

 Marele Meteor

Următoare mănăstire, la care am ajuns, a fost Mănăstirea Sfântului Varlaam. Când ajungi aici, este şi mai impunătoare priveliştea. Se trece peste un podeţ, care uneşte două stânci de-ţi taie răsuflarea, privind în jos. Interiorul Mănăstirii este foarte frumos amenajat, de aici mi-am luat miere şi flori de lavandă, care cresc acolo sus pe stâncă. Pe lângă Mănăstire este şi o pădurice, trebuie să o traversezi dacă vrei să ajungi până în cel mai înalt punct al stâncii. Mănăstirea Varlaam îşi are începuturile prin secolul al XIV, câteva încăperi au fost construite de sihastrul Varlaam, acolo sus, a ales să-şi trăiască viaţa în sihăstrie. Dar ceea ce este acum a fost construit prin sec. XVI de către doi fraţi călugări provenind dinr-o familie nobilă.

 Meteora

Şi ultima mănăstire, care am vizitat-o, a fost Megalo Meteoru. Este cea mai mare dintr toate şi este amplasată cel mai sus, cam la 600 metri de nivelul mării. În primul rând, este foarte greu de ajuns aici, pentru că sunt zeci şi zeci de maşini, autocare. Cum am găsit un loc de parcare ne-am dus şi noi unde se îndrepta tot puhoiul de lume, venită din lumea întreagă să vadă această minune.

 Meteora

Am urcat din nou sute şi sute de scări, cu diverse întorsături, se merge printr-un tunel și într-un final te vezi sus. Iar sus, nu este doar o Mănăstire, dar este un oraşel. Într-adevăr o aşezare cu de toate: cu un muzeu foarte mare, unde erau expuse exponante din istoria Grecie, cu Biserica Principală amplasată chiar în centru, beciurile Mănăstirii, Ospătăria, Chiliile, un magazin de icoane şi cărţi. Am trecut prin zeci de construcţii şi dependinţe, iar când am ajuns în biserică, încercam cumva să conştientizez, că mă aflu la 600 metri înălţime, pe o stâncă. Aceste amintiri vor rămâne încă mult timp în memorie.

 Meteora

Vă dau mai jos şi câteva detalii logistice.

Taxa de intare este de trei euro, iar programul este:

Mănăstirea Marele Meteor: zilnic (închis Marți) în orarul 9.00-17.00

Mănăstirea Sf. Varlaam: zilnic (închis vineri) în orarul 9.00- 16.00

Mănăstirea Sfintei Treimi: zilnic în orarul 9.00-17.00

Mănăstirea Sf Stefan: zilnic (închis luni) în orarul 9.00-13.30 și 15.20-17.30

Mănăstirea Roussanou: zilnic în orarul 9.00-18.00

Mănăstirea Sf Nicolai: zilnic (închis luni) în orarul 9.00-15.30

 Meteora

La Meteora ajungeţi fie cu o excursie, pe care o puteţi cumpăra de la orice hotel din Halkidiki și care costă în jur de 120 euro, fie închiriaţi o maşină, lucru mai comod. În excursie se vizitează doar Marele Meteor, dacă mergeţi cu maşina, evident că le puteţi vedea pe toate. Fie ajungeţi cu orice trasport, tren sau autocar în Kalambaka, iar acolo apelaţi la o agenţie locală, să vă facă turul, care costă cam 35 euro.

 Meteora

Atenţie! Chiar dacă mănăstirile se află foarte aproape de oraşul Kalambaka, nu puteţi merge pe jos, sunt nişte distanţe considerabile de la o mănăstire la alta. Doar dacă sunteţi mare amator de trekking, încercaţi şi un aşa traseu, presupun că va fi cea mai tare experienţă.

Viorica Tarlapan-Ataman

Travelblog.md

Distribuie articolul: