În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii bate alarma asupra unui pericol la nivel mondial: tensiunea arterială ridicată. Unul din trei adulți din întreaga lume suferă de hipertensiune. Aceasta este o cauza majoră a deceselor, atât în țările bogate, cât și în cele mai sărace. În Moldova, bolile cardiovasculare au cauzat circa 56% din mortalitatea totală pe parcursul ultimilor 10 ani. Vestea bună este că, atunci când acesta este detectată la o etapă timpurie, câțiva pași relativ simpli pot reduce semnificativ riscul de infarct miocardic. Acesta este motivul pentru care Organizația Națiunilor Unite încurajează toți adulții să verifice tensiunea arterială în mod regulat în cadrul instituţiilor medicale. Abordarea tensiunii arteriale este un lucru deosebit de important pentru combaterea bolilor cardiovasculare – una dintre cele patru cele mai fatale boli netransmisibile. 

În cadrul screeningului cardiovascular naţional efectuat în 2010 de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină s-a identificat că 72,4% dintre persoanele cu vârsta de peste 40 de ani au tensiunea arterială sistolică mai mare de 130 mmHg şi 52%  mai mare de 85 mmHg. Tensiunea arterială mai mare de 130/80 mmHg a coloanei de mercur se consideră ridicată.  

Organizația Națiunilor Unite încurajează toți adulții să verifice tensiunea arterială în mod regulat în cadrul instituţiilor medicale.

Distribuie articolul: