V-am împărtășit încă zilele trecute povestea motivațională a Cristinei Bolohan. Basarabeanca se află deja de 2 ani în orașul München, urmând un program de licență în domeniul științelor exacte la Ludwig-Maximilians-Universität. Tânăra a perceput sistemul educațional german ca fiind unul sănătos şi productiv. În contextul finalului sesiunii de Bacalaureat, ne-am gândit să aflăm de la Cristina ce are a le spune tinerilor absolvenți, aflați în căutarea unei facultăți.

 5 motive să vizitezi orașul München, de la studenta basarabeană Cristina Bolohan

„Fiecare dintre noi are un talent ce trebuie descoperit și dezvoltat. Fiecare om care își știe vocația în viață, este fericit. Atâta timp cât studiezi ceea ce îți place, obții rezultatele pe care ți le dorești. Dar înainte de toate trebuie să dezvolți o dragoste față de studii. Acolo unde nu este pasiune, nu poate fi succes!

Când este vorba de alegerea facultății, trebuie să știi că decizia ta nu trebuie să fie definitivă. Dacă ceva nu-ți place sau nu ți se potrivește, niciodată nu e târziu să o iei de la capăt, așa că nu trebuie să îți fie frică să faci o alegere. Trebuie însă, să crezi în alegerea făcută și să rămâi deschis la orice posibilitate.

În al doilea rând, trebuie să te gândești cum se face admiterea. Ar trebui să încerci o facultate care are admitere pe dosar, ca să ai siguranța că intri undeva și că nu există riscul de a rămâne pe dinafară. Cu toate astea, gândește-te la ce ai vrea să faci mai departe. Nu merită să depui un dosar unde nu îți dorești să fii admis. E nedrept față de tine și față de cei care vor să intre acolo, dar nu mai au locuri.

Fă o listă. Scrie toate facultățile pe care le găsești și taie variantele care nu îți sună bine. Verifică totuși ce ai putea studia la facultățile unde nu știi ce să faci. Ai putea fi uimit de câte poți descoperi făcând doar o listă. Găsești la orice căutare o listă, așa că nu poate fi prea dificil.

După ce ai găsit o facultate pe care vrei să o urmezi, fă o schemă cu cât de util este pentru tine să faci facultatea respectivă. Ai șanse de angajare? Vei lucra vreodată în domeniul respectiv? Există șanse foarte mari să ajungi să lucrezi în alt domeniu decât cel al facultății urmate, dar ai putea încerca să faci un exercițiu de imaginație și să realizezi unde te vezi peste câțiva ani, ce ți-ai dori să faci și dacă facultatea aleasă te ajută sau te îndepărtează de acea cale.

Așa că sfatul meu pentru toți aflați în postura de a-și alege facultatea este acela de a alege ceea ce vă place, iar după ce ați făcut acest lucru, să nu vă pierdeți pasiunea pentru acel lucru pe parcurs, ci să găsiți metode prin care să vă motivați și să vă îndemnați să vă autodepășiți. Nu există limite atunci când vine vorba de a face ceea ce îți place!

Nu în ultimul rând, implicați-vă în acțiuni de voluntariat, este singura metodă de a vă forma pe voi ca membri ai societății”, spune Cristina Bolohan.

Tot de la Cristina am aflat ce trucuri vă pot ajuta pentru studierea limbii engleze și germane, dar și ce lecturi au pus bazele personalității tinerei. Află detalii în interviu:

Cristina Bolohan, despre cum e să fii student la cea mai bună universitate de excelență din Germania

Foto: Arhiva Personală, Ludwig-Maximilians-Universität München