Celebrele tablete electronice sau telefoane inteligente ne pot salva de multe griji atunci când călătorim cu copiii în mașină, însă ele nu sunt neapărat soluția cea mai bună pentru a-i ocupa pe copii în timpul mersului. Aceștia pot avea amintiri mult mai faine, dar și se pot dezvolta ușor dacă părinții se implică personal în activitățile lor de drum. Iată câteva idei de la notimeforflashcards.com.

1. Discută

Uneori părinții nu știu despre ce să vorbească cu copiii lor în timpul călătoriei cu mașina. Există diverse jocuri comunicative cum ar fi de exemplu „Top 5!”.  Copiii trebuie să numească top cinci culori, cele mai preferate cinci cărți, cinci cele mai gustoase dulciuri, etc. Se poate pentru copii mai mici de restrâns jocul la „Top 2!”. Mai există un joc de asociere a cuvintelor numit „acest / aceasta”. Părintele spune un cuvânt, la care copilul răspunde cu primul lucru care-i apare în minte. De multe ori se termină cu vre-o prostie, în schimb e hazliu și sunt folosite cuvinte noi din vocabular.

2. Povestește

fetita masina 1Spuneți povești doar când doriți să o faceți cu adevărat. Sunt multe povești despre un prinț și o prințesă care trec prin mai multe aventuri. Câteodată povestiți istorii din propria viață, în special de pe timpurile când ați avut aceeași vârstă pe care o au copii voștri. Distrați-vă și nu vă faceți griji că nu sunteți „buni” la povestit. Orice ați spune copiilor le va plăcea.

3. Cărțile

Trebuie să cumpărați câteva cărți în mașină. E bine să aveți a câte 3 cărți pentru fiecare copil în mașină și să le schimbați din când în când cu alte noi, mai interesante, în cazul în care cele precedente s-au uzat de atâta lectură.

4. Mini table cu crete colorate

Cum liniştim un bebelușul activ în scaunul auto pentru copii. 5 metode sigure

Copiilor le place să deseneze când merg în mașină. Poate fi un desen anume, sau o tablă colorată pur și simplu cu culori ce se compun  într-o imagine fără sens.

5. Cântați!

Cântați cu copii voștri chiar dacă nu aveți auz muzical! Cântatul vă ridică dispoziția, chiar dacă v-a călcat ursul pe ureche, copiilor mai ales celor mici la siguranță va plăcea! E o activitate veselă și distractivă.

6.  Cărți de colorat

Copiilor le plac cărțile de colorat. Și, spre deosebire de o foaie curată de hârtie contururi diverse ale personajelor fantastice sustrag atenția copiilor! În mașină coloratul ar fi o metodă minunată de a ține ocupați copiii! Deja colorate, le puteți agăța pe pereți.

7. Practicați pronunția, ortografierea, matematica…

fetita masinaÎn dependență de vârsta copiilor practicați cu ei pronunția sunetelor, ortografierea cuvintelor, sau exerciții simple de matematică. Mai ales dacă copii sunt la etapa inițială de deslușire și pronunțare a cuvintelor. Dacă le reușește să pronunțe sau să rezolve un exercițiu, copiii vor fi mândri de sine. Astfel de activități sunt nu doar distractive, dar și educative.

 

8. Jocul de-a 20 de întrebări

Gândiți-vă la o persoană cunoscută, care ar putea și un membru al familiei. Apoi rugați copilul să vă pună întrebări cu răspunsurile posibile „da” sau „nu”. Scopul jocului este cu cât mai puține întrebări să ghicești persoana secretă. Deși conform regulilor jocului numărul maxim de întrebări se limitează la 20, iar câștigătorul e acela care ghicește persoana secretă cu mai puține întrebări puse, până la urmă scorul nu contează, important este să vă simțiți vesel.

9. Numărătoarea mașinilor

O călătorie plictisitoare ar fi din neavând ce face să numeri mașinile pe care le vezi în fereastră. Însă această activitate poate fi transformată într-un joc interesant. De exemplu, „Pun pariu că până în strada Ștefan cel Mare vom întâlni cinci mașini galbene”. Sau părinții țin cu mașini verzi, iar copiii cu mașini albastre, cine întâlnește mai multe de culoarea respectivă câștigă. Clar că culoarea aleasă trebuie să fie una mai rară.

10. Joaca de-a complemente

fetita masina 3Dacă tot stăm în salonul automobilului împreună, hai să facem complemente unul altuia, să spunem ce apreciem unul în altul. Fiecare persoană spune un complement celuilalt. E o activitate pozitivă, ce-ți ridică moralul după o zi grea de școală, sau lucru. La sigur e mai ușor să incluzi muzică în mașină, însă contactul verbal pozitiv între părinți și copii este mai preferabil.

11. Fă un popas între punctele de destinație!

Dacă este un parc în drum din grădiniță la supermarket, sau de la supermarket acasă nu ezita să te oprești fie și pentru cinci minute pentru a trece pe la terenul pentru copii. Această activitate cu siguranță va schimba spre pozitiv dispoziția copilului. Nu se știe dacă deseară după ce ajungi acasă vei avea timp să ieși cu copiii la o plimbare.

SURSA