Ce face o femeie când are un necaz sau, și mai rău, când o rod îndoielile? Cu siguranţă aţi avut de-a face cu vreo prezicătoare măcar o dată, iar dacă nu, atunci probabil cineva apropiat le-a trecut pragul. Sondajele neoficiale, dar și statisticele c

Poveştile celor care ajung la ghicitoare parcă sunt trase la indigo. Deseori, se confruntă cu probleme cărora nu le pot găsi soluții, iar odată ajunse la ghicitoare, li se spune că au farmece făcute, blesteme sau, eventual, duşmani. De obicei, una din soluţii e dezlegatul prin magie, care costă bani grei și se sfârșește în multe cazuri cu datorii enorme și acuzații de escrocherie.

Totuși, puţini dintre cei cu care am discutat, inclusiv funcţionari publici, procurori, poliţişti, dar şi oameni din stradă, acceptă că fenomenul a căpătat anvergură și reprezintă o problemă în Moldova.

încă mai puţini au avut curajul să recunoască direct că au fost înşelaţi şi abia câțiva s-au adresat organelor abilitate.

Fetele ştiu de ce

Prima cauză care aduce femeile la ușa ghicitoarelor este necazul din dragoste. Relațiile de familie, sănătatea sau afacerile stau la rând în listă.

Angela, o tânără din Chişinău, avea nevoie de un răspuns la problemele ei în viața afectivă, așa că a mers la doamna Nina, din sectorul Buiucani. Contactele ei le-a găsit într-un ziar.

Odată intrată în locuința acesteia, a văzut o sumedenie de icoane atârnând pe pereţi. Acest fapt i-a dat Angelei încrederea că doamna Nina ar fi o femeie religioasă. A urmat un şir de întrebări, după care ghicitoarea i-a deschise cărţile de tarot şi Angela a auzit în mare parte lucrurile pe care tocmai le spusese.

Femeia i-a explicat că are farmece făcute, iar unica protecţie ar fi un talisman care costă 800 lei, şi care o va face fericită şi bogată. Pentru că fata avea la ea doar 50 de lei, n-a făcut altceva decît să plătească pentru şedinţă.

Costul fericirii

O altă femeie cu care am vorbit este Veronica. La 3 ani de căsnicie, se confrunta cu tensiuni în relațiile familiale, de aceea a apelat la o prezicatoare din Durleşti. Aici, acelaşi scenariu ca şi în cazul Angelei: un şir de întrebări, după care cărţile de tarot au arătat mereu farmece şi cununii legate.

Pare greu de înţeles cum ar putea avea cununiile legate o femeie care e deja căsătorită de ceva timp… îndoelile Veronicăi s-au confirmat atunci când vrăjitoarea i-a cerut pentru dezlegări și celelalte ritualuri suma de 3 000 de lei. Tânăra spune că n-a plătit…

Olga, în cel de-al treilea caz, este o femeie care lucrează de ani buni în calitate de contabilă. Cu toate acestea, spiritul practic nu i-a semnalat niciun pericol, ea căzând de două ori în plasa ghicitoarelor.

Avea 30 de ani când a început să creadă în superstiții și tot felul de vrăjeli, mai ales că nu era căsătorită. Acum are 36 și tot nu şi-a găsit ursitul, deşi ghicitoarele i-au promis o căsătorie neîntârziată pe la 32 de ani. în toți acești ani, a cheltuit peste 10 mii de lei pe ghicit.

Experiența personală

Pentru a face un experiment, am mers la 5 ghicitoare prin Chişinău. Le-am ales aleatoriu dintr-un ziar de publicitate. Legenda la toate a fost că m-am despărţit de persoana dragă și sufăr (deși în realitate totul este în regulă).

Prima la care am fost era o doamnă de 35-37 de ani, care ghicea din priviri. în afara de mine, la coadă mai aşteptau circa 30 de persoane. După 4 ore de stat în rând, m-am pomenit faţă în faţă cu clarvăzătoarea.

Nu a folosit cărți sau alte „unelte” și nici nu m-a descusut despre viața mea. După ce i-am înşirat povestea lacrimogenă, am aşteptat să aud că „mi-i făcut`. Ghicitoarea însă a reacţionat contrar aşteptărilor, negând. Apoi, femeia a răspuns foarte repede la întrebările pe care i le-am pus.

întrebările standard, pe care le-am pus și următoarelor ghicitoare, au fost:

—Câți copii voi avea? – Mi-a spus că trei. (n.a. acum nu am niciunul)

—Vârsta la care mă căsătoresc? – La 27-29 de ani. (n.a. încă nu am împlinit această vârstă)

—Câte căsnicii voi avea? – Una.

—Câţi ani voi trăi? – 89 de ani.

Nu puteam verifica dacă aceste răspunsuri sunt adevărate, dar am întrebat ca să pot compara cu răspunsurile celorlalte ghicitoare.

(citiți continuarea experimentului, ce spun psihologii și autoritățile în partea a II-a)

Distribuie articolul: