Dacă la prima clarvăzătoare nu mi s-a cerut o taxă, fiecare vizitator lăsând cât dorea, celelalte aveau prețuri stabilite pentru toată gama de servicii. În total, experimetul cu cele 5 ghicitoare m-a costat 400 de lei – între 50 și 100 de lei pentru

Cu televidenia, cu jurnalism, cu şi ai?”

 Următoarea a fost o ghicitoare de etnie romă de la Buiucani. Ea ghicea în tarot. Auzind despre iubit, a confirmat ipoteza despărţirii şi mi-a atribuit diagnosticul de „singurătate în suflet`. Până aici, s-a prins în plasă. Chiar dacă n-a spus nimic despre dezlegat, detaliile pe care le aducea erau general aplicabile.

Totuşi, cu un lucru a nimerit, când m-a întrebat: „Cu televidenia, cu şi ai? Cu jurnalism cu şi ai, cu hârtii?`. Am recunoscut că lucrez cu multe documente (ceea ce e adevărat), însă am tăcut despre jurnalism, pentru a nu compromite experimentul.

La întrebările standard enumerate mai sus a răspus evaziv: despre copii mi-a răspuns că doar Dumnezeu dă copii şi ea despre aceasta nu vorbeşte. Cât despre vârsta la care mă voi căsători sau câți ani voi trăi, n-a dat nicio cifră.

 Scenarii și prețuri

 Celelalte două ghicitoare cu care m-am întâlnit ghiceau la fel în tarot. Ambele au stabilit că m-am despărţit de iubit, iar cauzele destrămării relaţiei ar fi farmecele. în urma „diagnosticului”, soluția a fost invariabil dezlegatul. Una mi-a cerut 1.500 de lei, plus lumânări şi alte obiecte necesare magiei. Cealaltă, să-i las măcar 500 de lei ca să înceapă ritualul de rugăciuni pentru dezlegare.

La întrebările standard, doar una din şamance a avut un răspuns că voi trai până la 86 de ani (ceea ce a coincis cu cifra pe care am auzit-o la prima ghicitoare).

Pentru diversitate, am încercat şi ghicitul în cafea, în sectorul Ciocana al capitalei. Telefonul ei l-am pescuit tot din acel ziar de publicitate. Prezicerile ghicitoarei au fost mai mult deducţii logice decât vreo magie. La urmă, tot ce am înţeles de la ea a fost că din ghicit şi-a făcut o reparație modernă în apartament.

în total, experimetul cu cele 5 ghicitoare m-a costat 400 de lei – între 50 și 100 de lei pentru fiecare ședință, bineînțeles fără dezlegat. Pentru procedurile de dezlegare ar fi trebuit să dau cel puțin 2.000 de lei.

 Businessul magic

 în aceste condiții, apare în mod natural întrebarea: „cât de legală e afacerea ghicitului?” Chiar dacă o să vă mire, în Moldova există profesia de ghicitoare. Aceasta apare în Clasificatorul Profesiilor sub numarul 6767, alături de cea de astrolog (6745).

Totuși, ghicitul ca activitate economică este reglementat într-un mod foarte confuz. Am încercat să aflăm dacă există vreo ghicitoare înregistrată ca persoană fizică sau juridică la Camera înregistrării de Stat și, mai important, dacă din sumele câștigate astfel se achită ceva impozite la bugetul public.

Oficialii de la CîS ne-au oferit următorul răspuns: „Clasificatorul Activităților Economice din R. Moldova conține un capitol cu titlul „alte activități și servicii individuale”, în care se înscrie și activitatea de astrologie și spiritism.”

Aceasta înseamnă că nu există o statistică clară a celor înregistrați la acest capitol ca vrăjitori, spiritiști sau ghicitori. Nu se cunoaște nici măcar dacă există prezicătoare înregistrate în genere.

în ce privește taxele care ar trebui să rezulte din astfel de „afaceri”, autoritățile fiscale au declarat că nu dispun de asemenea informații.

 Ce spune litera legii?

 Având în vedere numărul mare de înșelăciuni în acest domeniu, am apelat la poliție pentru informații suplimentare. însă ceea ce spun forțele de ordine e cel puțin surprinzător.

Vlad Ceban, șeful Poliției Criminale din sectorul Buiucani, ne-a spus că în experiența sa, pe parcursul anilor 2001 – 2010, doar două victime au depus plângere împotriva ghicitoarelor. „în urma anchetelor și a proceselor de judecată, păgubitelor li s-au întors banii”, spune polițistul, însă nici vorbă de achitarea prejudiciului moral.

Experții juriști spun că există anumite prevederi ale Codului Penal (pentru escrocherie) și Contravențional (art. 263 și 356) prin care falsele prezicătoare ar putea fi trase la răspundere.

Totuși, acest lucru nu se întâmplă. Avocatul Leonid Caragheaur spune că, de obicei, poliția se ocupă preponderent de crime evidente: „serviciile oculte prezintă un lucru mai putin serios pentru ei”.

în rest, ceea ce riscă ghicitoarele sunt doar niște amenzi neînsemnate. O comparație elementară ne arată că veniturile rezultate din „businessul” ocult permit lejer achitarea acestor amenzi.

De exemplu, pentru încălcarea regulilor de comerţ de către persoane fizice care vând seminţe în stradă (conform art.274 din Codul Contravențional), sancțiunea ajunge la 4.000 lei, în timp ce o ghicitoare poate fi amendată cu maxim 1.000 de lei.

 Publicitate „ocultă” și nu prea

 Deși serviciile prestate de ghicitoare sunt deseori dubioase și la limita legalității, totuși majoritatea ziarelor nu ezită să le publice anunțurile.

Cel mai mare ziar de publicitate din Moldova are chiar o secțiune aparte destinată acestor anunțuri. La solicitarea noastră de a oferi o statistică a numărului de anunțuri de-a lungul timpului, publicația a refuzat să ofere astfel de cifre, sugerându-ne să numărăm singuri.

Așadar, am făcut o analiză comparativă, luând aleatoriu un număr al ziarului din martie 2007 și altul din aceeași perioadă din 2010. Surprinzător sau nu, am constatat că numărul lor este în creştere. Dacă în martie 2007 această rubrică avea 24 – 28 de anunțuri, atunci în martie 2010 numărul lor a s-a dublat şi a depăşit cifra de 40.

 Totuși, de ce alegem ghicitul și nu psihologul?

 în pofida situației legale obscure și a mărturiilor de șarlatanie care încojoară acest „business” al ghicitului, totuși publicul preferă să-și asume riscul financiar caracteristic, decât să meargă la un psiholog profesionist. Dovadă sunt și rândurile, uneori foarte mari, pe care le-am văzut la „cabinetele” clarvăzătoarelor.

Psihologul Parascovia Topală crede ca răspunsul se găsește în fiecare din noi. Ea spune că aceste persoane adesea nu reuşesc să se maturizeze emoţional suficient pentru a-și putea asuma responsabilitatea pentru propria lor sănătate mentală, emoţională şi fizică.

Atunci când vor să-și explice un eșec, e mult mai simplu pentru persoanele slabe de fire să apeleze la vrăjitoare, pentru că acestea îi ajută să găsească „ţapii ispăşitori`. „Ei simt nevoia de a găsi pe cineva din cauza căruia au probleme și nu îndrăznesc nicidecum să caute răspunsul în ei înșiși”, este concluzia psihologului. 

Distribuie articolul: