Pentru toți tinerii care au nevoie de o anumită ghidare atunci când aleg să-și facă studiile peste hotare sau să se implice în diverse arii de activitate, există un proiect care facilitează această cale. Vorbim de proiectul „MentorMe” - program de mentorat la nivel internațional, coordonat de o moldoveancă deja de patru ani, care are scopul de a-i orienta pe cei care vor să se dedice unui anumit domeniu sau să facă o alegere corectă ce ține de activitatea profesională. Dana Muntean ne-a povestit într-un interviu marca 20+ cum poți obține ghidare oriunde te-ai afla din partea mentorului pe care ți-l dorești, aflat oriunde în lume.

„Este un program de mentorat global cu mentori din peste 23 de țări. Online, poți să găsești țara care vrei sau domeniul care te interesează. Poți fi pe loc, poți fi peste hotare și acel mentor te va ghida, te va ajuta cu sfaturi, cu oportunități, cunoștințe, cu relații din domeniu; te poate îndrepta spre o oportunitate de care nu știai. Uneori, chiar și un simplu link poate să îți schimbe viața, cum mi-a schimbat-o și mie atunci când cineva mi-a povestit despre bursă sau mi-a spus despre un proiect în care pot să mă implic. Uneori, cele mai mici momente sunt definitorii.”

Dana Muntean si nadia

A mers la offline-ul „Adoptă un vot”, acolo unde a găsit o echipă alături de care a și creat proiectul „MentorMe”. printre aceștia se numără Cristian Zara care se află în Danemarca, Sanda Condratiuc, în Marea Britanie, persoane care se află la Berlin, în SUA ș.a.m.d. Este o comunitate de moldoveni care se află peste hotare, dar în țară – acum am ajuns la 17 membri.

Mentor me

În curând va fi lansată și o platformă, iar cei interesați își vor putea alege mentorii după cerințele dorite, să găsească pe cineva cu care să se conecteze într-o altă țară:

„Acum lucrăm la o platformă. În toamnă o lansăm și acolo ve-ți putea găsi mentorul după diferite criterii: după industrie, după țara în care se află etc.”

IMG_9862

Proiectul nu are suport financiar din partea nimănui. Investițiile provin doar din partea celor dedicați programului.

„Până acum nu am avut nici un fel de finanțare, asta a fost una dintre marile provocări, facem totul din resurse proprii. Avem ingineri de aici, de pe loc, care s-au implicat. Totul este din timpul nostru liber. De obicei, ne dedicăm după lucru, în weekend, uneori și noaptea. Dar lumea vrea să se implice.”

Dana Muntean 2

„Dorința să fie, că toate se fac” cam pe aceste cuvinte se ghidează „MentorMe”, programul care nu duce lipsă de oameni dornici de a se implica, de aceea membrilor proiectului nu le este greu de a-i convinge și pe alții să alăture echipei. Totul din dorința de a ajuta persoanele să se conecteze cu cei din domeniu.

„Credeam că aceasta va fi cea mai mare provocare, deoarece ei trebuie să dispună de timp, energie. Dar mentori am găsit foarte ușor și repede. E nevoie de mai multă mediatizare a proiectului, de parteneri media care să ne ajute să arătăm avantajele mentoratului: în ce constă, de ce este important. Foarte mulți oameni de peste hotare spun că au un mentor cărora le datorează multe pentru cariera sa.”

IMG_9863

Cu dorința de a se implica sunt mulți tineri, iar cei care au nevoie de ajutor sau, posibil, exemple de peste hotare, atunci să nu ezite să contacteze membrii proiectului sau să scrie pe pagina de Facebook MentorMe.