De joi, data de 28 noiembrie 2019, începe Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii este ținut cu strictețe de credincioși în întreaga lume. Acesta se va ține până pe 6 ianuarie. 

Ce este postul?

„Postul este înțeles, în general, ca o practică de abținere de la anumite mâncăruri, în anumite zile ale săptămânii (miercurea și vinerea) sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserică. Totuși, postul este și o practică de nevoință sufletească și atenție sporită, trezvie”, explică preotul venind și cu câteva replici din Evanghelia după Matei.

Omul nu se hrănește doar cu pâine!

„Şi după ce a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, la urmă a flămânzit. Şi apropiindu-se, ispititorul a zis către El: De eşti Tu Fiul lui Dumnezeu, zi că pietrele acestea să se facă pâini. Iar El, răspunzând, a zis: Scris este: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”. (Matei 4:4).

Să nu fim triști și fațarnici!

„Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală. Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.” (Matei 6,16-18).

Care este postul cel adevărat?

„Voi postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi şi să bateţi furioşi cu pumnul; nu postiţi cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus. Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului? Nu ştiţi voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine.” (Isaia 58,4-7).

Nu postim ca să ne lăudăm!

„Zis-a Domnul pilda aceasta: Doi oameni s-au suit la templu ca să se roage: unul era fariseu şi celălalt vameş. Fariseul, stând drept, aşa se ruga în sine: Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, preadesfrânaţi, sau ca şi acest vameş. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câştig. Iar vameşul, departe stând, nu voia nici ochii să-şi ridice către cer, ci-şi bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului! Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa decât acela. Fiindcă oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa.”

Ce mai tare spurcă pe om?

„Nu ceea ce intră în gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură, aceea spurcă pe om. Nu înţelegeţi că tot ce intră în gură se duce în pântece şi se aruncă afară? Iar cele ce ies din gură pornesc din inimă şi acelea spurcă pe om. Căci din inimă ies: gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânări, furtişaguri, mărturii mincinoase, hule.” (Matei 15,11,17-19).

Citește și: Acoperirea oglinzilor, bocetul la comandă și găina peste sicriu… Practici păgâne la înmormântări, explicate de Maxim Melinti

Preotul a mai venit și cu câteva sugestii pentru credincioși:

Condiții pentru postire:

Postim dacă:

 • ne permite medicul de familie,
 • ne permite regimul de serviciu și activitatea zilnică,
 • ne permite bugetul!

Nu postesc:

 • copiii,
 • persoanele cu boli cronice,
 • femeile însărcinate și care alaptează,
 • elevii și studenții.

Postul sănătos

 • evitați consumul excesiv de produse din soia,
 • excludeți coloranți, E-uri;
 • consumați ciocolata neagră;
 • folosiți fructe de mare;
 • mâncați mai multe fructe și legume;
 • nu fumați și nu consumați alcool!

Relațiile conjugale

„Să nu vă lipsiţi unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre.” (I Corinteni 7,5).

Înțărcare în post

„Se zice: „Când vrei să înțarci bebelușul, să n-o faci în post!” sau „Copilul întors la sân – deoache!”. Biblia nu a făcut recomandări cu privire la înțărcare, nu vorbește nici despre înțărcare în post. În Vechiul Testament găsim informație despre înțărcarea lui Isaac și Samuel. Deci practica nu are explicație biblică, și mama va decide singura, sau în comun cu medicul de familie, când va renunța să alapteze bebelușul”, explică Maxim Melinti.

Concluzii

 • Cum să postim correct?
 • Nu postiți pentru Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor sau pentru a slăbi!
 • Postul nu e greva foamei!
 • Nu postiți ca să vă certați!
 • Postiți ca să luminați inima, ca să fiți milostivi.
 • Nu e păcat grav să mănânci ciocolată în post, mai grav e să mănânci pe-ascuns!
 • Sfântul Ioan Damaschin spunea: Dacă postul ar însemna doar abstinență de la carne, atunci vacile ar fi cele mai sfinte ființe!

Să nu judecăm!

„Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit. Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia?” (Romani 14,3-4).

În post nu trândăvim!

„Dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce.” (II Tesaloniceni 3,10).

Iertăm!

Părintele Sofian Boghiu spunea: În post contează foarte mult să vă iertaţi unul pe altul. Poţi să mori de foame, nu are niciun rost postul tău, până nu te împaci cu celălalt. Unii nu-şi vorbesc cu anii. Dar postesc fiecare post. Vai de postul lor!

Să facem fapte bune!

„Credința fără fapte moartă este!” Iacov 2,
Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: E un obicei răspândit la vremea postului mare, de a ne întreba unii pe alții câte săptămâni am postit. Și auzim pe unii: o săptămână, pe alții: două, pe unii: toate. Dar unde-i prisosirea dacă săvârșim postul cu mâinile goale de fapte bune? Când cineva îți va zice: „Eu am ținut tot postul”, răspunde-i: Eu aveam un dușman și m-am împăcat cu el, obișnuiam să bârfesc și m-am oprit, suduiam, și m-am lăsat.”

Postul este podul către o viață nouă!

 • Încercați să fiți buni, nu doar pe parcursul postului!
 • Cultivați bunătate pentru tot restul vieții!
 • Puneți ca scop să vă lăsați de o patimă sau obicei urât (de exemplu vorbă urâtă, minciună, lenea, invidia). Iar la sfârșitul postul verificați dacă ați avut o schimbare lăuntrică, nu doar în kilograme.
 • Vizitați pe cei dragi, sunați pe cei plecați departe, expediați celor dragi scrisori prin poștă obișnuită (va fi o surpriză plăcută pentru ei)!

Vă urez tuturor un post binecuvântat, desăvârșit, cu fapte și gânduri bune!

Cu gânduri alese, preotul Maxim Melinti,
27.11.2019.

Sursa: Facebook.com

Vezi și: Preotul Maxim Melinti: „Femeia în perioada menstruaţiei are tot dreptul să intre în biserică”