Ai decis să nu te grăbești prea mult cu nașterea primului copil și să te mai distrezi, atâta timp cât mai este posibil? Îți dorești mai întâi o carieră, bani și o pozițe în societate? Din punct de vedere rațional, s-ar putea să ai dreptate. Cu toate acestea, dacă planifici să naști în premieră pe la vârsta de 40 de ani, s-ar putea să nu te mai bucuri de maternitate...

Într-o situație similară era cât pe ce să se pomenească jurnalista Sarah Ivens. Aceasta și-a dezvăluit povestea pe una din paginile portalului The Daily Mail, recomandându-le tuturor femeilor nici măcar să nu încerce să glumească cu ceea ce le pregătește natura.

„La vârsta de 34 de ani, am resimțit o dorință acută de a rămâne însărcinată, iar asta, în timp ce în ultimii 15 ani, nici măcar nu mă gândeam la o astfel de idee. Soțul meu a fost pregătit să devină tată, ambii eram suficient de dotați financiar pentru a crește un copil, iar după 4 ani de  muncă intensă în redacția unei reviste săptămânale, am decis să-mi schimb situația și să mă dedic familiei”, mărturisește femeia.

Wedding in The Cotswolds in 2009

foto: arhiva personală

„11 luni mai târziu, corpul meu încă mai refuza să-mi relizeze dorința. Am nimerit îtr-o depresie nebună. În realitate, eram speriată și șocată. Oare chiar era prea târziu pentru ca să devin mamă? Am pus dintotdeauna pe primul loc cariera și călătoriile. Se părea că eram prea bătrână.

Our completed family on holiday in Hawaii last year

foto: arhiva personală

Am fost sigură mereu că voi rămâne însărcinată doar pe la vârsta de 40 de ani, pentru că vedetele care strălucesc pe copertele de reviste, au făcut la fel și povestesc cât de bine le-a reușit acest lucru. Am decis să mă concentrez asupra povestirilor de vedete și să privesc lumea prin ochelari roz. Mă gândeam, însă, că adevărul se află undeva la mijloc, între descurajarea mea, sentimentul de vină și lipsa de informații – un adevărat cocktail în care se îneacă femeile care decid să nască doar după vârsta de 30 de ani”, mărturisește Sarah.

Zita West, expertă în domeniu, afirmă: „Trăim un asemenea mod de viață, în care ni se spune că putem face orice ne dorim, pentru că nu se va întâmpla nimic din cauza asta. Drept rezultat, femeile se ocupă foarte mult timp de carieră, folosesc contraceptive hormonale care ascund simptomele de ovare polichistice sau chiar endometrioza. Atunci când, în sfârșit, pe la vârsta de 35 de ani, decid să nască un copil, nu reușesc nimic și rămân dezamăgite.

foto: arhiva personală

foto: arhiva personală

Se știe deja de mult tip că începând cu vârsta de 35 de ani, probabilitatea unei femei de a deveni însărcinată scade simțitor de mult, pentru că acesta este efectul vârstei. Ceea ce trebuie să afle o femeie care nu a devenit mamă, este vârsta la care mama sa a intrat în menopauză. Este un factor genetic cheie, pentru că asta indică asupra fertilității voastre. Aceasta scade brusc cu 10 ani înainte de începerea menopauzei”, afirmă experta.

Norocul a făcut ca Sarah să rămână, totuși, însărcinată. „În a 13-a săptămână de sarcină, m-am ciocnit cu un efect al maternității întârziate. Scanerul a arătat că fătul posedă o anomalie cromosomială, iar șansele sale de supraviețuire sunt nule. Medicii mi-au recomandat un avort imediat, după care, urma să încerc să concep un alt copil. Am fost nevoită să fac acest pas dificil, necătând la faptul că aveam 35 de ani, iar probabilitatea să rămân însărcinată scădea simțitor.

Vă spun din start: totul a decurs conform planului. Acum am doi copii sănătoși: un băiat și o fată, chiar dacă am trecut printr-un avort spontan la 12 săptămâni înainte de conceperea celui de-al doilea copil. N-aș dori ca sentimentul maternității să vină la alte femei așa cum a venit la mine: ca să se confrunte cu mari probleme imediat după ce devin pregătite din moral și material ca să nască…”

foto: arhiva personală

 

Distribuie articolul: