După chipul seducător al dansatoarei Mata Hari, s-a ascuns numele exotic al unei spioane devenite celebre pentru scurgerile de informații care au amplificat evoluția Primului Război Mondial.

Mata Hari (născută Margaretha Gertruda Zelle) a fost dansatoarea și curtezana care a reinventat striptease-ul, oferindu-i o conotație spirituală, respectabilă.

Deși n-a învățat-o nimeni ce însemna cochetăria, controversata dansatoare s-a implicat în foarte multe relații amoroase. Era privită de către bărbați, ca fiind o ”felină sexy”, care combina rafinamentul și agresivitatea. Se spune că atrăgea bărbații, așa cum zahărul atrăgea insectele.

mata harimata hari

Adora să se simtă iubită de o mulțime de bărbați concomitent: de la compozitori, până la miniștri de război. Toți bărbații care o cunoșteau își doreau să se afle la picioarele acestei seducătoare.

La izbucnirea Primului Război Mondial, s-a îndrăgostit nebunește de un soldat rus, care era de două ori mai tânăr decât ea. După ce s-a simțit obligată să-i sprijine activitatea, a devenit ”spioana secolului”: a fost recrutată să spioneze pentru francezi, care s-au înșelat crezând că ea le furniza informațiile germanilor.

mata hari

A fost condamnată cu execuție și s-a stins cu zâmbetul pe buze, trimițând săruturi plutonului de execuție.

mata

Mata Hari a fost curtezana care a transformat dragostea într-o artă. Ea îndemna femeile să-și schimbe prenumele, așa cum au făcut: Merilyn Monroe, Norma Jean Baker sau Ducesa de Widsor: femeile care au decis să-și exprime seducția prin alte nume. ”Cu un nume potrivit, imaginea ta va avea de câștigat”, spunea ea.

mata hari

Mata a fost modelul de seducătoare, care i-a făcut pe toți bărbații din viața ei să uite de sine. Această femeie era șireată și flexibilă, iar asta o făcea irezistibilă.

 Surse foto: greatwar.nl, activenews.ro, wikipedia.org

 

Distribuie articolul: