Primăvara îşi face simţită prezenţa tot mai mult. Afară e cald şi frumos, însă nu doar natura renaşte, și organismul uman are nevoie de revitalizare şi detoxifiere. După o iarnă în care ne-am ascuns feţele în fulare călduroase, iar mâinile în mănuşi groase, a venit timpul să ne curăţim pielea şi să o hrănim cu vitamine. Ca aceasta să arate sănătos, avem nevoie de măcar o procedură pe săptămână. Pentru început, să pornim de la gomaj. Vă propun două tipuri de scruburi, foarte uşor de făcut şi de utilizat, pe care puteţi să le faceţi în propria bucătărie. 

1. Scrubul cu zaţul de cafea şi ulei de măsline. Dacă sunteţi iubitoare de cafea naturală, cu siguranţă aveţi în aparatul de cafea zaţ. Nu-l aruncaţi! Este un ingredient minunat pentru prepararea gomajului. Acesta are o aromă divină, care îi va da scrubului un „gust” deosebit. Folosiţi-l cât este călduţ, medicii afirmă că e mai eficient aşa. Luaţi două linguri mari de zaţ de cafea, călduţ şi amestecaţi-l cu o linguriţă de ulei de măsline. Atenţie: folosim uleiul pentru a-i da scrubului o consistenţă mai lichidă (zaţul „curat” ar fi fărâmicios), însă nu exagerăm – un scrub prea uleios nu şi-ar face efectul. Amestecăm cu o linguriţă (sau cu mâna), după care începem să masăm pielea feţei sau a corpului. După utilizare, se spală bine cu săpun (cât mai natural). Acest scrub vă va binedispune şi vă va ridica dispoziţia! 

2. Scrubul cu miere şi zahăr. Mierea şi zahărul sunt două mari vrăjmaşe. În alimentaţie, de exemplu, mierea pierde mult teren în faţa „morţii albe”. În procedurile cosmetice însă, „dragostea” dintre cele două dă rezultate excelente. Faceţi un scrub dintr-o linguriţă de zahăr (preferabil brun) şi o lingură de miere. Va rezulta o pastă destul de „dură” – vă recomand să o folosiţi doar pentru corp. Masaţi uşor şi insistaţi asupra zonelor mai aspre. Efectul îl veţi simţi imediat. Utilizaţi doar miere de flori sau de salcâm. Cea zaharisită nu se va pupa cu zahărul. 

După ce aţi curăţat pielea şi aţi tamponat uşor cu un prosop (de unica folosinţă), trecem la măşti. Mai jos, găsiți trei reţete de măşti, care se potrivesc tuturor tipurilor de ten – sunt hrănitoare şi revigorante. 

1. Mască cu iaurt: luăm două linguriţe de iaurt (sau trei, dacă întindeţi compoziţia şi pe gât) pe care le punem puţin la temperatura camerei (nu aruncaţi pe faţă iaurtul rece, luat direct din frigider). În el, adăugăm un măr mic, dat prin răzătoare. Compoziţia nu trebuie să iasă prea lichidă, pentru că toată „mâncărica” asta se va prelinge pe gât în jos. De reţinut: cumpăraţi iaurt simplu, fără căpşune plutitoare sau bucăţi de ciocolată sau musli. Se ţine pe faţă zece minute, după care se spală.

2. Mască cu gălbenuş de ou şi miere, şi vitamina A. Ar fi ideal dacă aţi avea acasă ouă de la ţară, care nu au gălbenuşul de culoare portocalie. Bateţi un gălbenuş, în care striviţi o fiolă de vitamina A. Adăugaţi atâta miere, cât să rezulte o pastă. Amestecaţi până la omogenizare, apoi întindeţi pe faţă şi/sau pe gât. Gălbenuşul de ou va hrăni perfect pielea. 

3. Mască cu banane, miere şi zeamă de lămâie. Nu ştiu o mască mai simplă şi mai sănătoasă decât aceasta. Îţi vine să o mănânci, nu doar să o aplici pe faţă. Un sfert de banană bine coaptă se pisează cu o linguriţă de miere şi puţin suc de lămâie. Se întinde masca pe faţă şi se lasă să acţioneze. Reţineţi: folosiţi masca imediat! Nu o lăsaţi să se strice. 

Măştile conţin vitamine şi antioxidanţi, atât de necesari, mai ales după iarna grea. Sper că ideile vă vor fi de folos, aşa că, suflecaţi-vă mânecile şi spor la gătit!

Distribuie articolul: