Cândva, sala circul de stat din Chișinău era arhiplină, acum, nu există nici măcar scaunele. Clădirea nu e conectată la reţeaua de energie electrică, cu excepţia culiselor, la cea de apă şi canalizare şi nici nu are încălzire de mai mulţi ani. Arena, ca şi alte încăperi auxiliare, este distrusă. E pustiu, întuneric şi frig. Din cele 260 de persoane care aveau locuri de muncă stabile, au rămas doar doi: paznicii circului.
Ion Stîncă a rămas fără un loc de muncă stabil. A terminat şcoala de circ de la Moscova, fiind clovn acrobat de mai bine de 30 de ani. Fănică era numele lui de scenă şi cu acest nume a cutreierat lumea întreagă. Într-un tîrziu, când a fost chemat să lucreze pentru circul din Chişinău, a acceptat cu plăcere. Cînd cineva îl întreba: „Nu vă supăraţi că vă zic clovn?”, el răspunea „Nu mă supăr, asta-i profesia mea”.

Am trecut pragul casei acestui circar pur-sînge şi ghiciţi ce am găsit acolo: fotografii din numeroasele sale călătorii, costume de scenă, încălţăminte cu mărimea de trei ori mai mare decât piciorul său şi multe statuete înfăţişând clovni. E o conexiune, spune el. Pentru Fănică, profesia sa este o boală, o dependenţă. 
 

Aflând că circul din Chișinău nu își va mai deschide cortinele, a avut un atac de epilepsie, în urma căruia a depistat că are o tumoare la creier. S-a îmbolnăvit în momentul când și circul a făcut asta. Toată lumea lui a fost distrusă, i s-a luat speranța în acel moment. A urmat o operație complicată, apoi două atacuri de cord, multe medicamente și i s-a interzis să mai activeze undeva. Familia lui vroia doar să-l aibă alături de ei și să se însănătoșeașcă, el însă vroia să urce din nou pe scenă.

Dintr-un artist plin de viață, s-a transformat doar în câteva luni într-un om nefericit. Purta o mască, una tristă, pe care vroia să și-o scoată de fiecare dată când se privea în oglindă. Și a scos-o, a venit un moment în care și-a spus: “Eu nu sunt bolnav, eu o să merg iar în turnee să lucrez, dacă nu pot aici”.
 

A uitat pur şi simplu că este bolnav, și-a inventat noi trucuri ,iar pe cele vechi, le-a învățat din nou. A descoperit în el un alt clovn, unul mai îmbătrinit, însă asta l-a făcut să își dorească și mai mult să înfrunte timpul. A început să facă repetiții și să caute oferte de lucru peste hotare. Și a găsit un loc de lucru într-un circ din Rusia, acolo de unde a pornit, de fapt.

Va lucra din nou pe arenă – asta îl face cel mai fericit. Pentru că odată ce ai intrat pe scenă şi ai spus „bună seara”, întreaga lume nu mai există, ci doar publicul tău. Atunci va reînvia acel Fănică.


Sursa foto: din arhiva personală

Distribuie articolul: