Situația în cantinele din grădinițele municipiului Chișinău este mult mai gravă decât își pot imagina unii, ne povestește Mariana Postică, o mămică tânără care la vârsta de 19 ani s-a angajat la grădinița 34 din capitală. La început era ajutor de bucătar, după care a fost transferată în funcția de bucătăreasă, căci administrația vedea că se descurcă de minune. Asta vedea administrația, dar realitatea era alta. Mariana abia de se ținea pe picioare de oboseală și a răsuflat ușurată atunci când soțul, după nici un an de activitate a tinerei la cantină, i-a interzis să mai lucreze acolo. 

„Soțul lucra în construcții, iar eu eram acasă cu fetița mea de 2 anișori. În timpul unei plimbări, am văzut grădinița și am zis să intru ca să întreb de ce e nevoie ca să frecventeze instituția. Ajung acolo, iar directoarea îmi spune că trebuie să o pun în rând, după care, pe neașteptate, mă întreabă: „tu nu vrei la lucru ca ajutor de bucătar?” Eu i-am explicat că vreau să urmez niște cursuri, eram după gimnaziu, repede m-am măritat, a apărut Emilia, deci am nevoie de studii. Directoarea mi-a zis că o să le reușesc pe toate, eu am acceptat și am trecut comisia medicală, eu și fetița. Într-o săptămână, s-au rezolvat toate. Fetița frecventa grădinița, iar eu munceam la bucătărie. Am lucrat mai puțin de o lună ca ajutor, au văzut că mă descurc și m-au făcut bucătăreasă.”

Până a veni Mariana, culmea, sora medicală lucra și în calitate de bucătăreasă!

„Deci nici după o lună m-au pus la copt, la făcut mâncare. Mi-au dat meniul și, poftim, lucrează. La început, ieșeam din casă la 7 dimineața ca să vin la muncă, dar când am devenit bucătăreasă trebuia să ies la 5. La ora 5 venea mașina cu pâine și apoi începeau alte proceduri. Așa lucram eu până la 18.30- 19.00. Când ajungeam acasă, credeți-mă, nimic nu voiam să fac. La vârsta mea de 19 ani, gătitul și spălatul după 200 de copii era prea mult.”

Bucătăresele, pe lângă felul principal de mâncare, mai coc și prăjituri. Imaginați-vă, la cei 20 de litri de supă și 15 kg de terci, se adaugă și 200 de prăjituri. Și asta, doar la prânz.

„În grădinițe se servește budincă, diferite cornulețe cu dulceață sau brânză la prânz. Meniul era diferit de la o zi la alta. În plus, se gătește altfel decât pentru maturi. Mai întâi treceam toată mâncarea prin cuptor. De exemplu pârjoalele…Le țineam foarte puțin pe tigaie, le găteam mai mult la cuptor ca să nu fie prăjite tare, să nu aibă unsoare. E și normal, pentru copii se gătește mai dietetic. Cu salariul de 1300 de lei cât li se dă bucătarilor astăzi, o să rămână fără lucrători. E bătaie de joc. Mie îmi place să gătesc, dar atâtea ore petrecute la serviciu…e prea mult.”

Amintim că, recent, o mămică s-a angajat bucătăreasă la grădinița 182 la care merge copilul ei, pentru ca instituția să nu se închidă. Și la grădinița 54, un bucătar a fost transferat temporar de la Combinatul de Alimentație. 

Citește și: O mămică s-a angajat bucătăreasă la grădinița la care merge copilul ei pentru ca instituția să nu se închidă