Diferențele culturale își lasă vizibilă amprenta și în sistemul medical. Despre acest lucru s-a convins și Mattie Johnstone Bekink - o mămică stabilită acum în Olanda. A născut primul copil la Milano, deși, pe parcursul sarcinii s-a aflat pe 3 continente diferite și s-a ciocnit de suficiente diferențe. Ce a înțeles, după ce a beneficiat de serviciile medicale prenatale din 4 țări, vedeți mai jos.

„Am primit îngrijiri prenatale pe 3 continente diferite, în patru țări: China, SUA, Italia și Țările de Jos (Olanda). Fiul meu a fost conceput în China, de aceea am petecut primul trimestru în Shanghai, urmat de o vară la New York City, apoi am ajuns la Milano, acolo unde l-am născut. Acum sunt la jumătatea celei de-a doua sarcini și conform planului, fiica mea se va naște la Amsterdam, acolo unde soțul meu olandez s-a mutat recent. Aș vrea să vă mărturisesc experiențele mele transcontinentale, care m-au ajutat să culeg suficientă înțelepciune pentru o sarcină sănătoasă. Iată ce am învățat:

1. Nu există o cale corectă cu privire la cum trebuie să aibă loc o sarcină. Indiferent de unde v-ați afla, imediat după ce veți spune că sunteți gravide, veți primi sfaturi nu întotdeauna solicitate. Pe de altă parte, sfaturile primite pot fi pe deplin contradictorii. În China, femeile gravide se deplasează cât mai puțin posibil, pentru că unt considerate ca fiind delicate. Moașele olandeze recomandă, în schimb, exercițiile fizice regulate și chiar yoga prenatală. În SUA, gravidele evită sushi, însă în Japonia, peștele crud este considerat ca fiind benefic pentru făt. În Italia, se recomandă un espresso pe zi, în timp ce în SUA –  cafeaua decofeinizată.

2. Crede în tine și nu te îndreptăți. Fă întotdeauna alegerile pe care le consideri confortabile pentru tine. Nu fi de acord cu oamenii care îți spun că o înghițitură de vin sau de cașcaval este strict interzisă în timpul sarcinii. Doar tu știi care sunt cele mai bune decizii pentru tine. Indiferent de zgomotul care te înconjoară, trebuie să dai dovadă mereu de încredere în sine.

3. Nu toți europenii agreează consumul de vin în timpul sarcinii. Medicii francezi prescriu un pahar de vin roșu pe zi, în timpul sarcinii și m-am gândit că în Italia mi s-ar permite să consum vin, pe lângă paste. Medicul italian a avut o opinie contradictorie. La Milano, femeilor li se recomandă să se abțină de la consumul de alcool. În plus, medicul italian m-a certat pentru o greutate prea mare, pe care am atins-o.

4. Standardele cu privire la creșterea în greutate a gravidei variază foarte mult în întreaga lume. Medicii italieni vorbesc despre un kilogram pe lună. În SUA, este permisă o creștere a greutății cu până la 15 kilograme. În China, cu cât mai mult adaugi, cu atât e mai bine. În Olanda, nu ești cântărită deloc, iar italiencele sunt pur și simplu fericite când adaugă doar 9 kilograme de-a lungul sarcinii și asta, pentru că se alimentează doar cu fructe și pește și renunță la aluat.

5. Oamenii au păreri diferite cu privire la durata unei sarcini. În poziția în care se afla copilul nostru, eram deja pregătită pentru cezariană și o naștere la 38 de săptămâni. În SUA și Olanda, standardul este de 39 de săptămâni.

6. Nivelul de intervenție prenatală variază foarte mult în întreaga lume, însă copii sănătoși se nasc peste tot. În Olanda, nu mi-a fost măsurată greutatea, pentru că este permis progresul natural al sarcinii. Am fost surprinsă de asta, pentru că în China, Italia și SUA eram cântărită la fiecare vizită. Nu toți medicii au măsurat bătăile inimii la copil și nu peste tot mi s-a făcut screeningul pentru glucoză. În SUA, acest test este obligatoriu, în timp ce în Olanda – doar dacă medicii consideră că mama se află în pericol.

7. Indiferent de cultură, trebuie să mizezi doar pe tine. Dacă ești de părere că un medic nu ia în considerare toți factorii sarcinii tale, găsește un alt medic, în special dacă îți este recomandată o intervenție chirurgicală. De asemenea, trebuie să fii la curent cu dreptul tatălui de a fi alături de soția sa, în timpul sarcinii. În unele țări, soțul nici nu apucă bine să-și ia rămas bun de la soție, că deja este dat afară, deși ar putea să-și ajute soția să nu fie atât de stresată. Experiența din Amsterdam este destul de plăcută. Acum știu că sunt în drept să strig de durere sau să cer o epidurală, dacă consider că am nevoie de asta!”, spune Mattie Johnstone Bekink, în „7 Things I’ve Learned From Being Pregnant In 4 Countries”.

Foto: Facebook

Distribuie articolul: