Asemeni aluatului, afacerea Nicoletei Hrițcu la Iași s-a născut din combinarea corectă a unor „ingrediente” de calitate. A muncit foarte mult, pentru ca în mai 2012, să lanseze „Cuptorul Moldovencei” – o plăcintărie-cofetărie în care siceritatea și tradiția stau în capul mesei, iar mirosul de plăcinte pătrunde adânc, până la oase. La Iași, se simte acasă: acolo a studiat, și-a întâlnit iubirea, a devenit mamă, manager și tot de acolo ne-a oferit un interviu plin de mărturii curate.

logo Cuptorul MoldovenceiNicoleta, orice realitate a fost, cândva, un vis în care cineva își înrădăcina credința. Când l-ați rugat pe Univers să conspire la clădirea „Cuptorului Modovencei”?

Nu cred că există pe lumea asta vreo persoană care să nu se gândească măcar o dată în viață că i-ar placea să fie propriul stăpân, să aibă propria afacere, să-și pună în practică visul, acel vis care te umple de adrenalină și se află în zona aceea crepusculară, între adevăr și ficțiune.

Ei, numai o parte apucă să vadă visul realizându-se.

Pur și simplu este vorba de dorințe și decizii. Pentru mine, a fost singura variantă viabilă. Mai exact, să încep afacerea în momentul respectiv – mai 2012.

11777553_780705578706817_1544579015_o

Ce bunătăți ați reușit să introduceți, până în prezent, în meniul casei și de ce succes vă bucurați acum?

Avem peste 40 de produse în lista permanentă. Printre favorite, avem prăjitura de casă Albinuța, Tosca, placinta cu cartofi și sărățelele.

Cred că la capitolul succes am putea trece faptul că în 2 ani, am reușit să ne facem cunoscuți ca producător local de prăjituri și plăcinte făcute cu simțul răspunderii-gustoase.

Am reușit să obținem încrederea consumatorului și asta e mare lucru.

pasca ciocolata

Să vorbim despre „Cuptor”. A fost dificil să faceți rost de tot utilajul necesar?

Utilaje sunt, bani să ai și minte, ca să iei deciziile cele mai bune. Dacă nu te pricepi, caută pe cineva care știe și dorește să te ajute, că altfel deciziile proaste te costă mult.

Intuim că cel mai greu moment a fost colectarea rețetelor originale și verificate. Cum ați depășit acest pas important și care e cel mai important secret al plăcintelor moldovenești?

Rețetele le-am colectat de la mama, bunica și surorile mamei. Apoi m-am inspirat din multe cărți de rețete și chiar de pe internet. Dar nu acesta a fost pasul cel mai greu.

Cele mai importante secrete ale plăcintelor sunt calitatea ingredientelor, respectarea rețetei la virgulă și buna dispoziție din bucătărie.

IMG_7721

Ce principii importante respectați în prepararea plăcintelor și a prăjiturilor de la Cuptor?

Principiilor noastre eu le-am spus „zestre”:

ZESTREA NOASTRĂ ESTE:

1. Reţetele din portofoliu sunt originare din toată zona Moldovei.
2. Pentru a obţine produsul original, respectăm toate etapele procesului de producţie.
3. Pentru a avea certitudinea unor copturi gustoase şi sănătoase, folosim ingrediente naturale, atent selecţionate.
4. Furnizorii pe care i-am ales sunt preponderent locali, pentru a beneficia de cele mai proaspete ingrediente şi pentru a ajuta comunitatea locală.
5. Suntem devotaţi crezului nostru, ce ne aminteşte de obligaţia faţă de copii noştrii de a le transmite valorile noastre strămoşeşti.

Crezul nostru este:

Născute din respect pentru tradiţie şi oameni, plăcintele şi prăjiturile noastre sunt gustoase şi sănătoase.

etichete bio

Este, Iașiul, un oraș care deschide larg ușile pentru tinerii care vor să dezvolte o afacere?

Depinde de ce fel de om ești. Dacă ești un om bun, care lasă prieteni și neamuri cu dor acasă și are cuvinte de blândețe despre ei și dacă ești harnic și te aștepți și să dăruiești înainte de a cere ceva în schimb (muncă, resurse, timp, entuziasm, energie și iar muncă), atunci Iașiul își va deschide ușile. Iar dacă vei căuta vinovați în lumea largă că-ți merge prost, niciun loc pe lumea asta nu-ți va oferi alinare și nici afaceri profitabile.

Nicoleta, cine sunt oamenii alături de care munciți și vă permiteți să spuneți „noi”? Sunteți un manager autoritar sau permisiv?

Eu sunt un manager democrat, care ține la echipă și la atmosfera de lucru propice performanței. Vreau ca și coechipierii mei să vină cu plăcere la muncă, ca să construim o poveste de succes. Nu rămâne oricine în echipa Cuptorului. Marea calitate pe care o caut: dualitatea om harnic. OM…Harnic.

page

Prin ce strategii se comunică deliciosul proiect „Cuptorul Moldovencei”?

Strategia noastră principală se axează pe calitatea produselor.

Afacerea dumneavoastră se poate numi și un punct de întâlnire a malurilor Prutului? Ați observat o reunire culturală, care se produce odată cu sosirea clienților?

Da. Bunica mea vorbește românește mai bine decât părinții mei. Dar eu vorbesc mai bine ca bunica.

Vorbesc mai bine, pentru că am făcut școala la Iași, pentru că s-au dat burse. Statul român a acordat burse basarabenilor. Aici l-am cunoscut pe viitorul meu soț. Aici am devenit mamă. Aici, la Iași, sunt acasă.

Cui spune că noi, moldovenii, nu suntem români, dați-i să mănânce bulz și să asculte Maria Tănase și apoi încheiați-o apoteotic cu multe poezii de Eminescu, așa, să le țină minte și să-și muște limba când i-o da să mai zică că noi nu suntem români.

Tarta cu lamaie si bezea

Care e cel mai mare vis pe care îl aveți în raport cu poporul alături de care ați crescut?

Să ne recăpătăm mândria de neam. Nu vorbesc de mândrie deșartă, vorbesc de mândria din virtutea faptelor noastre, pe care le-aș vrea să fie mai ferme, mai memorabile, mai puternice, mai înțelepte și mai vizibile pe plan internațional.

M-am săturat de oameni mici, lucruri mici, vise mici!

Vreau o Românie puternică. Vreau și o unire. Dar vreau să fie curată și din dorință și nevoie reală de unire, așa cum au vrut-o mai-marii neamului nostru.

Până atunci, propun să fim mai buni, mai harnici și mai exigenți. Întâi cu noi și apoi cu ceilalți.

Nicoleta, vă mulțumim pentru mărturii sincere!

Foto: Cuptorul Moldovenceigreateconomy.ro