Din dorul mare de casă și dragul de tradițiile noastre strămoșești, o moldoveancă stabilită de 13 ani în Saint Petersburg, Rusia, a organizat acolo o petrecere a Mărțișorului. Artiștii autohtoni Costi Burlacu și Corina Țepeș, Igor Cuciuc și dansatorii din „Plai Moldovenesc” au adus atmosfera de primăvară în frumosul oraș rusesc. Premiera concertului a coincis cu lansarea de album a Veronicăi Manic, moldoveanca care s-a ocupat de toate detaliile organizatorice.

Mărțișor 2015 – un strigăt al sufletului

„Sunt plecată din țară de la 19 ani și toți anii aceștia am cântat în Rusia, inclusiv și pentru moldoveni, dar mereu am purtat o durere în suflet – durerea pentru că așa mi-a fost soarta și m-am îndepărtat de cultura noastră muzicală și de colegii mei de breaslă. Pentru mine Mărțișor-2015 a fost un strigăt de suflet, o dorință mare de a strânge multă lume bună, conaționali de-ai noștri care locuiesc aici la o sărbătoare de suflet. Nu trebuia să lipsească muzica moldovenească, vinul de acasă și bucătăria noastră tradițională – așa că am dorit să fac o seară de neuitat pentru lume și pentru mine”, a mărturisit revistei noastre Veronica Manic, organizatoarea evenimentului.

Veronica Malic

Nuntă moldovenească fără mireasă

„Formatul sărbătorii e nou pentru lume aici, noi însă ne-am dorit să îi apropiem pe moldoveni cât mai mult. Deci, fără să vrem, mai în glumă, ne-a ieșit un fel de nuntă moldovenească, dar fără mire și mireasă (râde). Lumea însă a rămas foarte încântată, s-a distrat la maxim, iar asta e cel mai important. Am decis să fiu inițiatorul acestui format de evenimente, care va deschide calea artiștilor de la noi în Rusia. Îmi doresc foarte mult ca și rușii să cunoască mai bine coloritul muzicii noastre de acasă”, mai povestește Veronica.

saint Petersburg

Mărțișorul va veni în fiecare an la Saint Petersburg

„Ideea acestei sărbători care a avut denumirea Mărțișor – 2015 este un proiect căruia mi-am propus să-i dau viață și care va continua, cu siguranță. Ca interpretă și ca un om de rând, îmi doresc să organizez sărbători în acest stil, mai cu seamă că ele sunt foarte așteptate de concetățenii plecați de ani de zile din țara – ei nu trebuie în primul rând să uite de muzică și dansurile Moldovei”, mai spune interpreta, care, și vioristă fiind, și-a lansat cu această ocazie primul ei album din carieră.

Cuciuc

ManicMărțișor 2015 a fost posibil grație prezenței îndrăgiților artiști de la noi: Costi Burlacu și Corina Țepeș, Igor Cuciuc, Nicolae Cotogoi (saxafonist la Moscova), dansatorii din formația „Plai Moldovenesc”. Lansarea CD-ului Veronicăi Manic a fost posibilă și datorită colaborării, de la distanță, cu aranjorul și compozitorul Sandu Gorgos.

Nimic nu se face fără oameni de bună credință

„Alături de noi în scenă a evoluat un profesionist al estradei, Mihail Sorokin. Foarte multe detalii organizatorice le-am pus la punct, indemnată de Gheorghe Para, Președintele diasporei moldovenilor din Saint Peterburg. Vreau să mulțumesc mult publicului, care a avut încredere în mine și a venit la eveniment, dar și întregii echipe cu care am lucrat: Dumitru Ivaneț (bucătar șef), Ivan Gluhov (design, video production), Eugenia Florea (manengerul sărbătorii), Iașa Vasiliev (publicitate)”, a mai ținut să precizeze Veronica.

Foto: Iana Veseneaia