Malta este o țară insulară mică cu foarte multe obiective turistice, încât o săptămână de sejur este puțin să o străbați dintr-un capăt în altul. Din Victoria (Gozo) până la Rabat, din Valleta până la Tarxien sunt zeci și zeci de catedrale, zeci de muzee, zeci de ulicioare cu cafenele care te așteaptă să faci un popas. Dacă am povestit mai devreme despre Valletta, astăzi am ales să spun câte ceva despre Marsaxlokk, un sătuc pescăresc din sudul Maltei.

malta

Prima zi, fiind obosită de pe drum, nu m-a impresionat locul, ca următoarele zile să văd totul altfel, ba mai mult, nu aveam răbdare să servesc o cafea seara, pe malul mării, în micul port din Marsaslokk.

malta

Satul este foarte liniştit, abia seara, după şase veneau turiştii. Pe faleză sunt zeci de restaurante cu mâncăruri din peşte, în jurul peştelui şi a fructelor de mare se învârte viaţa de zi cu zi a localnicilor.

malta

Sute de ambarcaţiuni şi bărci sunt ancorate în port. „Luzzu” în culori aprinse de galben-albastru-verde, tradiţionalele bărcuţe malteze le veţi găsi în toate fotografiile ghidurilor turistice. Iar duminica aici se organizează târg, o piaţă mare unde se vinde tot şi de toate, nelipsit fiind peştele.

malta

Aerul sărat şi mirosul de peşte persistă în orice oră şi zi, eu fiind un mare amator de peşte, nu am simţit niciun inconvinient, din contra îmi plăcea atmosfera.

Malta

Şi ca orice oraş sau sătuc din Malta, în centrul satului se înălţa Catedrala cu hramul Sfintei Marii, nu mai puţin impunătoare ca şi Catedrala din Chişinău. Catedrala-cu un decor interior care l-am întâlnit doar în Malta, un decor bogat în roşu şi material de pluş, cu multe statui întruchipând pruncul şi fecioara Maria.

malta

Deşi pe din exterior lăcaşul pare unul auster, interiorul te lasă fără cuvinte. De altfel strazile adiacente bisericilor le-am găsit decorate cu steaguri mai în toate orașele malteze, așa ceva nu am mai văzut în niciun alt loc din Europa.

Malta

Dacă ajungeți în Malta, fugiți de aglomerație și alegeți un sătuc tradițional, sunt sigură că momentele vor fi memorabile.

malta

malta

Viorica Ataman

Travelblog.md

Distribuie articolul: