Marina Negru a făcut multe până să devină bibliotecară. De meserie este învățătoare de clasele primare, însă a activat doar doi ani în acest domeniu. A deprins regula și alinierea fiind registrator medical la un centru de transfuzii a sângelui din Chișinău, iar alți opt ani din carieră i-a dedicat funcției de lucrător la o fabrică de asamblare. Toate acestea până a apărut oportunitatea de a lucra ca bibliotecară, unde e necesară dibăcia alinierii și evidența, dar și sufletul cu care întâmpini cititorii sau le recomanzi lecturile potrivite.

Elevii sunt cei mai activi cititori

„Până a veni cititorii la bibliotecă, eu mă ocup de documentație, mă pregătesc pentru o activitate sau alta din cadrul bibliotecii, pentru instruiri, ca atunci când vin cititorii să fiu toată la dispoziția lor și îi ajut atât cu împrumutul de carte, cât și îi implic în diverse activități. Cei mai activi cititori sunt elevii din gimnaziu, care vizitează după lecții biblioteca, vin să citească, să împrumute cărți sau pur și simplu să petreacă timpul util și creativ prin intermediul acelor activități pe care le realizăm împreună cu ei aici.

„Biblioteca reprezintă un refugiu, o binecuvântare de la Dumnezeu, chiar dacă inițial nu înțelegeam care e misiunea mea de aici”

Biblioteca trebuie să fie și online

Nu înțelegeam la început lumea bibliotecii, mă rugam pentru un alt post de muncă, mă întrebam ce fac eu aici, după care Dumnezeu mi-a zis că aici îmi este locul. Treptat, biblioteca a devenit ca o desfătare și tind să mă implic în toate lucrurile legate de activitatea bibliotecii. Acum povestesc oriunde despre ceea ce fac, postez pe rețelele sociale activitatea bibliotecii nu doar pentru a fi mai aproape de cititori, dar și pentru a promova biblioteca în mediul virtual. Nu toți reușesc să ajungă la bibliotecă, dar în acest mod ei sunt la curent cu activitățile pe care le desfășurăm. E o promovare nu doar la nivel de comunitate, dar și una națională. La fel prin intermediul rețelelor sociale, am reușit să îmi stabilesc o colaborare foarte frumoasă cu scriitori, care ne invită la diverse lansări de carte.

Biblioteca este un centru comunitar foarte activ

Este indiscutabilă relația dintre bibliotecar și cititor. Cel din urmă, când vine la bibliotecă trebuie să se simtă liber, să regăsească în bibliotecă un centru comunitar activ, un loc unde poate să facă acele lucruri pe care nu le reușește la școală sau acasă. Consider că mult mai dificil este să atragi un cititor matur decât un cititor copil, cu  toate că încercăm să corespundem așteptărilor tuturor categoriilor. Cititorii maturi îi atragem prin achiziționarea romanelor, publicațiilor periodice, ținând cont de faptul că această categorie nu prea are timp să citească, fiind ocupați cu serviciul sau rutina zilnică. Cei tineri sunt la polul opus, ei au mai mult timp liber destinat lecturării cărților.

E mai dificil acum în această epocă a tehnologiilor moderne să atragi și să motivezi tinerii să citească”

Literatura pentru copii este foarte solicitată datorită ilustrațiilor atractive, a conținutului simplu și ușor de asimilat. Cei mai mari apelează la bibliotecă atunci când au de pregătit o temă pentru acasă la limba și literatura română. E mai dificil acum, în această epocă a tehnologiilor moderne, să atragi și să motivezi tinerii să citească. Totul depinde de bibliotecă. E necesar ca bibliotecara mereu să achiziționeze cărți noi, pentru a atrage publicul cititor, iar cărțile care s-au uzat să le caseze și să le înnoiască cu altele.

La bibliotecă vor găsi ceea ce nu găsesc online

La bibliotecă cititorii pot găsi zilnic diverse activități precum realizarea hand-made din hârtie a diferitor obiecte, comunicare și socializare reală, activități care îi motivează să se implice și să participe la viața bibliotecii. Cu siguranță atunci când iei o carte în mână să o citești simți mirosul ei, volumul, devii mai aproape de conținutul acesteia, pe când cărțile online au și ele avantajul lor de a fi răsfoite în timp util, de a fi accesate oricând și oriunde, dar își pierd din proprietățile pe care le posedă o carte în varianta tipărită. Lipsa de timp și noile tehnologii informaționale sunt la fel un impediment în a vizita biblioteca. De aceea, prezența calculatoarelor în bibliotecă este un mare avantaj, actualmente.

„Biblioteca este templul învățăturii, iar învățătura a eliberat mai mulți oameni decât toate războaiele din istorie” (Carl Thomas Rowan)

Au mai fost gânduri să las, să plec, motivele fiind din cele mai diverse. Până la urmă am depășit această barieră, pentru că lucrurile pe care le fac acum, le fac cu toată dedicația, satisfacția și din toată inima. Biblioteca este și un centru de informare, de acumulare a informațiilor, iar cărțile tăinuiesc răspunsurile la absolut orice întrebare, indiferent de domeniu. Copii care vin la bibliotecă primesc o doză de cultură, învață să vorbească corect, iar acesta este un aport esențial la educația lor. 

Am început să-mi adun și eu colecția mea de cărți, mai ales de când mi-am început activitatea ca șef de bibliotecă. O bună parte din ele sunt donații făcute de scriitori de la diverse lansări de carte, cu autografe. Îmi cumpăr cărți de la saloane de carte, iar cele mai multe volume aparțin scriitorului Aurelian Silvestru. În ele regăsesc o doză de înțelepciune și o paralelă cu aspect religios.

Autor: Daniela Pascari, stagiară

Sursa Foto: Arhiva personală

Distribuie articolul: