Pe Marin Pînzaru l-am descoperit, cu uimire și admirație, pe 7 decembrie, când tânărul din Heciul Vechi (r-nul Sângerei) și-a publicat pe internet clipul cu bradul din ciocleji, pe care și l-a amenajat în curtea casei și care i-a adus multă popularitate. Noi l-am găsit pe Marin - un tânăr extrem de talentat, care, afară de faptul că meșterește din lemn practic orice, mai este și un mare iubitor de păsări exotice, fiind veterinar de meserie. Cum le reușește pe toate, dar și ce minunății poate realiza, aflați în interviul de mai jos.

Cel mai ingenios! Un tânăr din Sângerei a transformat în Pom de Crăciun o căpiță de ciocleji (VIDEO)

Domnule Pînzaru, ne-am dori întâi de toate să vă felicităm pentru o creație care a stârnit furori pe internet: Pomul de Crăciun, din ciocleji, pe care l-ați amenajat chiar în curtea casei. Lăsați-ne mai întâi să aflăm de unde a venit inspirația pentru această idee.

Mulțumesc! Am văzut ca seamănă cu un brad și am decis să-l împodobesc. Ideea mi-a venit așa din senin și am vrut să mă bucur eu și îmi face plăcere să se bucure și cei din jur!

image-8

Cine v-a ajutat cu realizarea clipului video care s-a răspândit rapid apoi pe rețelele sociale și care ați simțit că este reacția publicului? Ați găzduit deja și vizitatori care să vă roage să nu-l stricați? :-)

M-a ajutat un prieten – Viorel Moldovan, care se pricepe bine la filmări și montaj și mare mi-a fost bucuria când am vazut câte vizualizări am avut. Mulți veneau acasă și mi-au adus mâncare pentru animale, numai să păstrez bradul.

tit

De la cine ați moștenit acest talent: de a făuri lucruri care altor oameni nici măcar nu le vin prin minte? De unde vine această pasiune pentru a mânui lemnul?

Să clădesc cioclejii în așa mod m-a învățat bunelul meu, așa că de mulți ani o fac la fel, dar mânuirea lemnului nu știu de unde vine, poate de la tatăl meu, care a fost lemnar.

3

Trebuie să vă lăudăm pentru curajul de a munci acasă și de a nu urma calea străinătății, la fel cum au fost nevoiți să facă mulți moldoveni. E posibil să te întreții, în Republica Moldova, doar din artizanat?  

Lucrez și în calitate de medic veterinar și, un pic de aici, un pic de colo și mergem înainte!

image-3

Dacă nu ne înșelăm, creșteți acasă păsăro exotice. E o preferință aparte?

Păsările exotice îmi plac la nebunie. Am păuni, fazani argintii, porumbei și mă mândresc cu ele, chiar și micuții de la gradință au fost la noi în ospeție.

Vă vom întreba acum dacă v-ați gândit și la confecționarea altor Pomi de Crăciun, de data asta din lemn. Credem că v-ați bucura de o cerere nemaipomenită!

Da, deja m-am gândit la ceva, dar o țin în secret, vreau ca în 2017 să uimesc și mai mult lumea!

7

Ne vom opri acum la minunatele balansoare pe care le făuriți. Cât timp vă ia să realizați unul, care sunt condițiile pentru client și cât ajunge să coste o asemenea minunăție?

Un balansoar cu acoperiș îmi ia cam o lună; unul simplu – cam 2 săptămâni. Prețul variază în funcție de complicitatea lui: grosime, făcătura lemnului. Prețul îl discutăm cu fiecare client în parte.

Vă rugăm să ne vorbiți despre ce alte tipuri creații rustice ați reușit să făuriți până în prezent și cine sunt oamenii, spre casele cărora se îndreaptă?

Realizez, doar în stil rustic, foișoare, balansoare, scaune, mese, fotolii, lustre, ceasuri și multe altele. Meșteresc tot ce îmi trăsnește prin cap.

Succesul, mai ales în a meșteri lucruri mărețe, vine nu doar din inspirație, ci și din suficientă susținere. Cine îl sprijină astăzi pe Marin Pînzaru? Cine sunt oamenii cărora ați dori să le mulțumiți pentru faptul că vă sunt alături?

Cumpărătorii sunt în primul rând iubitorii de frumos, cei care se gândesc la suflet nu numai la stomac. Din punctul de vedere al accesibilității financiare, fac pentru toți. Familia mă susține în toate. Dacă meșteresc ceva și soția zice „WOW”, pentru mine mult înseamnă această apreciere. Îi mulțumesc mult familiei mele!

image-4

Pentru că ne apropiem de sfârșitul acestui an, ne-am dori să vă întrebăm despre ce planuri de creație aveți pentru următorul an.

Nu știu, cred că mai întâi de toate vreau să-mi finalizez de construit casa și, în paralel, să-i bucur pe cei din jur cu lucrările mele!

Vă urăm cât mai multe zile inspirate și cât mai multe puteri, pentru că ceea ce faceți este frumos! Vă mulțumim pentru acest interviu. 

image-10

Foto: Arhiva personală

Distribuie articolul: