Astăzi creștinii ortodocși de rit vechi o sărbătoresc pe Sfânta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului. Cu această ocazie, am decis să ne amintim de cele mai frumoase voci ale muzicii populare românești care poartă sau au purtat numele Maria. Iată câteva dintre cele mai cunoscute. Maria Iliuț – sau cum i se mai spune, privighetoarea din Bucovina. Interpreta aduce de la ea din Bucovina, cântul, jocul, tradiția și tot ce e mai frumos din obiceiurile de acasă – toate promovându-le cu mult succes în rândurile tinerilor. Frumuseţe, talent, pasiune, dăruire, „Tălăncuţa” şi colective folcorice studenţeşti – astea sunt cuvintele asociate interpretei Maria Iliuţ.

Maria Ciobanu – numită și ciocârlia cântecului popular românesc, titlu primit după inegalabila interpretare a melodiei omonime în anul 1973. Îndrăgita interpreta a folclorului muzical românesc a învățat să cânte de la lăutarii renumiți din zonă, de unde culegea doine, balade și cântece specifice locurilor. Este apreciată pentru timbrul muzical deosebit.

 

Maria Dragomiroiu – născută în Vâlcea, România, este o interpretă de muzică populară având o voce deosebită, cu un amplu registru vocal, și fiind posesoarea unei tehnici excelente, de solistă de muzică clasică. Maria Dragomiroiu a fost comparată, mai ales la începutul carierei, doar cu Maria Tănase, doamna cântecului popular românesc. Este celebră și pentru podoaba capilară de invidiat.

 

Maria Mocanu – reputată interpretă de muzică folk şi de muzică populară pe care o cunoaşte o lume întreagă. Cu vocea ei superbă şi cu chitara-i fermecată ne-a cucerit în anii Mişcării de eliberare şi renaştere naţională, la diverse manifestări culturale consacrate sărbătorilor noastre naţionale și în concerte în zeci de țări.

 

Maria Stoianov – cunoscuta violonistă Maria Stoianov, conducătoarea grupului folcloric „Ethnos”, este posesoarea unui mare bagaj folcloric. Interpreta nu doar evoluează în scenă împreună cu sora ei, Luminiţa (la cobză) şi cântăreaţa de muzică populară Zinaida Bolboceanu, dar mai scrie şi muzică pentru mulţi interpreţi, precum şi versuri sau proză.

 

Maria Sarabaș – Îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Sarabaş s-a evidențiat încă de la începuturile carierei sale prin timbrul absolut deosebit al vocii, reuşind să devină o cântăreaţă singulară. Este originară din satul Cîşliţa-Prut, Vulcăneşti și promovează în special folclorul din zona de sud a Moldovei.

 

Nu putem să nu pomenim și de Mariile plecate în lumea celor drepți, dar care au dus muzica și folclorul românesc pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Maria Drăgan, interpretă de folclor din Basarabia, apreciată mult pentru vocea-i inconfundabilă.

Maria Lătărețu fost o cântăreață română de folclor muzical românesc și muzică populară. A fost una dintre cele mai îndrăgite interprete din domeniu, fiind numită pe rând: Privighetoarea Gorjului, Crăiasa cântecului românesc, Prințesa cântecului popular românesc sau Ella Fitzgerald a României. În cariera sa a susținut un număr mare de concerte, a realizat numeroase înregistrări discografice și a participat la un număr mare de emisiuni radio și TV.

 

Maria Tănase, despre care se spune că este cea mai nestemată perlă a folclorului românesc, o voce rară care a încântat întreaga Europă. Pe lângă succesul extraordinar în lumea muzicii populare, interpreta a avut şi o „viaţă paralelă”, multe voci susţinând că aceasta ar fi colaborat cu serviciile secrete de spionaj din străinătate.

 

Maria Cebotari, interpreta de operă născută la Chișinău care a cunoscut faima pe meleaguri austriece, a fost una dintre cele mai mari soliste soprane. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific (în arta dramatică) existent în Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin. A jucat în opt filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soțul ei, Gustav Diessl.

 

Maria Bieșu – prima Cio-Cio-San din lume, titlu primit în urma unui vestit concurs de muzică de operă. Soprana lirico-dramatică,lied și profesoară a dus faima Republicii Moldova prin concerte în toată lumea. Ultimii ani de viață, Maria Bieșu organiza festivalul cântecului de operă “Invită maria Bieșu” și se dedica activității la Uniunea Muzicienilor di RM, fiind președintele acesteia.

Selecție: wikipedia.org, timpul.md, lauta.ru