A trecut aproape un an de la DARE Social Fashion Show, primul eveniment caritabil de modă din Republica Moldova. A trecut aproape un an de când 18 modele cu dizabilități au devenit modele de viață pentru o țară întreagă. Redescoperă-le pe moldovencele care au îndrăznit să creadă în visele lor. Și au reușit. În interviul de astăzi, Mariana Țîbulac, cercetătoarea care dă voce știrilor radiofonice pentru oamenii cu deficiențe de vedere, ne vorbește despre experiența ei de model de viață DARE și cum visul ei a ajutat-o să se redescopere.

A trecut aproape un an de la prima ediție a DARE Social Fashion Show. Cum a contribuit Dare la dezvoltarea ta personală (sau profesională), în tot acest timp?
Poate că m-a făcut să am mai multă încredere în propriile forţe, deşi cred că ce fac eu în fiecare zi se numește dezvoltare personală, dacă are un rezultat de creștere interioară. Comparativ cu acum un an simt cum acțiunile mi-au clădit personalitatea. Am învăţat că dezvoltare personală înseamnă de fapt a închide o carte și a trece la acțiune, nu doar a visa frumos. DARE m-a învăţat că viața începe acolo unde se termină zona de confort și uneori trebuie să acționăm diferit pentru a avea rezultate diferite, dar mai ales frumoase.

Mariana TibulacCare a fost visul tău și cum a fost îndeplinit?
Visul meu a fost de a-mi vedea editată placheta de versuri şi Buletinul Informativ despre viaţa femeilor cu dizabilităţi din Republica Moldova. Visul a fost îndeplinit. Mi-au fost editate 50 de exemplare, de fiecare.

Care este cea mai mare realizare pe care ai obținut-o după DARE Social Fashion Show?
Toate realizările obţinute după acest eveniment au fost obişnuite, ca şi în anii anteriori: aceleaşi proiecte sociale, participări la seminare şi conferinţe internaţionale, publicarea articolelor ştiinţifice, etc.

Ai simțit o schimbare în percepția opiniei publice față de persoanele cu nevoi speciale după DARE? Care crezi că ar fi acțiunile suplimentare pe care statul trebuie să le întreprindă în acest sens?
Da, cred că prin proiectul DARE s-a lansat o nouă tendinţă în societate, căci inclusiv şi persoanele cu dizabilităţi pot fi frumoase şi elegante, modele de podium! Ceea ce cu siguranţa puţini ar fi avut curajul să lanseze un astfel de proiect şi să îl ducă la bun sfârşit!

Opinia publică cred că a fost schimbată, mai ales în rândul jurnaliştilor şi a oamenilor de afaceri, personalităţi notorii, prezente la eveniment. După prima ediție a DARE s-a observat că acești oameni promovau o altă abordare (una mult mai pozitivă) despre persoanele cu dizabilități.

Care este cel mai important sfat pe care l-ai da viitoarelor modele DARE?
Să-și definească foarte bine visele şi să încerce şi ele neapărat aceste emoţii FRUMOASE!

Distribuie articolul: