După câteva ştiri apărute în presă pe un site pentru femei, dar şi poze luate de pe pagina sa personală de Facebook, Mariana Şura spune că i s-a încălcat dreptul la viaţa privată. Este vorba de cîteva evenimente din viaţa mea personală, pe seama cărora s-a ironizat, spune Mariana Şura. Faptul că recent şi-a anulat nunta, care trebuia să fie jucată în iunie, dar şi plecarea ei la Cannes (Franţa) au fost câteva dintre subiectele abordate de respectivul site. Mariana spune că la Cannes a fost invitată de o bună prietenă moldoveancă, stabilită acolo şi asta nu a avut nici o legătura cu despărţirea de fostul său iubit, care a avut loc înainte de plecarea în Franţa. „Eu îmi programasem această vacanță cu Mariana (o prietenă) cu vreo 3 saptamâni înainte, după sărbătorile de Paşti. M-a întrebat ce am decis, eu eram 50 la 50, pentru că ştiam că mai apoi urmează nunta. Oricum suntem persoane mature și dacă am decis să luăm această decizie impreună inseamnă că am analizat bine şi este varianta cea mai bună pentru mine și pentru el.”

Despre poza de pe plaja franceză, postată de interpretă pe reţeaua de socializare, Mariana Şura consideră că a fost preluată fără acordul ei. Poza a fost comentată atât de autorii articolului, cât şi de alţi cititori, ai căror comentarii n-au fost cenzurate. „În primul rând, este pagina mea personală de Facebook şi nu una oficială. Pozele le-am postat pentru prietenii mei şi nu pentru presă. Puteau sa-mi ceară acordul măcar. Am şi foarte multe materiale video și puteam eu să le ofer acestea. Dar nu să preia pozele mele fără știrea mea și să scrie ceea ce au crezut ei de cuviință ca să atragă mai mulți cititori”, spune indignată Mariana Şura.  

Astfel, Mariana mai spune că se gândește să dea în judecată publicația pentru apărarea onoarei şi demnităţii.

Cum a ajuns interpreta să facă poze la Cannes
„Știam că voi avea o invitație în una din serile de la Cannes, pentru că eu am o prietenă Mariana la care merg de 2 ani, iar acum am mers a treia oară în vacanță. Ea locuiește în Cannes și este căsătorită cu un francez. Soarta a făcut sa obţin biletul la Cannes. La festival am fost în a treia zi, în ultima zi de ședere a mea la Cannes”, povestește ea. 

„Eram foarte emoționată și i-am zis prietenei mele că trebuie să mergem să ne cumpărăm vestimentație. Respectiv, am mers pe la magazine, vreau să zic nu din cele cu mărci scumpe, pentru că nu-mi permiteam o rochie de 10 sau 20 de mii de euro. Dar am intrat într-un magazin cu rochii de seară, pentru cocktail și am ales o rochie nu doar pentru acest eveniment. Eu îi spuneam prietenei că vreau și ar fi cazul să iau o rochie într-un singur ton, poate negru, poate cafea cu lapte, pentru că nu vroiam să am o ținută care va bate la ochi. La care Mariana, după ce am probat această rochie mi-a zis „îți stă foarte bine și de ce să o iei doar pentru un singur eveniment? Pentru că nu costă chiar aşa de ieftin. Nu vreau să spun prețul, dar e o rochie destul de scumpă și am zis că mai urmează evenimente, am multe petreceri, concerte, de ce nu? Eu nu m-am dus la Cannes să reprezint Moldova, ci am fost simplu invitat”, explică Mariana.

În ce privește comentariile, am întrebat-o ce părere au avut despre rochie prietenii ei din Franţa.
„M-au văzut și părinții soţului, socrii Marianei – Arlette şi Jean-Pierre, persoane stimate și influente din Cannes, mi-au spus că arăt bine. Nu toată lumea se îmbracă așa cum vedem noi, la televizor, poate doar câteva starlete care apar prin reviste. Şi apropo, starurile vin pe altă intrare, noi tot am trecut pe scările renumite din Cannes dar prin partea din dreapta, pentru invitaţi”, a declarat interpreta. 

Public sau ba? Ce spun experții
Facebook este o rețea socială pe care, odată postate informațiile, oricine le poate vedea. În acelaş timp, conform Convenţiei cu privire la Apărarea Drepturilor Omului, articolul 8 cu privire la respectarea vieţii private spune că orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei. De aceea, ne-am adresat Preşedintei Ambasadei Drepturilor Omului în RM, Lela Metreveli, pentru comentarii. 

„Dacă vorbim de persoane publice, trebuie să nu uităm: cu cât persoana e mai cunoscută, cu atât creşte riscul de a nu putea să-şi protejeze viață privată. În cazul în care o persoană  publică postează poze pe diverse site-uri de socializare, ea singură permite accesul la viaţa privată”, explică ea.

„Aici ţine mai mult de etica jurnalistului. În cazul în care jurnalistul utilizează pozele unei persoane publice cu un caracter foarte personal, desigur că e mai bine să-l întrebe pe autor, dacă îi permite să le publice. Dar este şi de datoria persoanei să restricţioneze accesul oricui la aceste poze, fiindcă atunci responsabilitatea este şi a autorului. Pe rețeaua de socializare Facebook, de exemplu, este posibilitatea de a permite doar prietenilor să vadă anumite materiale de ordin personal printr-o parolă, cod, etc. Și dacă jurnalistul fără efort a obținut acele poze, atunci eu nu văd aici o încălcare a dreptului persoanei publice”, adaugă Lela Metreveli.

Potrivit prevederilor legale, interpreta are la dispoziţie 20 de zile de la publicarea materialul pe site, pentru a depune plângere şi a intenta unui proces de judecată. La rândul lor, avocaţii spun că doar judecata se poate pronunţa pe acest caz.

 

 

Distribuie articolul: