Deși a fost nevoită să învingă multe stereotipuri, Mariana Matfei-Ciocan a reușit să le demonstreze tuturor că se poate, că persoanele cu dizabilități nu au limite – dacă au dorințe și își pun scopuri concrete. Nu credea în dragoste pe internet și tocmai de ea a avut parte, nu credea că poate să-și croșeteze de una singură ținuta pentru nuntă, dar iată că i-a reușit! despre fiecare aspect în parte, dar și despre șansele femeilor cu dizabilități din R.Moldova citiți în interviul de mai jos.

Ne-am cunoscut pe internet, deși eram foarte sceptică referitor la asemenea relații

Totul a început în ianuarie 2012. Ne-am cunoscut pe internet. Soțul, fiind o persoană în scaun rulant, căuta pe internet informație despre Fundația MOTIVATION România și serviciile pe care aceștia le prestează. Din greșeală a dat la căutare nu MOTIVATION, ci MOTIVAȚIE. Și ca rezultat a primit mai multe articole cu mine în calitate de coordonator PR – pe atunci lucram la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova. Așa a început să îmi scrie și să discutăm practic în fiecare zi pe internet. Peste o perioadă eu am mers în Romania pentru a ne întâlni și așa am făcut și cunoștință cu familia lui. A fost o poveste frumoasă, care ulterior a continuat cu o logodnă. Totul mi se părea un vis și nu îmi venea să cred ca sunt logodită și viitoare soție. Întotdeauna am fost sceptică referitor la relații pe internet, niciodată nu mi se păreau serioase. Uite că soarta a decis altfel, iar acest lucru s-a întâmplat chiar cu mine. În septembrie 2012 am făcut cununia civilă, iar anul trecut am reușit să organizăm și nunta.

 Mariana Matfei Ciocan

Faptul că suntem ambii în scaun cu rotile ne unește și mai mult

Ne înțelegem foarte bine. Știm care sunt problemele fiecăruia dintre noi și încercăm să găsim soluția cea mai potrivită pentru ambii. Scaunele cu rotile sunt picioarele noastre. Dacă vrem și trebuie să mergem undeva atunci nu ne împiedică nimic. Ne-am urcat în mașină și am plecat. Mai ales acum este simplu pentru mine, asta deoarece mi-am luat permisul de conducere aici, în România. Sunt independentă, și dacă soțul nu poate merge cu mine unde am nevoie atunci plec singură, sau cu părinții soțului (depinde de situație și necesitate).

 Mariana Matfei

Mi-am croșetat singură, timp de câteva luni, rochia re mireasă

Mie îmi place foarte mult lucrul manual, iar acum am început să învăț și să tricotez. Întotdeauna mi-am dorit să știu cum se brodează, cum se lucrează o față de masă, un pulover, și chiar cum se croiește o rochie etc. Sunt pasionată de tot ceea ce numim lucrul manual. Ideea de a-mi croșeta rochia de mireasă a venit chiar de la mama soacră. Și eu am realizat că ar fi ceva unic și deosebit. Am căutat pe internet multe scheme și modele de rochii de mireasă croșetate. De la fiecare am luat câte ceva și așa am realizat-o pe a mea. Mi-a luat foarte mult timp să fac, pentru că trebuia să lucrez fiecare floare, frunzuliță separat și după care să le unesc. Am avut și două doamne care m-au ajutat să croșetez florile, pentru că nu mai aveam mult timp la dispoziție, iar o croitoreasă mi-a cusut căptușeala. Într-un final a ieșit o rochie frumoasă și unică, a meritat efortul. 

 mariana Matfei

Mi-e dor de munca la birou

Acum nu lucrez la un birou, deși mi-aș dori acest lucru. Mi-e dor de acele vremuri cu serviciu stabil (zâmbește). Dar totuși o mare parte din timp îmi ocupă pasiunea mea de a croșeta și de a împleti. Am comenzi pe care trebuie să le realizez.

Am absolvit Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moldova, facultatea Relații Internaționale. Din cauza stării de sănătate am fost nevoită să iau un an academic și am absolvit mai târziu facultatea, iar licența am luat-o în 2012.

 marianamariana

Nu toți apreciază efortul depus pentru o lucrare croșetată

Până nu demult am croșetat mai mult pentru mine, sau pentru familia mea. Prieteni de-ai mei au văzut lucrările și vor și ei anumite lucruri croșetate sau tricotate. Din păcate însă aceste lucrări nu se vând așa ușor și sunt mai scumpe. Nu toți apreciază efortul depus. Multora li se pare foarte simplu de făcut dar, de fapt,  la mijloc e multă muncă. De aceea lucrez doar la comandă. Persoana îmi spune ce își dorește și realizez. Mi-aș dori foarte mult să învăț și alte fete această îndeletnicire și să îmi deschid o afacere în acest domeniu, dar toate necesită timp și investiții.

 lucrari

Femeile cu dizabilități motorice din Moldova vor să fie acceptate și integrate azi și acum

Femei in scaun cu rotileMulte probleme. În primul rând este nivelul de accesibilitate la infrastructura care nu-i permite să meargă acolo unde își dorește. Lipsa educației – iarăși din cauza accesibilității reduse în instituțiile de învățământ, persoanele în scaun rulant fiind nevoite să facă studii la domiciliu, iar acestea nu sunt de calitate. Apoi vine angajarea în câmpul muncii, care este destul de dificilă. Chiar dacă unii angajatori sunt dispuși să ia la muncă persoane cu dizabilități, sunt totuși, foarte puține companii care fac acest lucru. Există multe probleme care sunt discutate și la care se caută soluții, însă necesită timp, dar și investiții, ceea ce o persoană cu dizabilități fizice nu își poate permite. Ea își dorește să fie integrată și acceptată ca cetățean a acestei țări, azi și acum.

Cel mai mult, la moment, îmi doresc să fiu mamă

Știu că nu este ușor, și ne va fi și greu dar totuși după părerea mea zâmbetul copilului tău valorează mult mai mult decât problemele și dificultățile prin care trec părinții. Sper că voi realiza și această dorință și atunci voi fi și mai fericită și împlinită decât sunt acum. Doamne ajută.

 mariana si sotul ei

Știu sigur – cu răbdare le voi realiza pe toate!

Peste 10 ani mă văd alături de familia mea, cu un copil în brațe și cu un job care să îmi aducă satisfacție de la ceea ce îmi place să fac. Mi-aș dori mult să pot ajuta și alte persoane cu dizabilități și să împărtășesc din experiența mea tuturor celor care au nevoie de un sfat sau de o vorbă bună. Știu sigur – cu răbdare le voi realiza pe toate!

Foto: Arhivă personală; Colaje: PentruEA

Distribuie articolul: