În luna martie, UN Women Moldova a lansat campania „Tu știi că poți”, dedicată femeilor care au reușit să spargă tiparele în domenii noi, tradițional dominate de bărbați. Astfel, UN Women își propune să exploreze activismul și succesele femeilor, care au modelat viețile și drepturile femeilor și fetelor din întreaga lume și care, astfel, au „scris” istorie.

Vă prezentăm istoria Marianei Grama, prima femeie colonel din cadrul Ministerului Apărării, șefa Secției Relații Militare J5, Direcția de planificare strategică din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale. Într-un scurt video aceasta a relatat cum se simte într-un domeniu unde este înconjurată mai mult de bărbați și cum a devenit prima femeie care a obținut gradul militar de colonel. S-a confruntat cu multe provocări, dar a trecut peste toate, dar nu i-a fost ușor, poate din motivul că este FEMEIE. Mariana Grama a înlăturat stereotipurile că femeia trebuie să stea la bucătărie și nu poate purta uniformă militară. Cum i-a reușit, aflați din video-ul de mai jos:

Campania „Tu ştii că poţi” vine să încurajeze femeile și fetele din R. Moldova să se afirme ca lidere şi profesioniste deopotrivă cu bărbaţii. Şi asta pentru că încă mai există inegalități în accesul la locurile de muncă plătite și discrepanțe semnificative pe piața muncii între bărbați și femei. Datele oficiale arată că, deși există mai multe fete decât băieți în învățământul secundar și terțiar, aceasta nu se traduce în oportunități egale de angajare. Rata de ocupare a femeilor este de 39%, comparativ cu 43% pentru bărbați, și femeile câștigă în medie cu 14,5% mai puțin decât bărbații, adică cu 11,417 lei anual mai puțin (CPD, 2016). Diferența lunară a câștigurilor salariale este semnificativ mai mare în sectoarele mai bine plătite, cum ar fi finanțe și tehnologiile informaționale.

Citește și: Pentru EA succesul e atât de relativ! Mariana Eșanu-Cherdivara: „Am demonstrat că pot și că nu am câștigat întâmplător”

Campania se va încheia cu un eveniment de celebrare a protagonistelor campaniei, unde se vor discuta, de asemenea, subiectele ce țin de drepturile femeilor. Mai mult, va fi inaugurată o expoziţie de fotografii cu mesajele eroinelor campaniei „Tu ştii că poţi”, menite să inspire toate femeile din societate, potrivit moldova.unwomen.org.