Am prins-o pe Maria Iliuţ înainte de lecţia de canto pe care o avea cu studenţii de la Universitatea de Stat. A venit într-un suflet fiindcă, după cum mi-a spus, are multe de făcut. Mai ales acum, cînd în cîteva săptămîni va deveni soacră mare.

Spune că se simte împlinită, iar nunta va fi una tradiţională.

– Cum aţi primit vestea că veţi fi soacră mare?

„Ştiti, a venit într-o seara fiul meu şi a început să mă tot întrebe: „Mamă, da ce ai zice dacă m-aş însura? Cum crezi?” Ei, şi alte întrebări de genul ăsta. L-am ascultat şi i-am spus că pe mine mă interesează ca el să fie fericit.”

Interpreta spune că ar vrea ca fiul ei să aibă o familie integră şi să traiasca în înţelegere. „Dacă mă gândesc la experiența mea, este foarte greu să îmbini viața de artistă cu cea de soţie.

Florile, deplasările, dar şi atenţia din partea publicului de multe ori au servit drept motiv de supărare între mine şi soţul meu, iar divorţul a fost inevitabil. Aşa că respectul şi încrederea mult fac.”

Maria Iliuţ vine dint-un sat aflat la doar 6 km de Putna lui Ştefan cel Mare, dar „rupt` de patrie. Este din Crasna, regiunea Cernăuţi, Ucraina. Artista „cu ochi de copil` nu a încetat vreodată să culeagă şi să transmită mai departe, studenţilor ei de la Facultatea de Arte, folclorul autentic şi respectul pentru tradiţie şi port popular.

– în ce măsură regiunea și satul natal și-au pus amprenta pe cântecele interpretate?

“De când activez în ansamblul etno-folcloric Tălăncuţa, dascălul nostru Andrei Tămăzlâcaru ne-a povăţuit ca fiecare dintre noi să reprezinte zona şi locul de unde provine. Aşa am făcut și eu “.

între timp, ea a instruit la rândul ei studenţi cu care se poate mândri: „Discipolii mei au câştigat trofee internaţionale şi promovează datinile moldoveneşti şi peste hotarele ţării.”

– Credeți că muzica populară are un viitor la noi?

„Suntem tot mai rar invitaţi la spectacole. Organizatorii preferă să invite pe cineva de peste hotare, iar daca ne cheamă pe noi, ne platesc mult mai puţin decît pe invitaţii străini”, recunoaște cântăreața.

Despre showbiz-ul moldovenesc, Maria Iliuţ spune că practic nu există, dacă îl comparăm, de exemplu, cu cel din România.

Iar când vine vorba de a scoate un CD, artista spune că investeşte singură sute de euro, strânşi cu mare greu pe la nunţi şi cumătrii, ca până la urma să nu cîştige nimic din vânzarea lor.

„încerc să scot ceva nou pe piaţă, autentic. Investesc banii și eforturile proprii, însă după asta văd CD-ul în vânzare la piaţa centrală. Din păcate, la noi artiștii nu au parte de drepturi de autor”, încheie Maria Iliuț.

Distribuie articolul: