Costumele naţionale executate sub îndrumarea Mariei Cristea fac ocolul lumii şi sunt purtate de toate colectivele folclorice din ţară. Artiși cu renume de pe ambele maluri de Prut fac coadă la casa Cristea pentru un nou rând de straie – mai frumos și mai special… pentru că broderia manuală și acuratețea execuției sunt caracteristicile de bază ale creatoarei costumelor naționale de la noi – Maria Cristea.

Nu s-a școlit în domeniu – este o autodidactă, însă numărul de ochiuri brodate, desenul croșetat și exactitatea i se trag încă din facultate. Maria Cristea a absolvit matematică şi cibernetică, apoi a activat zece ani în calitate de inginer-programator. Pasiunea pentru activitatea deprinsă încă din copilărie, care îi reușea de minune, a făcut-o să lase cifrele pentru a crea opere ce reprexintă cel mai bine neamul nostru – portul autentic.

„Am început să lucrez cu Nely Munteanu, un maestru în arta broderiei, care a deschis o cooperativă de brodare a costumelor naţionale. După ce am acumulat experienţă suficientă, am lansat propria afacere – Casa Cristea. Astfel, din anul 1994, coasem şi brodăm costume naţionale, bluze, prosoape, feţe de masă. Facem lucrări manuale şi unicate. Cu ajutorul unei maşini de brodat nu se poate obţine lucruri unicate, doar ochiul omului poate trece printr-un fir drept de aţă. Este un lucru foarte migălos şi greu”, explică Maria Cristea.

Meșterița înțelege perfect fiecare pas din procesul de creație pentru că le poate face ușor pe fiecare dintre ele: de la scheme şi desene pentru modele, până la coasere, broderie și chiar croşetarea propriu-zisă. A știut să crească treptat, prin muncă, perseverență și investiţii în afacerea sa: personal calificat, mașini de cusut, stofe noi, culori deosebite, etc.

„În perioada sovietică au fost făcute foarte multe costume naţionale de proastă calitate, dar mai mult – era un costum universal. La ucraineni erau costume exact ca la noi, de exemplu renumitele fuste largi roşii-bordo sau verzi. La moment, foarte mulţi sunt nostalgici după acele fuste, că erau frumoase şi comode. La sudul Moldovei s-au purtat fuste pe care puteai să găseşti orice element din Asia, însă nu tradiţionale. Noi am început să facem costume cu elemente naţionale moldoveneşti. Dacă ar fi să adun toate costumele efectuate de Casa Cristea, nu ar încăpea în atelierul nostru de 113 m2. Am făcut costume şi pentru România, Ucraina, Transnistria, chiar am trimis şi prin America… să nu mai spun de ”Joc”, „Lăutari”, „Folclor”, „Mugurel” ş.a.”, povesteşte Maria Cristea.

Acum un an, la prima ediţie a Festivalului Iei, a fost lansată şi o campanie de caritate întru susţinerea copiilor talentaţi de la sate. Soarta le-a zâmbit copiilor de la baştina lui Adrian Păunescu, din Copăceni, Sîngerei. Suma acumulată era departe de împlinirea viselor. Dar norocul copiilor a fost că Mariei Cristea i-a fost decernat un premiul naţional, iar resursele financiare le-a rezervat pentru achiziţionarea stofei şi furniturii pentru costume naţionale.

La mare căutare sunt și costumele dedicate evenimentelor speciale din viața oamenilor. Tot mai mulți miri optează pentru straie populare la nunta lor, tot mai mulți părinți își doresc să poate ie la botezul sau nunta copiilor lor. “Au venit la mine și soacre mari sau mici care au cerut să le executăm costume complete pentru nunta fiilor sau fiicelor. Mai mult, deja avem experiența de a coase și oferi costume și/sau cel puțin ii pentru o cumetrie întreagă: de la pruncul botezat până la cumetrii mici”, ne-a declarat disrectoarea casei Cristea.

Înainte a de a purcede la confecţionarea costumelor, meşteriţele de la Casa Cristea studiază repertoriul artiştilor, zona pe care o reprezintă, după care elaborează designul şi ornamentele, care sunt brodate fie mecanic, fie manual. “Vreau ca ia noatră să fie purtată cu orice ocazie și asortată la orice ținută, pentru că se poate. Mă bucură tinerele care aleg să poarte ia cu blugi, cu fuste creion, la serbări școlare sau la facultate, dar și mai mult mă bucur atunci când le admir pe doamne, la diverse evenimente mondene, purtând ie. Portul nostru este fantastic de frumos!”, a spus Maria Cristea.

Creatoarea de costume este, totuși optimistă și crede în tânăra generație, care ar fi bine să aibă în garderobă cel puțin un costum tradițional. „Mă tem doar că Turcia și China ne vor distruge piaţa din cauza preţurilor mici pe care le oferă. Sper ca valorile oamenilor doar să crească și fiecare dintre noi să înțeleagă ce înseamnă o ie adevărată și un chici produs la conveier”, mai spune Maria Cristea.

Maria Cristea a deschis acum două decenii prima şi unica în Republica Moldova o Casă a Portului Popular – Casa Cristea. Meşteriţele care muncesc sub egida Mariei Cristea au reuşit să-i bucure pe sute şi mii de artişti cu diverse costume de scenă şi să transmită măiestria unei noi generaţii. Cel mai de valoare lucru este că, atunci când brodează o ie, meșterițele respectă tradiţia neamului.

Foto: Facebook