Weekendul acesta, în R. Moldova are loc un eveniment care își propune să promoveze implicarea comunitară și dezvoltarea ecosistemenlor antreprenoriale - Enable Moldova. În cadrul evenimentului se va pune accent pe evoluarea spiritului de antreprenor, a culturii și a educației antreprenoriale. Unul dintre vorbitorii la eveniment este managerului Asociației Habitat din Turcia, Bașak Saral. Cu un background de muncă la Consiliul Europei și PNUD, Bașak Saral a vorbit pentru Agora despre direcția de dezvoltare a antreprenoriatului în R. Moldova, confruntarea dintre business și politică și ne-a spus ce afacere nu va ieși niciodată din trenduri.

Despre Enable Moldova

–         Alături de colegii mei, particip la eveniment pentru a susține comunitatea de start-up și cea antreprenorială. Vom discuta despre modul în care putem contribui la dezvoltarea antreprenorialului la oraș și în sate.

–         Noi avem un concept pe care-l numim ecosistem antreprenorial. Noi nu-l vedem pe antreprenor drept o unica persoană care pune pe roate o afacere, ci ca o parte a unui mare sistem. E important ca antreprenorul să nu fie singur. Alți factori care ajută businessul să înflorească sunt întâlnirile antreprenorului cu egalii săi sau cu mentorii. Împreună ei pot înțelege mai bine necesitățile comunității și pieței și, după asta, pot crește.

Care sunt calitățile care definesc un antreprenor bun

–         Inovația nu este un „sport” pe care-l practici singur, ci în echipă. E într-adevăr important ca antreprenorul să aibă o bună înțelegere a sectorului și a clientului, pentru a putea rezolva provocările clintului. Nu e întotdeauna ușor să faci asta de sine stătător, de aceea e important să fii în echipă, să fii alături de oameni capabili. De asemenea, e foarte important să știi să te împarți. La mine acasă, în Turcia, există fenomenul de ezitare de a împărtăși ideile de afaceri, e o preconcepție că ideile pot fi furate. Dar, de fapt, echipa, capacitățile și motivația sunt cele care contează în business. Pentru că toți au spus măcar o dată în viață „Eu m-am gândit la asta!”, dar niciodată nu au făcut-o. Ideile se pierd, e important să le dedici timp, resurse și muncă ca ele să devină reale.

–         E important să aduni oameni cu diferită experiență în viață sau de diferite culturi. Capitalul uman este foarte important într-o afacere. Pe lângă asta, e important să aduni o comunitate creativă.

Despre modele de business viabile pentru R. Moldova

–         Spre deosebire de R. Moldova, Turcia e o țară foarte mare, iar asta îi face pe businessmenii turci să se concentreze doar pe piața locală, fără a ieși pe piața globală. De asta, majoritatea producției nu este foarte inovativă sau creativă. Ceea ce vreau să spun este să vă orientați pe creativitate și inovare și să „scăpați” de hotarele geografice. Antreprenoriatul poate fi activ și vinde oriunde în lume, atâta timp cât înțelege cererea. Oricine în R. Moldova poate ieși din tipare dacă are capacități creative și tehnice.

Despre politic și antreprenorial

–         Guvernul și autorii de politici sunt actori importanți într-un ecosistem antreprenorial. Uneori, deciziile luate de ei pot permite/declanșa o activitate economică, iar alte decizii luate pot „opri robinetul”. Stabilitatea politică e strâns legată de creșterea economică. Nu putem să ne imaginăm antreprenoriatul fără actori politic. Dar dacă ne gândim că piața e globală și că un om de afaceri moldovean poate aborda piața internațională prin diverse rețele, provocarea politicului poate fi mai mică. Guvernul și politicile trebuie să susțină afacerile, dar indiferent dacă sprijină afacerile sau nu, structura guvernării e cu totul alta decât cea a unui business. Ei lucrează încet, în timp ce afacerile se dezvoltă rapid, scrie AGORA.md.

 ***

Başak Saral este manager al Asociației Habitat – o organizație de rețea cu impact puternic, care lucrează pentru o dezvoltare durabilă. Ea a condus parteneriate bazate pe proiecte cu organizații din sectorul privat, guvernamental și non-guvernamental pe teme de dezvoltare durabilă la Habitat și la PNUD. Proiectele abordează subiecte legate de cetățenia activă, abilitarea tinerilor, egalitatea de șanse între femei și bărbați, abilitarea comunităților, guvernanța locală, incluziunea digitală, educația financiară, inovarea tehnologică, antreprenoriatul incluziv și responsabilitatea socială și susținerea mijloacelor de trai pentru refugiați.

Anterior, Başak a ocupat funcția de membru al consiliului executiv al Academiei Mondiale pentru Democrații Locale, precum și cea de vicepreședinte al Comitetului consultativ pentru tineret în cadrul Consiliului Europei.

Distribuie articolul: