Astăzi la Ministreul Muncii Protecției Sociale și Familiei a avut loc o ședință în care au fost dezbătute modificările operate de autorități la formula de calcul a indemnizațiilor și prestațiilor de asigurări sociale. În urma discuțiilor, autoritățile au declarat că vor examina cererile protestatarlor, dar modificări esențiale nu vor fi făcute, notează Agora.md. Se lucrează la o nouă lege, astfel că mamele și viitoarele mame au fost îndemnate să participe la redactarea ei.

„Oficialii de la CNAS au invocat lipsa banilor pentru indemnizații mai mari mamelor care au în îngrijire copiii în primii ani de viață, iar cei de la Ministerul Muncii Protecțiie Sociale și Familiei au adus drept argument dezechilibrului între ceea ce contribuim (minim 6 luni) și ceea ce primim (timp de 3 ani). În plus, ministra Valentina Buliga a spus mamelor că din cauza vechilor condiții de calculare a indemnizației de îngrijire a copiilor nu poate fi semnat acordul de securitate socială cu Italia, unde, oficial există circa 56 mii de moldovence care nasc acolo și nu pot beneficia de prestații”, relatează Doina Pânzaru, una dintre mamele participante la discuții. 

“Conform legislației naționale mărimea indemnizației de maternitate constituie 100% din venitul mediu lunar asigurat al femeii, sau al soțului în cazul femeii care se află la întreținerea soțului asigurat, iar din această indemnizație nu se achită impozit pe venit, contribuții de asigurări sociale și contribuții medicale.
Asfel, rămîne la latitudinea femeii să decidă vis-a-vis de faptul dacă va uza de dreptul de a beneficia de indemnizația de maternitate sau va continua activitatea de muncă. Însă, in cazul în care femeia va continua activitatea de muncă după acordarea concediului de maternitate, aceasta va beneficia doar de salariu, deoarece indemnizația de maternitate reprezintă înlocuirea venitului pierdut.
Baza de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale, expusă într-o redacție nouă, prescrie modalitate de determinare a venitului mediu lunar asigurat în cazul în care persoana și-a pierdut venitul din cauza bolii obișnuite sau de accidente nelegate de muncă, maternitații, nașterii copiului, îngrijirii copilului pînă la vîrsta de 3 ani, îngrijirii copilului bolnav pînă la vîrsta de 10 ani.

Conform modificărilor operate, a fost extinsă perioada care se ia în calcul la determinarea venitului mediu lunar asigurat de la 6 la 12 luni; includerea in baza de calcul a venitului mediu lunar asigurat din toate lunile luate in calcul din perioada de 12 luni, indiferent de faptul că lunile au fost lucrate complet sau incomplet.

Menționăm că la momentul elaborării legii a fost consultată experiența mai multor state europene. În Romania, baza de calcul a indemnizației constituie 12 luni, în Bulgaria, Federația Rusă și Cazahstan – 24 de luni”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

La finele discuției grupul de petiționari au fost deacord că modificările efectuate de minister la cadrul legislativ au fost necesare, dar au solicitat totodată revizuirea aspectelor ce țin de dreptul la muncă a mamelor aflate în concediul de maternitate și dreptul la indemnizatii complete pentru mamele ce nasc al doilea copil în perioada primului concediu de maternitate. Aceste revindicări, specialiștii ministerului, au menționat că le vor  examina și se va veni cu completări ulterioare.

În același timp, mamele și viitoarele mame nemulțumite de redacția legii care va intra în vigoare la 1 aprilie curent au inițiat o petiție online întru susținerea modificării anumitor prevederi din legea 332.

Distribuie articolul: