Un film realizat de un regizor austriac abordează subiectul sensibil și problematic pentru Republicii Moldova. Cum își trăiesc viața cei aproximativ 40 de mii de copii a căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. În material sunt descrise poveștile de viață a două moldovence plecate în străinătate pentru a câștiga bani pentru existența sa și a familiei din Moldova. Aurica lucrează în secret la Viena. Astfel își câștigă ea banii pentru existență și sprijinul financiar pe care îl poate oferi familiei de la distanță. Timp de doi ani Aurica nu și-a văzut cei doi copii, iar revederea a fost una emoționantă.

Separarea familiilor este prețul pentru viitorul lor, concluzionează reporterul în același material. Aproximativ 40.000 de copii sunt în Moldova, care obțin statutul de orfani sociali, deoarece unul dintre părinți, mama sau tatăl, este plecat la muncă în străinătate.

Regizorul austriac Ed Moschitz  timp de 7 ani a urmărit cu aparatul de fotografiat mamele care muncesc ilegal și familiile din Republica Moldova.

“Moldova este o fostă Republică sovietică și este cea mai săracă țară din Europa. Rata șomajului este de 80 la suta. Din cele patru milioane, un milion de moldoveni au părăsit țara. Exista femei care merg să muncească în Europa de Vest ca menajere ieftine și îngrijitori pentru persoanele în vârstă. În același film este prezentată și povestea Dianei, fiica Auricăi. În film sunt scene cum fetei îi este dor de mama ei. La școală, ea reușește să recite poezia Ziua Mamei cu lacrimi în ochi.

Vezi aici reportajul. 

Distribuie articolul: